Top 7 beste Gratis VPN-aanbieder in Nederland 2024 Super snelle en vertrouwde VPN

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

De beste VPN-diensten zijn niet gratis, maar hebben geld-terug-garanties zodat je ze zonder risico kunt uitproberen.

We snappen het, als je mag kiezen is het verleidelijker om van een gratis VPN-aanbieder gebruik te maken in plaats van voor de service te betalen. Een VPN-service is iets waar maar weinig mensen geld aan uit willen geven.

Echter, soms loont het wel degelijk om je opties te overwegen en te kiezen voor een betaalde VPN-service. Vaak zijn de betaalde diensten veel beter dan de gratis diensten.

Echter, soms loont het wel degelijk om je opties te overwegen en te kiezen voor een betaalde VPN-service. Benieuwd waarom? Lees dan verder!

Bestaat er zoiets als een goede gratis VPN-service?

Hoewel betaalde VPN-servers vaak voor meer gebruiksgemak en snelheid zorgen en over betere servers beschikken, is het antwoord op de vraag of er goede gratis VPN-services bestaan in principe ja. Het probleem is echter dat deze vaak niet toestaan om meer dan een bepaalde hoeveelheid dataverkeer uit te geven. Hierna moet je overgaan tot betaling.

In dit artikel vertellen we over de verschillende betaalde en gratis VPN-services, zodat je naderhand zelf kunt kiezen of je voor een gratis of betaalde VPN-service gaat. Wat je ook kiest, we hopen dat onze aanbevelingen je helpen om een goede keuze te maken!

Momenteel zijn dit de betaalde VPN-services die we aanbevelen. Hieronder lees je daar meer over. Verderop in het artikel geven we je meer informatie over de gratis VPN-services.

Dingen om te overwegen voordat je een gratis VPN-service kiest

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je voor een gratis VPN-service kiest als permanente oplossing. We gaan dieper in op de vier belangrijkste dingen die je moet weten voordat je je keuze laat vallen op een gratis VPN-service.

1. Betaalde VPN-services zijn eigenlijk extreem goedkoop

Veel mensen denken dat ze met een gratis VPN-service beter af zijn, omdat de betaalde versie ontzettend duur is. Dit is verre van waar! Vandaag de dag zijn er een aantal extreem goedkope VPN-services beschikbaar die voor een lage prijs een zeer goede service bieden. Zelfs de VPN-service die wij (en vele andere websites) hebben bekroond tot de beste VPN-service gebruik je al voor minder dan 5 euro per maand.

Bijna alle VPN-aanbieders bieden daarbij ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, wat de service in feite een gratis service maakt. Helemaal wanneer je slechts 30 dagen een VPN-service nodig hebt. Wanneer je klaar bent met de service, vraag je eenvoudigweg je geld terug.

Met de meeste betaalde diensten kun je een maand lang het VPN zonder risico uitproberen.

Plus, alle betaalde VPN-services die we aanbevelen op deze website kosten zelden meer dan 10 euro per maand. De prijzen kunnen variëren, zo speelt bijvoorbeeld de abonnementsduur mee, maar je kunt prima op dit maximale bedrag rekenen.

Dat je dus veel geld bespaard door een gratis VPN-service te kiezen is niet helemaal waar. Met de geld-terug-garantie kun je de kosten vermijden, maar wanneer je regelmatig gebruik maakt van een VPN-service kan een betaalde service je veel rompslomp besparen. Qua gebruiksgemak is een betaalde service altijd fijner, maar aan de andere kant begrijpen we volledig dat niet iedereen geld wil uitgeven aan een VPN, aangezien dit voor velen een vervelende uitgave kan zijn. We vertellen daarom in dit artikel ook over de gratis VPN-alternatieven.

Dit zijn de betaalde VPN-aanbieders die we momenteel aanbevelen aan onze gebruikers. Hierna vertellen we je ook welke gratis VPN-aanbieders wij aanbevelen. Hier kunt u meer lezen over de beste VPN-services voor Nederlandse gebruikers.

2. Gratis VPN-aanbieders resulteren vaak in beperkt verkeer

Iets dat je moet weten als je voor een gratis VPN kiest, is dat je er vaak toch voor betaalt. Hoewel veel gratis VPN-aanbieders een uitstekende service met veel servers en beschikbare landen bieden, is het probleem met deze kosteloze opties dat je alleen een bepaalde hoeveelheid verkeer kunt gebruiken.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de goede gratis VPN-aanbieders zoals TunnelBear en Windscribe, die slechts 500 MB gratis surfen per maand aanbieden.

Dit hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn als je toch alleen maar van plan bent om af en toe de VPN-service te gebruiken. Wil je je VPN echter voor bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix of TV2 gebruiken, dan is de kans groot dat je binnen no time je limiet overschrijdt.

In dit geval doe je er beter aan om direct vanaf het begin een betaalde VPN-aanbieder te kiezen, in plaats van uiteindelijk voor een iets slechtere service te betalen (omdat je aanvankelijk werd verleid door het gratis aanbod).

3. Gratis VPN-services hebben vaak een beperkte snelheid en servers

De VPN-services die geen geld in rekening brengen, spenderen vaak ook niet al te veel om hun eigen product te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de meeste gratis services in enkele landen vaak een lagere snelheid en server hebben. Betaalde VPN-services hebben vaak servers in meer dan 60 landen, maar de gratis services verspreiden hun servers in slechts 10-15 landen. Dit kan een probleem zijn, vooral voor Nederlandse burgers.

De meeste gratis diensten bieden zeer weinig servers aan. ProtonVPN biedt servers in 3 landen in de gratis versie, maar 54 met de betaalde versie.

Een ander probleem met gratis VPN-services is dat ze ook vaak langzamere snelheden hebben. Dit is vooral irritant wanneer je je favoriete serie wilt streamen. Echter geldt dit niet voor alle gratis VPN-services. Hieronder bespreken we degene die relatief goed uit de bus kwamen in onze test.

4. Gratis VPN-services hebben soms een slechte reputatie

Sommige gratis services kampten in het verleden met een slechte reputatie, omdat ze ervan beschuldigd werden informatie over hun gebruikers met derden te delen. Dit is natuurlijk schadelijk voor het imago van de VPN-service, omdat de VPN-service de gebruiker juist moet beschermen tegen monitoring.

TheBestVPN waarschuwt in dit artikel voor het gebruik van gratis VPN-services en noemt daarbij de services die je informatie zouden kunnen verkopen (volgens hun privacybeleid).

In de voorwaarden van een aantal gratis diensten staat inderdaad dat het gebruik van de service in verband kan staan met het verkopen van informatie. En als dit uit de voorwaarden blijkt, is het zeer waarschijnlijk dat dit ook zal gebeuren. Het vermoeden van velen dat dit de manier is waarop gratis VPN-diensten hun geld verdienen, wordt hiermee bevestigd.

Als je dus een VPN nodig hebt om veiliger te internetten, is het een goed idee om een betaalde service te kiezen. Als je een VPN om andere redenen gebruikt en je privacy en gegevens niet zo belangrijk zijn, dan is een gratis service niet gevaarlijk.

Uiteraard gelden de bovenstaande claims niet voor alle VPN-aanbieders, maar wanneer je zeker van je zaak wilt zijn kun je het best kiezen voor VPN-services zoals ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost of PrivateVPN. Dit kost je ongeveer 7 euro per maand.

Hoe krijg je betaalde VPN-diensten gratis?

Natuurlijk zou de beste optie zijn als je betaalde VPN-diensten gratis kon krijgen. Gelukkig is het mogelijk om dit te doen, ook al moet je enkele trucjes uithalen. Het is dus aan jou of het je lukt om van deze mogelijkheid gebruik te maken of niet, maar het is heel goed mogelijk.

Vervolgens bieden alle betaalde VPN-diensten momenteel een onvoorwaardelijke 30-dagen geld-terug-garantie, wat betekent dat je binnen 30 dagen je geld terug kunt vragen. Deze garantie is volledig onvoorwaardelijk bij diensten als ExpressVPN en NordVPN, wat betekent dat je geen reden hoeft op te geven als je je geld terug wilt krijgen.

We hebben dit verschillende keren getest. De klantenservice stelt je een of twee vragen over waarom je niet tevreden bent, voordat je je geld terugkrijgt. Het is voldoende om aan te geven dat de service je niet beviel. Alle verklaringen zijn geldig en de klantenservice is ook zeer beleefd. Je krijgt het geld dan na één of twee werkdagen op je rekening gestort. Dit is dus een mogelijkheid, maar de vraag is of het de moeite waard is. Zoveel kost het namelijk niet.

Beste VPN met geld-terug-garantie: ExpressVPN

 • Goede service met servers over de hele wereld
 • Extreem hoge snelheden en veilige servers
 • Geld-terug-garantie en gratis proefperiodes

Voordat we je vertellen over de gratis VPN-services die ons het beste lijken, vertellen we je eerst kort over ExpressVPN, die we eerder tot best beschikbare VPN provider hebben bekroond. Zoek je de ultieme VPN ervaring? Dan kan geen gratis service tegen de diensten van ExpressVPN op.

ExpressVPN is een solide en robuuste VPN-service die meer dan 2000 servers in meer dan 90 landen heeft staan. Dit zorgt ervoor dat je content uit alle continenten op een extreem hoge snelheid kunt streamen. In onze test merkten we bijna geen snelheidsvermindering nadat we ons hadden ingelogd op de servers van ExpressVPN.

Naast een zeer goede snelheid, gebruikt ExpressVPN ook niveau encryptie met het Amerikaanse leger. Het spreekt voor zich dat ExpressVPN een zeer veilige keuze is als het gaat om veilige internettoegang.

Je kunt een langere beoordeling van ExpressVPN lezen in dit artikel. We gaven het een beoordeling van 9,8/10, wat veel zegt over hoe goed deze dienst wel is.

ExpressVPN biedt ook een zogenaamde “zero-logging” beleidsgarantie, wat betekent dat alles wat je online doet niet wordt vastgelegd. Zoals gezegd staat dit in contrast met veel van de gratis VPN-services die er zijn.

ExpressVPN heeft tevens aantrekkelijke aanbiedingen voor degenen die voor een langere periode lid willen worden en beschikken voor twijfelaars over een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Met deze optie kun je ExpressVPN ook als gratis VPN-service gebruiken. Zorg er dan voor dat je de maand niet overschrijdt en vraag je geld terug.

De beste gratis diensten

Als het gaat om gratis diensten, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Controleer allereerst of de leverancier een dubieuze reputatie heeft. Hiervoor zoek je op Google in het Engels naar de zin “VPNs that sell your information” of “Free VPNs that are involved in scandals.” Als de VPN-service die je overweegt op veel van deze lijsten voorkomt, is het een goed idee om deze niet te kiezen. Is dit niet het geval, dan zit het met de reputatie van de gratis VPN doorgaans wel goed.

Daarnaast zullen veel VPN-services die je tegenkomt zeer weinig servers in verschillende landen hebben. Dit betekent dat het belangrijk is om te controleren of de VPN-service een server aanbiedt in het land waarmee je verbinding wilt maken. Als je een VPN-service wilt gebruiken om bijvoorbeeld een Nederlands IP-adres te verkrijgen, is het niet handig om een VPN-service te gebruiken die geen servers in Nederland heeft staan.

Dit zijn de twee belangrijkste dingen om te overwegen.

Daarnaast moet je ook controleren of de VPN-service een limiet voor het aantal MB heeft. Veel van de gratis VPN-services vertellen je dit. Als je al weet dat je een VPN-service wilt gebruiken voor meer dan 500 MB aan data, heeft het geen zin om een service te kiezen die alleen tot dit bedrag de service gratis aanbiedt. Dan moet je uiteindelijk alsnog betalen.

Dit zijn de 6 beste gratis VPN-diensten voor Nederlandse gebruikers.

1. ProtonVPN

 • Gratis versie
 • Krijg veel voor je geld als je de volledige versie koopt
 • Zeer goedkope betaalde versie

ProtonVPN is misschien wel onze favoriete VPN-dienst als het gaat om gratis diensten. De reden hiervoor is dat ProtonVPN in feite een betaalde VPN-dienst is op een zeer hoog niveau. De gratis dienst is eigenlijk heel vergelijkbaar met de betaalde VPN-dienst, behalve dat het natuurlijk een beetje minder goed werkt. Het heeft de basis van een goede VPN-dienst, en dat is meer dan men kan zeggen van veel andere VPN-diensten.

Het beste van ProtonVPN is dat deze dienst geen databeperkingen heeft, zoals het geval is met anders goede gratis diensten zoals Windscribe. Hierdoor kun je de dienst daadwerkelijk zo veel gebruiken als je wilt.

Natuurlijk is de service aanzienlijk beperkt, wat tot uiting komt in het feit dat er slechts servers in 3 landen worden aangeboden, namelijk in de Verenigde Staten, Nederland en Japan. De snelheid is ook iets minder en je kunt de dienst maar op één apparaat tegelijk gebruiken. De gratis dienst van ProtonVPN werkte in onze tests helaas niet met Netflix, maar dat doen andere gratis diensten ook niet.

Als je de dienst wilt upgraden, is ProtonVPN eigenlijk vrij goedkoop, ongeveer € 4 per maand, dus het is mogelijk om te testen of de gratis dienst goed genoeg is voor je behoeften, en zo niet over te schakelen naar de betaalde dienst.

2. Windscribe

 • Goede snelheid
 • Werkt op veel apparaten
 • Meer data als je je registreert

Windscribe is de gratis VPN-service die volgens ons het meest geschikt is voor Nederlandse gebruikers. Windscribe rankt ook erg hoog op de internationale ranglijst van de beste gratis VPN services ter wereld.

Windscribe valt op omdat je de service relatief lang gratis kunt gebruiken. Hoewel veel gratis VPN-services slechts 500 MB aan data bieden voordat je moet betalen, kun je met WindScribe tot 2 GB verbruiken. Wanneer je je aanmeldt met je e-mailadres, ontvang je zelfs 10 GB gratis.

WindScribe is beschikbaar voor zowel Windows, Mac, Android en iOS. De service heeft ook add-ons voor Chrome, Firefox en Opera beschikbaar.

De betaalde versie van WindScribe heeft 600 servers in meer dan 50 landen, maar de gratis versie is beperkt tot slechts 10 landen. Dit zijn Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Roemenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en Denemarken. Dit maakt WindScribe de perfecte VPN-service voor Nederlandse gebruikers, omdat je de service ook kunt gebruiken om een Nederlands IP-adres te krijgen.

WindScribe heeft echter ook een paar nadelen. De service is eerder beschuldigd van een dubieus logboekbeleid en de snelheid komt niet in de buurt van de snelheid van de beste VPN-services (denk aan NordVPN en ExpressVPN). Niettemin is het een VPN-service die de moeite waard is om te bekijken.

3. TunnelBear

 • Biedt 500MB per maand gratis aan
 • Goede servers in de VS met de gratis service
 • Goede betaalde VPN als je wilt upgraden

TunnelBear is ook een goede gratis VPN-service. De service is onlangs door McAfee gekocht, dus de verwachting is dat deze gratis service in de toekomst alleen maar beter en beter wordt.

TunnelBear is veel gebruiksvriendelijker dan WindScribe als het gaat om design, en ook de service geven we een groot pluspunt.

Het nadeel van TunnelBear is dat ze momenteel alleen Amerikaanse servers aanbieden voor hun gratis service. Dit betekent dat je de service bijvoorbeeld niet kunt gebruiken om Nederlandse tv in het buitenland te kijken. Wanneer je echter alleen de Amerikaanse Netflix wilt gebruiken is TunnelBear een goede keuze (tenzij de server is geblokkeerd).

Een ander nadeel van TunnelBear is dat het verkeer beperkt is. Met de gratis versie van de service krijg je slechts 500 MB verkeer, dat helaas niet zo lang meegaat. Wel heeft een bedrijf een zogenaamde 1 GB Twitter promo, waarmee je maandelijks meer data kunt verzamelen.

4. Hotspot Shield

 • Gratis versie met gebruik voor één apparaat
 • Goede betaalde versie als je wilt upgraden
 • Servers in veel landen

Hotspot Shield is ook een VPN die in principe niet gratis is. Ze hebben echter een gratis versie die behoorlijk goed is. De gratis versie van deze VPN-aanbieder staat toe dat de gebruikers de dienst kunnen uitproberen. De gratis versie is echter zeer beperkt in vergelijking met de volledige service.

De gratis versie van Hotspot Shield biedt de mogelijkheid om slechts één apparaat tegelijk te gebruiken in vergelijking met 5 als je een betaald lidmaatschap hebt. Je kunt de dienst ook alleen gebruiken op smartphone, pc en Mac. Daarnaast krijg je ook maar toegang tot één locatie in plaats van 115. De snelheid is maximaal 2 mbps. Hotspot Shield denkt dat dit voldoende is om te surfen op het web, maar daar zijn we het niet helemaal mee eens. In de regel hebben alle normale Wi-Fi‘s een snelheid van minimaal 20 mbps. De reden waarom je tot deze snelheid wordt teruggebracht is hoogstwaarschijnlijk omdat het dan langer duurt om de dagelijkse toegestane 500 mb per dag op te gebruiken.

Al met al is het Hotspot Shield een goede gratis dienst, maar de snelheidsvermindering bevalt ons niet. De betaalde versie heeft veel goede functies. Dit is ook meer dan een VPN zoals een antivirus, wachtwoord tools en ga zo maar door.

5. Speedify

 • Gratis versie met 2GB per maand
 • Goed op alle apparaten
 • Veel servers

Speedify is ook een betaalde dienst die een volledig gratis versie aanbiedt. Het addertje onder het gras bij deze dienst is dat je maar toegang krijgt tot 2 GB per maand. Vergeleken met bijvoorbeeld Hotspot Shield waar je dagelijkse 500 MB krijgt, is deze hoeveelheid niet erg indrukwekkend. Een groot voordeel is dat je je niet hoeft aan te melden met een e-mail, noch ben je ergens aan gebonden.

Waar deze dienst zich onderscheidt van de andere gratis diensten is dat je niet zo beperkt bent. Met Speedify, bijvoorbeeld, krijg je de mogelijkheid om 5 apparaten tegelijk te gebruiken, goede snelheden en toegang tot al hun servers. De dienst kan alleen gebruikt worden op iPhone, Android, Mac en PC. Voor de meeste mensen is dit geen probleem, maar voor anderen kan het belangrijk zijn om verbinding te maken met bijvoorbeeld Apple TV of Smart TV.

Dit is een zeer goed alternatief voor een dienst die volledig gratis is. Het grootste nadeel vinden wij dat je hoogstwaarschijnlijk heel snel door je data heen bent. Je kunt de data niet opsparen, en maandelijks heb je maar toegang tot 2 GB.

6. GooseVPN

 • Biedt proefperiode aan
 • 30-dagen geld-terug-garantie
 • Gebruiksvriendelijk

Toegegeven, GooseVPN is niet helemaal een gratis dienst. De service biedt echter wel een gratis proefperiode van 30 dagen. Dat betekent dat je de dienst 30 dagen kunt gebruiken zonder hiervoor je creditcard uit je zak te moeten halen. Hierna moet je echter wel betalen.

In dit geval verschilt GooseVPN niet veel van de andere betaalde VPN-aanbieders en kun je ook bij deze provider binnen 30 dagen je geld terugkrijgen wanneer je niet tevreden bent met de aangeboden service. Op die manier hoef je technisch gezien dus ook voor GooseVPN niet te betalen.

Hoe dan ook, GooseVPN is een goede keuze voor Nederlandse gebruikers die bijvoorbeeld op reis zijn en een VPN willen gebruiken om verbinding te maken met verschillende Nederlandse websites die geo-geblokkeerd zijn. De reden hiervoor is dat GooseVPN verschillende servers in Nederland heeft. De snelheid is ook vrij stabiel.

Conclusie

Samengevat kunnen we zeggen dat de gratis VPN-services eigenlijk vrijwel niet kunnen opboksen tegen de voordelen van de best betaalde VPN-services. Wij raden daarom ook aan om voor een betaalde service te kiezen. Dan voorkom je een hoop irritatie over dingen die over het algemeen niet werken. Ze zijn relatief gunstig geprijsd (voor minder dan € 10 euro per maand) en je bespaart jezelf een hoop ergernis. Daarnaast hoef je je ook minder zorgen te maken over de gegevensbescherming.

Daarnaast is het het vermelden waard dat alle gratis VPN-services zo zijn ontworpen om uiteindelijk toch geld van je te vragen. Zo bieden veel gratis VPN-services slechts gelimiteerd dataverbruik en moet je extra betalen voor meer data. Hierdoor zijn ze uiteindelijk ondergeschikt aan net zo dure betaalde VPN-services.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo