ExpressVPN vs. ProtonVPN 2024 Welke VPN is de beste?

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

ExpressVPN en ProtonVPN zijn allebei gerenommeerde VPN-aanbieders. ExpressVPN staat meestal op de eerste plaats in alle lijsten van VPN’s en is waarschijnlijk de meest bekende aanbieder. ProtonVPN is een nieuwere dienst, maar is nu reeds erkend voor zijn solide service.

In dit artikel zullen we de twee aanbieders op een aantal punten met elkaar vergelijken. Tot slot zullen we ook besluiten welke aanbieder je het beste kiest als je op zoek bent naar een VPN-dienst.

Kort over ExpressVPN 

Dit is het hoofdmenu van ExpressVPN

ExpressVPN bestaat sinds 2009 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de beste VPN-diensten op de markt. Het bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en kan zo “de 14 eyes” vermijden en zijn gebruikers beveiligen.

ExpressVPN biedt meer dan 3000 servers in 94 landen. Er zijn zeer weinig aanbieders die in de buurt komen van zowel het aantal servers als de landen in vergelijking met ExpressVPN. Ze bieden ook een zeer solide beveiliging. Hierover later meer.

Kort over ProtonVPN 

Startpagina van ProtonVPN

ProtonVPN is iets later gelanceerd dan ExpressVPN in 2014. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste aanbieders op de markt. Dit is mede te danken aan hun veilige e-mailsysteem dat veel bedrijven gebruiken. Het bedrijf is gevestigd in Zwitserland en kunnen zo de jurisdicties van de “14 eyes” vermijden en zijn gebruikers beveiligen.

ProtonVPN was oorspronkelijk gevestigd voor de zakelijke markt, maar is vandaag de dag populair bij particulieren. Ze bieden meer dan 1000 servers in 51 landen. Naast goede prestaties bieden ze ook een zeer goede beveiliging.

ExpressVPN vs. ProtonVPN in termen van servers en snelheid

Zoals je misschien wel weet, beïnvloedt een VPN de netwerksnelheid. Er zijn gratis diensten die de snelheid met meer dan 90% verminderen. Aan de andere kant zal een goede aanbieder zulke goede servers hebben dat er geen merkbaar verschil is. Dit is een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een VPN-aanbieder.

ExpressVPN heeft servers in zeer veel landen

Zoals gezegd heeft ExpressVPN meer dan 3000 servers in 94 landen. Dit zijn natuurlijk heel veel servers en landen. Aan de andere kant betekenen veel servers niets als ze niet op hoge snelheid werken.

Dit is geen probleem met ExpressVPN. In onze test hebben we extreem hoge snelheden ervaren op alle door ons geteste servers. Je kunt het web dus gewoon gebruiken voor wat je wilt. Dit is ook onafhankelijk van welk land je kiest om verbinding te maken. Daarnaast is de verbindingstijd erg kort zodat je meteen virtueel verbonden bent als je op een server drukt.

ProtonVPN heeft ongeveer een derde van de ExpressVPN servers, namelijk iets meer dan 1000. Deze zijn verspreid over 51 landen, en dat is zeker geen slechte selectie van servers. Het nadeel van een kleiner aantal servers is dat het moeilijker is om snel goede servers te vinden. Maar dit is geen probleem met ProtonVPN omdat hun servers tot de beste op de markt behoren.

ProtonVPN heeft ook servers in heel veel landen

Dit zijn dus twee VPN-aanbieders die hoge snelheden garanderen. Ook heb je toegang tot de belangrijkste landen (en Nederland). Aan de andere kant biedt ExpressVPN servers aan in bijna twee keer zoveel landen en drie keer zoveel servers. Dan is het misschien geen verrassing dat ExpressVPN als winnaar uit de bus komt in termen van servers en snelheid.

ExpressVPN vs. ProtonVPN in termen van beveiliging

Voor de meeste mensen is veiligheid het belangrijkste. Je weet waarschijnlijk wel al waarom het een goed idee is om jezelf online te beveiligen. Verschillende VPN-aanbieders bieden meer en meer functies om je online te beveiligen. Eerst en vooral is het beter om geen gebruik te maken van een VPN dat binnen de EU en de VS-rechtsgebieden ligt in verband met het bijhouden van gebruikersinformatie. Zowel ExpressVPN als ProtonVPN hanteren een strikt zero logbeleid zodat je er zeker van kunt zijn dat je informatie veilig is.

ExpressVPN biedt een aantal extra beveiligingsfuncties

ExpressVPN gebruikt de bekende 256-bit AES-encryptie. Dit is hetzelfde niveau als het Amerikaanse leger, dus je kunt er zeker van zijn dat niemand je kan hacken. De enige technologie die deze encryptie kan ontcijferen zou miljarden jaren nodig hebben om dit te doen. Maar zelfs als de encryptie zo solide is, houdt het daar niet bij op.

Naast de versleuteling, hebben ze ook hun eigen privé versleutelde DNS op elke server om de veiligheid nog verder te verhogen. Ze hebben ook een kill switch functie die voorkomt dat je informatie tijdelijk wordt gelekt als je je verbinding met de server die je gebruikt verliest. Dit gebeurt bijna nooit, maar het is een zeer goede extra beveiliging. Naast deze functies heeft ExpressVPN ook een aantal stappen ondernomen om de veiligheid van hun gebruikers te waarborgen.

ProtonVPN biedt ook een aantal extra beveiligingsmogelijkheden

De beveiligingsmogelijkheden van ProtonVPN zijn relatief vergelijkbaar met die van ExpressVPN. Ze gebruiken dezelfde encryptie. De meeste topverkopers gebruiken dit omdat het de meest veilige versleuteling op de markt is. Ze hebben ook bescherming tegen DNS en IP lekken en een kill switch functie.

ProtonVPN heeft zelfs voor gezorgd voor beveiligde machines waarin de servers zijn opgeslagen. Deze worden opgeslagen in een oude militaire kluis 100 meter onder de grond in Zwitserland. Verder hebben ze ook een aantal extra beveiligingsfuncties om hun gebruikers te beveiligen.

Er is dus weinig dat de beveiliging van ProtonVPN scheidt van die van ExpressVPN. Beide hebben beveiliging van wereldklasse en je kunt zich veilig voelen, ongeacht welke aanbieder je kiest. Als het gaat om beveiliging, overtreft geen van deze diensten de andere.

ExpressVPN vs. ProtonVPN in termen van prijs 

Bijna alles VPN-aanbieders bieden een standaard deal die varieert in prijs op basis van de lengte van het lidmaatschap. Dit betekent dat er geen verschil is in de functies, maar alleen de lengte van het lidmaatschap. Het prijsmodel van ExpressVPN volgt deze standaard, maar dit is niet het geval voor ProtonVPN.

ProtonVPN heeft een van de betere gratis aanbiedingen in de sector

Met ProtonVPN kun je kiezen voor een aantal verschillende aanbiedingen die variëren in prijs. Het eerste lidmaatschap dat zij aanbieden is volledig gratis. Er zijn natuurlijk een aantal functies waar je geen toegang toe hebt, maar dit is een geweldige manier om de dienst te testen. Je kunt de dienst op één apparaat gebruiken. Je krijgt toegang tot drie verschillende servers met een gemiddelde snelheid.

Het goedkoopste lidmaatschap kost € 4 per maand en heet “basic”. Je kunt dan twee apparaten tegelijk aansluiten en de snelheid is hoog. Verder heb je ook toegang tot servers in alle landen. Het nadeel is dat je een aantal van de beveiligingsfuncties verliest.

Het populairste lidmaatschap van ProtonVPN heet “plus” en kost € 8 per maand. Je hebt dan toegang tot alle functies die ze aanbieden en je kunt tot 5 apparaten tegelijkertijd aansluiten. Het belangrijkste is misschien wel dat je de hoogste snelheid krijgt die ze bieden en alle veiligheidsfuncties. Deze omvatten TOR over VPN en secure core VPN.

Ze hebben ook een nieuwer lidmaatschap genaamd “visionair”. Je hebt dan toegang tot alles waar je toegang toe hebt met “plus”, en bovendien kun je ook gebruikmaken van hun eigen mailsysteem dat e-mails beveiligt. Hierdoor heeft ProtonVPN zijn VPN-dienst zo snel kunnen opzetten. Dit lidmaatschap kost € 24 per maand.

ExpressVPN heeft gemiddelde prijzen

ExpressVPN biedt dezelfde functies aan ongeacht het lidmaatschap. Je kunt kiezen voor een maand voor € 11. Hoe langer het lidmaatschap, hoe goedkoper. Verder kun je kiezen voor 6 maanden voor € 8,50 per maand of 12 maanden voor slechts € 7 per maand. Bij alle lidmaatschappen kun je ook tot vijf apparaten tegelijk gebruiken.

Er is dus geen groot prijsverschil tussen deze twee aanbieders. Wij raden je aan om ProtonVPN’s gratis versie en “basic” lidmaatschap te vermijden. Dit komt omdat je gewoonweg veel van de belangrijkste functies mist die nodig zijn voor een VPN. Dat gezegd hebbende, ProtonVPN’s gratis versie is geweldig om te gebruiken als je alleen maar wilt testen hoe de dienst werkt.

Met ProtonVPN “plus” betaal je iets meer dan voor het langste lidmaatschap van ExpressVPN. Maar gezien het feit dat het prijsverschil zo klein is, is het moeilijk om een winnaar te noemen als het gaat om de prijs. ExpressVPN heeft ook een 30-dagen geld-terug-garantie.

ExpressVPN vs. ProtonVPN in termen van gebruiksgemak en verschillende apparaten

Gebruiksgemak is natuurlijk heel belangrijk. Aangezien sommige concepten rond VPN soms moeilijk te begrijpen zijn, mag het best wel gebruiksgemakkelijk zijn. Niet alleen dit, maar het moet ook gemakkelijk zijn om te navigeren. Daarnaast wil je ook geen onnodige pop-ups van het programma.

ExpressVPN heeft een zeer goede gebruiksvriendelijkheid. Wanneer je het programma voor de eerste keer gebruikt, krijg je niet het gevoel dat het iets compleet nieuws is. Ook zijn er geen vervelende pop-ups van het programma. Je kunt eenvoudig zoeken naar het land waar je verbinding mee wilt maken door in een lijst te bladeren. Je hebt ook gemakkelijk toegang tot de geavanceerde functies in het menu.

ExpressVPN uitbreiding voor Chrome

Als het gaat om andere apparaten dan computers, worden ook hier je behoeften gedekt. Ze hebben extensies voor browsers en smartphone-apps. Je kunt ExpressVPN ook gebruiken op bijvoorbeeld Smart TV of spelconsoles. Je kunt het programma niet direct downloaden, maar er staan wel een aantal handleidingen op hun pagina’s.

ProtonVPN heeft ook een zeer goede bruikbaarheid. Het programma mag dan wel wat technischer zijn dan ExpressVPN, er is geen groot verschil. Het programma stelt je ook in staat om de servers toe te voegen die voor jou het beste werken, zodat je deze kan toevoegen aan je favorieten. Ze hebben ook een kaart die het nog makkelijker maakt om te kiezen met welk land je verbinding wilt maken.

ProtonVPN werkt goed op de meeste apparaten

Bovendien kun je ProtonVPN gebruiken op alle apparaten die je wilt. Ze hebben hun eigen apps voor zowel iPhone als Android die kunnen worden gedownload in de App Store of Google Play Store. Je kunt ProtonVPN ook gebruiken op gameconsoles, Smart TV’s, enzovoort.

Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid is er weer niet veel dat de twee aanbieders van elkaar scheidt. We zetten ExpressVPN nog steeds voorop als het gaat om gebruiksgemak. De software zelf is makkelijker te gebruiken en over het algemeen duidelijker. Dit betekent niet dat we het over ProtonVPN hebben, alleen dat de gebruiksvriendelijkheid van ExpressVPN beter is.

Conclusie

In sommige opzichten kan worden gezegd dat het oneerlijk is om ExpressVPN te vergelijken met ProtonVPN. ExpressVPN is de aanbieder die je op de eerste plaats vindt op bijna alle lijsten van VPN-aanbieders. Het is dan ook één van de eerste aanbieders. ProtonVPN is minder bekend en is pas sinds 2014 op de markt.

Hoewel ProtonVPN minder bekend is en een nieuwere dienst, hebben ze ons echt verrast. Ze bieden een zeer goede service en hebben geen zichtbare tekortkomingen. De beveiliging en snelheid zijn zeer goed en ze bieden servers aan in 51 landen.

Maar ondanks het feit dat ProtonVPN een zeer goede service levert, voldoen ze niet helemaal aan de hoge normen van ExpressVPN. Niet voor niets zijn ze marktleider. Zoals gezegd zijn er maar weinig aanbieders die in zoveel landen servers aanbieden en niet in de laatste plaats zoveel servers. Daarnaast leveren ze als geen ander hoge snelheden en hebben ze zeer gebruiksvriendelijke programma’s. Ze hebben ook een klantenservice die binnen enkele seconden antwoordt en die 24 uur per dag beschikbaar is.

De conclusie is dan ook dat ProtonVPN een zeer goede aanbieder is, maar dat ze niet op hetzelfde niveau zitten als ExpressVPN. ExpressVPN is simpelweg de aanbieder die op bijna alle mogelijke punten het beste levert. Dit is ook de reden waarom zij zich hebben gevestigd als marktleider onder de VPN-aanbieders.

Vergelijking

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo