ExpressVPN vs. Surfshark 2024 Welke VPN is de beste?

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

ExpressVPN is misschien wel de meest bekende VPN-aanbieder, en is een dienst die je op de meeste toplijsten terugvindt. ExpressVPN wordt gezien als een complete service die op alle punten functies van de bovenste plank biedt.

Een aanbieder die minder bekend is, maar die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, is Surfshark. Hoewel dit een jongere dienst is, is het nog steeds een VPN-aanbieder waar velen voor kiezen.

In dit artikel vergelijken we de gigantische ExpressVPN met het kleine broertje Surfshark. We kijken naar alles, van prestatie tot prijs, en komen uiteindelijk tot de conclusie welke aanbieder het beste is op basis van waar je het voor wilt gebruiken.

Kort over ExpressVPN 

De startpagina van ExpressVPN

Zoals gezegd is ExpressVPN de aanbieder die je meestal bovenaan alle lijsten met VPN-diensten vindt. Het bedrijf is gestart in 2009 en is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, buiten de EU en VS jurisdictie.

ExpressVPN biedt meer dan 3.000 servers in 94 verschillende landen. De grootste landen hebben de meeste servers, maar geen enkel land heeft een tekort aan servers. Je kunt de dienst gebruiken op alle verschillende platformen zoals iOS, Android, smart TV’s, gameconsoles en dergelijke.

Ook op het gebied van beveiliging is dit een dienst die zeer hoge kwaliteit levert. Er wordt gebruik gemaakt van 256-bit AES-encryptie, zoals bij het Amerikaanse leger. Daarnaast hebben ze functies zoals kill switch, waar we later in het artikel verder op ingaan.

Kort over Surfshark

De startpagina van Surfshark

Surfshark is in 2018 gestart en heeft sindsdien een grote groei doorgemaakt. Sinds de start hebben ze zich gericht op het verbeteren van de service, wat ze ook hebben gedaan. Het bedrijf is ook gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, net als ExpressVPN.

Ze hebben momenteel meer dan 1.700 servers in 63 verschillende landen. De dienst kan ook worden gebruikt op alle mogelijke apparaten, en je kunt zelfs zoveel apparaten tegelijk gebruiken als je wilt.

Op het gebied van veiligheid hanteert Surfshark een zero logbeleid, kill switch en een zeer goede encryptie.

ExpressVPN vs. Surfshark in termen van servers en snelheid

Wat het aantal servers betreft, is er een vrij groot verschil tussen de twee aanbieders. ExpressVPN heeft iets meer dan 3.000 servers. Hier ligt Surfshark een beetje achter met zijn meer dan 1.700 servers. Uiteraard werkt het zo dat de landen met het meeste verkeer de meeste servers toegewezen krijgen. Dit zijn onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ga zo maar door.

Ook moet worden vermeld dat ExpressVPN weliswaar bijna twee keer zoveel servers heeft, maar dat ze ook in 31 andere landen servers hebben. Dit betekent dat de server per land bijna hetzelfde is, met 31 voor ExpressVPN en 26 voor Surfshark. Dit is geen directe afspiegeling van het aantal servers, maar biedt wel enig perspectief.

ExpressVPN heeft veel servers in Nederland

Dit komt omdat een VPN zoveel servers kan hebben als ze aankunnen, maar dit is niets waard als de servers niet snel zijn. Bovendien is het een feit dat met een VPN de snelheid van je internet enigszins zal dalen. Dat gezegd hebbende, zal dit verschil zo klein zijn dat er geen merkbaar verschil is, althans met de beste VPN-aanbieders. Misschien heb je al eens eerder een gratis dienst geprobeerd en ervaarde je onderbrekingen en algemene lage snelheden. Dit komt omdat er veel middelen nodig zijn om solide, snelle servers te creëren en te onderhouden.

We kunnen beginnen met te zeggen dat ExpressVPN misschien wel de beste servers op de markt heeft. Bijna alle servers hebben zulke snelle servers dat je niet eens merkt dat je een VPN gebruikt. Je kunt eenvoudig in HD streamen, bestanden downloaden en online gamen zonder problemen. Daarnaast hebben ze ook zeer goede Nederlandse servers, wat van pas komt wanneer je in Nederland bent of wanneer je naar Nederlandse TV gaat kijken in het buitenland.

Surfshark heeft ook veel servers in Nederland, en over de hele wereld.

In onze test kwam Surfshark ook zeer goed uit de verf. In de grootste landen zoals de VS zijn de servers zeer goed. Verder bieden ze ook Nederlandse servers aan met een zeer hoge snelheid. Het enige nadeel als het gaat om hun snelheid is dat sommige servers in sommige kleinere landen een beetje traag waren. Maar dit gebeurde niet vaak.

Er is dus niet veel dat de twee leveranciers van elkaar scheidt als het gaat om snelheid. Echter, ExpressVPN is nog steeds de aanbieder die het beste uit de bus komt. Niet alleen hebben ze iets betere snelheden, maar zo goed als alle servers werkten uitstekend. De verbindingstijd met ExpressVPN is ook de snelste op de markt en dat komt vrijwel direct tot stand. Het verschil is zelden groot, maar het heeft de voorkeur bij een directe verbinding boven een wachttijd van 15-30 seconden.

ExpressVPN vs. Surfshark in termen van beveiliging 

Ongeacht waarom je een VPN wilt, beveiliging zou iets moeten zijn wat je belangrijk vindt. We hebben al gezegd dat beide aanbieders een zero logbeleid aanbieden. Naar onze mening is dit iets dat zeer belangrijk is, en moet je uit de buurt blijven van leveranciers die dit niet aanbieden.

ExpressVPN heeft veel beveiligingsfuncties

Er is bijna geen enkele aanbieder die de beveiliging van ExpressVPN evenaart. Ze hebben er echt alles aan gedaan om hun klanten zo veilig mogelijk online te houden. Zoals gezegd, gebruiken ze dezelfde mate van encryptie als het Amerikaanse leger, een 256-bits AES-encryptie. Daarnaast hebben ze ook hun eigen privé versleutelde DNS op elke server. Dit maakt de verbinding niet alleen veiliger, maar ook sneller. Bovendien gebruiken ze ook hun eigen “Trusted Server” technologie. Dit betekent dat er geen gegevens op een harde schijf worden opgeslagen.

De encryptiegraad van Surfshark is even hoog als de bovenstaande en heet AES-256-GCM. Daarnaast hebben ze ook hun eigen privé DNS op elke server. Surfshark biedt ook een dual VPN, wat betekent dat je verbinding kunt maken met twee servers tegelijk, wat extra veiligheid biedt.

Surfshark heeft ook veel geavanceerde beveiligingsfuncties

Er is dus niet veel verschil tussen de twee leveranciers scheidt als het gaat om beveiliging, hoewel we hier niet alle beveiligingsfuncties hebben genoemd. ExpressVPN heeft iets meer geavanceerde functies dan Surfshark, hoewel beide meer dan genoeg beveiliging bieden voor een gewone gebruiker. Dus als beveiliging je belangrijkste focus is, dan is ExpressVPN de beste keuze.

ExpressVPN vs. Surfshark in termen van prijs 

De norm bij VPN-aanbieders is dat hoe langer het lidmaatschap duurt, hoe minder je per maand betaalt. Dit is ook het geval bij beide aanbieders.

ExpressVPN is een van de duurdere diensten op de markt, maar dit komt ook tot uiting in de kwaliteit van de dienstverlening. Als je alleen op zoek bent naar een VPN voor een maand, dan kost dit € 10. Je kunt ook kiezen voor een 6-maandelijks lidmaatschap voor € 8 per maand, of 12 maanden voor € 6 per maand.

ExpressVPN heeft mooie prijzen, maar SurfShark is iets goedkoper.

Als je slechts een maand met Surfshark wilt, is de prijs bijna gelijk, namelijk € 10. Het verschil is echter veel groter als je kiest voor een langer lidmaatschap, want 12 maanden kost slechts € 4,50 per maand. Ze hebben een nog goedkopere deal, waarbij je je voor 24 maanden kunt aanmelden voor maar € 1,50 per maand. Je kunt dus meer dan 80% korting krijgen als je echt tevreden bent met de service.

Surfshark is goedkoper dan ExpressVPN

Hoewel beide diensten vrij goedkoop zijn, ongeacht hoe lang je lid bent, is er een groot verschil tussen de goedkoopste opties. Dus als je iemand bent die wil besparen, is het langste lidmaatschap van Surfshark de winnaar als het gaat om de prijs. Ook moet worden vermeld dat ongeacht welk lidmaatschap je kiest bij ExpressVPN, je een 30-dagen geld terug garantie hebt. Deze garantie heeft ook Surfshark, maar alleen op het lidmaatschap dat 24 maanden duurt.

ExpressVPN vs. Surfshark in termen van gebruiksgemak

Er valt niet veel te zeggen over het gebruiksgemak van beide aanbieders. We waren erg blij met beide, en je kunt de software gemakkelijk downloaden naar zowel de PC als de Mac. Bovendien bieden beide aanbieders browserextensies aan als je dat wilt.

Het moet worden vermeld dat als je kiest voor extensies boven software je een aantal van de functies verliest, dus het is aan te raden om een van de software te downloaden. Beide providers hebben ook apps voor zowel iPhone als Android die zeer eenvoudig te gebruiken zijn.

Er is dus eigenlijk niets dat de twee leveranciers scheidt op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Beide zijn gemakkelijk te gebruiken, zonder frustraties, ongeacht je keuze.

ExpressVPN vs. Surfshark in termen van klantenservice 

Aangezien beide aanbieders zeer gebruiksvriendelijk zijn zal er zelden behoefte zijn aan een klantenservice. Het kan nog steeds zijn dat je vragen hebt, en dan kan het goed zijn om te weten dat je goede en snelle hulp kunt krijgen. Hulp kan ook van pas komen als je bijvoorbeeld een VPN op een router instelt, omdat dit een beetje moeilijk kan zijn.

We kunnen beginnen met te zeggen dat ExpressVPN waarschijnlijk de beste klantenservice op de hele markt heeft. Ten eerste hebben ze talloze gidsen op de website en verschillende PDF-bestanden die je kunt downloaden met gebruikershandleidingen.

Maar ook al is dit erg goed, dit is iets wat bijna alle diensten aanbieden. Aan de andere kant is er één punt dat ze in het bijzonder opvallen, namelijk live chat. ExpressVPN biedt een 24/7 klantenservice die zeer snel reageert. We hebben de kwaliteit van deze chat meerdere malen getest en elke keer kregen we binnen 30 seconden een reactie. Daarnaast zijn ze ook zeer behulpzaam.

De klantenservice van ExpressVPN is de beste vanuit onze ervaring

Surfshark is ook zeer betrokken met zijn klanten en biedt een zeer goede klantenservice. Ze bieden een klassieke FAQ met vragen en antwoorden, evenals verklarende video’s en gidsen. Verder hebben ze ook een live chat die 24 uur per dag wordt onderhouden. Ook hier is de wachttijd kort, want ze hebben een chatbot die je beantwoordt terwijl je wacht op een antwoord van iemand van de klantenservice.

ExpressVPN heeft dus een klantenservice die iets beter is dan die van Surfshark, ook al biedt Surfshark op geen enkele manier een slecht alternatief. Je kunt er zeker van zijn dat je van beiden goede hulp krijgt als je niet vindt wat je nodig hebt op de website. Het enige verschil is dat ExpressVPN iets snellere hulp biedt.

Conclusie

Er is niet veel dat de twee aanbieders van onderscheidt. Surfshark zorgt voor een goede service die voor de meeste gebruikers goed is. Als je echter een service wilt die echt op elk punt uitstekend levert, dan is ExpressVPN de keuze voor jou.

Surfshark is een aanbieder die sinds zijn oprichting echt indruk heeft gemaakt op de markt en we hebben er alle vertrouwen in dat ze zullen blijven groeien. Dat is nog steeds zo, terwijl ze de grootste aanbieders, ExpressVPN en NordVPN, niet helemaal bereiken.

Als je prijsbewust bent, ligt de keuze voor de hand, want slechts € 1,50 per maand met het langste abonnement is bijna ongezien. Het is dan gebaseerd op de kwaliteit die je krijgt in verhouding tot de prijs. Er zijn andere aanbieders die nog goedkoper zijn, maar deze bieden over het algemeen een vrij zwakke service.

Vergelijking

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo