De beste gratis VPN-aanbieder in Nederland

Laatst bijgewerkt: 30/01/2021

We snappen het, als je mag kiezen is het verleidelijker om van een gratis VPN-aanbieder gebruik te maken in plaats van voor de service te betalen. Een VPN-service is iets waar maar weinig mensen geld aan uit willen geven.

Echter, soms loont het wel degelijk om je opties te overwegen en te kiezen voor een betaalde VPN-service. Benieuwd waarom? Lees dan verder!

Bestaat er zoiets als een goede gratis VPN-service?

Hoewel betaalde VPN-servers vaak voor meer gebruiksgemak en snelheid zorgen en over betere servers beschikken, is het antwoord op de vraag of er goede gratis VPN-services bestaan in principe ja. Het probleem is echter dat deze vaak niet toestaan om meer dan een bepaalde hoeveelheid dataverkeer uit te geven. Hierna moet je overgaan tot betaling.

In dit artikel vertellen we over de verschillende betaalde en gratis VPN-services, zodat je naderhand zelf kunt kiezen of je voor een gratis of betaalde VPN-service gaat. Wat je ook kiest, we hopen dat onze aanbevelingen je helpen om een goede keuze te maken!

Momenteel zijn dit de betaalde VPN-services die we aanbevelen. Hieronder lees je daar meer over. Verderop in het artikel geven we je meer informatie over de gratis VPN-services.

Dingen om te overwegen voordat je een gratis VPN-service kiest

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je voor een gratis VPN-service kiest als permanente oplossing. We gaan dieper in op de vier belangrijkste dingen die je moet weten voordat je je keuze laat vallen op een gratis VPN-service.

Betaalde VPN-services zijn eigenlijk extreem goedkoop

Verschillende betaalde VPN-services

Veel mensen denken dat ze met een gratis VPN-service beter af zijn, omdat de betaalde versie ontzettend duur is. Dit is verre van waar! Vandaag de dag zijn er een aantal extreem goedkope VPN-services beschikbaar die voor een lage prijs een zeer goede service bieden. Zelfs de VPN-service die wij (en vele andere websites) hebben bekroond tot de beste VPN-service gebruik je al voor minder dan 5 euro per maand.

Bijna alle VPN-aanbieders bieden daarbij ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, wat de service in feite een gratis service maakt. Helemaal wanneer je slechts 30 dagen een VPN-service nodig hebt. Wanneer je klaar bent met de service, vraag je eenvoudigweg je geld terug.

Plus, alle betaalde VPN-services die we aanbevelen op deze website kosten zelden meer dan 10 euro per maand. De prijzen kunnen variëren, zo speelt bijvoorbeeld de abonnementsduur mee, maar je kunt prima op dit maximale bedrag rekenen.

Dat je dus veel geld bespaard door een gratis VPN-service te kiezen is niet helemaal waar. Met de geld-terug-garantie kun je de kosten vermijden, maar wanneer je regelmatig gebruik maakt van een VPN-service kan een betaalde service je veel rompslomp besparen. Qua gebruiksgemak is een betaalde service altijd fijner, maar uiteraard vertellen we je later in dit artikel ook over de gratis VPN alternatieven.

Dit zijn de betaalde VPN-aanbieders die we momenteel aanbevelen aan onze gebruikers. Hierna vertellen we je ook welke gratis VPN-aanbieders wij aanbevelen. Hier kunt u meer lezen over de beste VPN-services voor Nederlandse gebruikers.

Gratis VPN-aanbieders resulteren vaak in beperkt verkeer

Iets dat je moet weten als je voor een gratis VPN kiest, is dat je er vaak toch voor betaalt. Hoewel veel gratis VPN-aanbieders een uitstekende service met veel servers en beschikbare landen bieden, is het probleem met deze kosteloze opties dat je alleen een bepaalde hoeveelheid verkeer kunt gebruiken.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij de goede gratis VPN-aanbieders zoals TunnelBear en Windscribe, die slechts 500 MB gratis surfen per maand aanbieden.

Dit hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn als je toch alleen maar van plan bent om af en toe de VPN-service te gebruiken. Wil je je VPN echter voor bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix of TV2 gebruiken, dan is de kans groot dat je binnen no time je limiet overschrijdt.

In dit geval doe je er beter aan om direct vanaf het begin een betaalde VPN-aanbieder te kiezen, in plaats van uiteindelijk voor een iets slechtere service te betalen (omdat je aanvankelijk werd verleid door het gratis aanbod).

Gratis VPN-services hebben vaak een beperkte snelheid en servers

De VPN-services die geen geld in rekening brengen, spenderen vaak ook niet al te veel om hun eigen product te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de meeste gratis services in enkele landen vaak een lagere snelheid en server hebben. Betaalde VPN-services hebben vaak servers in meer dan 60 landen, maar de gratis services verspreiden hun servers in slechts 10-15 landen. Dit kan een probleem zijn, vooral voor Nederlandse burgers.

Een ander probleem met gratis VPN-services is dat ze ook vaak langzamere snelheden hebben. Dit is vooral irritant wanneer je je favoriete serie wilt streamen. Echter geldt dit niet voor alle gratis VPN-services. Hieronder bespreken we degene die relatief goed uit de bus kwamen in onze test.

Gratis VPN-services hebben soms een slechte reputatie

Dit zijn de gratis VPN-services die we onderaan het artikel aanbevelen

Sommige gratis services kampten in het verleden met een slechte reputatie, omdat ze ervan beschuldigd werden informatie over hun gebruikers met derden te delen. Dit is natuurlijk schadelijk voor het imago van de VPN-service, omdat de VPN-service de gebruiker juist moet beschermen tegen monitoring.

TheBestVPN waarschuwt in dit artikel voor het gebruik van gratis VPN-services en noemt daarbij de services die je informatie zouden kunnen verkopen (volgens hun privacybeleid).

In de voorwaarden van een aantal gratis diensten staat inderdaad dat het gebruik van de service in verband kan staan met het verkopen van informatie. En als dit uit de voorwaarden blijkt, is het zeer waarschijnlijk dat dit ook zal gebeuren. Het vermoeden van velen dat dit de manier is waarop gratis VPN-diensten hun geld verdienen, wordt hiermee bevestigd.

Als je dus een VPN nodig hebt om veiliger te internetten, is het een goed idee om een betaalde service te kiezen. Als je een VPN om andere redenen gebruikt en je privacy en gegevens niet zo belangrijk zijn, dan is een gratis service niet gevaarlijk.

Uiteraard gelden de bovenstaande claims niet voor alle VPN-aanbieders, maar wanneer je zeker van je zaak wilt zijn kun je het best kiezen voor VPN-services zoals ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost of PrivateVPN. Dit kost je ongeveer 7 euro per maand.

De beste betaalde VPN-services

Dit is het hoofdmenu van ExpressVPN

Voordat we je vertellen over de gratis VPN-services die ons het beste lijken, vertellen we je eerst kort over ExpressVPN, die we eerder tot best beschikbare VPN provider hebben bekroond. Zoek je de ultieme VPN ervaring? Dan kan geen gratis service tegen de diensten van ExpressVPN op.

ExpressVPN is een solide en robuuste VPN-service die meer dan 2000 servers in meer dan 90 landen heeft staan. Dit zorgt ervoor dat je content uit alle continenten op een extreem hoge snelheid kunt streamen. In onze test merkten we bijna geen snelheidsvermindering nadat we ons hadden ingelogd op de servers van ExpressVPN.

Naast een zeer goede snelheid, gebruikt ExpressVPN ook niveau encryptie met het Amerikaanse leger. Het spreekt voor zich dat ExpressVPN een zeer veilige keuze is als het gaat om veilige internettoegang.

ExpressVPN biedt ook een zogenaamde “zero-logging” beleidsgarantie, wat betekent dat alles wat je online doet niet wordt vastgelegd. Zoals gezegd staat dit in contrast met veel van de gratis VPN-services die er zijn.

ExpressVPN heeft tevens aantrekkelijke aanbiedingen voor degenen die voor een langere periode lid willen worden en beschikken voor twijfelaars over een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Met deze optie kun je ExpressVPN ook als gratis VPN-service gebruiken. Zorg er dan voor dat je de maand niet overschrijdt en vraag je geld terug.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een gratis VPN-service?

Als het gaat om gratis diensten, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

Controleer allereerst of de leverancier een dubieuze reputatie heeft. Hiervoor zoek je op Google in het Engels naar de zin “VPNs that sell your information” of “Free VPNs that are involved in scandals.” Als de VPN-service die je overweegt op veel van deze lijsten voorkomt, is het een goed idee om deze niet te kiezen. Is dit niet het geval, dan zit het met de reputatie van de gratis VPN doorgaans wel goed.

Daarnaast zullen veel VPN-services die je tegenkomt zeer weinig servers in verschillende landen hebben. Dit betekent dat het belangrijk is om te controleren of de VPN-service een server aanbiedt in het land waarmee je verbinding wilt maken. Als je een VPN-service wilt gebruiken om bijvoorbeeld een Nederlands IP-adres te verkrijgen, is het niet handig om een VPN-service te gebruiken die geen servers in Nederland heeft staan.

Dit zijn de twee belangrijkste dingen om te overwegen.

Daarnaast moet je ook controleren of de VPN-service een limiet voor het aantal MB heeft. Veel van de gratis VPN-services vertellen je dit. Als je al weet dat je een VPN-service wilt gebruiken voor meer dan 500 MB aan data, heeft het geen zin om een service te kiezen die alleen tot dit bedrag de service gratis aanbiedt. Dan moet je uiteindelijk alsnog betalen.

Dit zijn de 3 beste gratis VPN-services voor Nederlandse gebruikers.

1. Windscribe

Hier zie je het logo van Windscribe

Windscribe is de gratis VPN-service die volgens ons het meest geschikt is voor Nederlandse gebruikers. Windscribe rankt ook erg hoog op de internationale ranglijst van de beste gratis VPN services ter wereld.

Windscribe valt op omdat je de service relatief lang gratis kunt gebruiken. Hoewel veel gratis VPN-services slechts 500 MB aan data bieden voordat je moet betalen, kun je met WindScribe tot 2 GB verbruiken. Wanneer je je aanmeldt met je e-mailadres, ontvang je zelfs 10 GB gratis.

WindScribe is beschikbaar voor zowel Windows, Mac, Android en iOS. De service heeft ook add-ons voor Chrome, Firefox en Opera beschikbaar.

De betaalde versie van WindScribe heeft 600 servers in meer dan 50 landen, maar de gratis versie is beperkt tot slechts 10 landen. Dit zijn Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Roemenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en Denemarken. Dit maakt WindScribe de perfecte VPN-service voor Nederlandse gebruikers, omdat je de service ook kunt gebruiken om een Nederlands IP-adres te krijgen.

WindScribe heeft echter ook een paar nadelen. De service is eerder beschuldigd van een dubieus logboekbeleid en de snelheid komt niet in de buurt van de snelheid van de beste VPN-services (denk aan NordVPN en ExpressVPN). Niettemin is het een VPN-service die de moeite waard is om te bekijken.

2. TunnelBear

Hier is de beroemde beer van Tunnelbear

TunnelBear is ook een goede gratis VPN-service. De service is onlangs door McAfee gekocht, dus de verwachting is dat deze gratis service in de toekomst alleen maar beter en beter wordt.

TunnelBear is veel gebruiksvriendelijker dan WindScribe als het gaat om design, en ook de service geven we een groot pluspunt.

Het nadeel van TunnelBear is dat ze momenteel alleen Amerikaanse servers aanbieden voor hun gratis service. Dit betekent dat je de service bijvoorbeeld niet kunt gebruiken om Nederlandse tv in het buitenland te kijken. Wanneer je echter alleen de Amerikaanse Netflix wilt gebruiken is TunnelBear een goede keuze (tenzij de server is geblokkeerd).

Een ander nadeel van TunnelBear is dat het verkeer beperkt is. Met de gratis versie van de service krijg je slechts 500 MB verkeer, dat helaas niet zo lang meegaat. Wel heeft een bedrijf een zogenaamde 1 GB Twitter promo, waarmee je maandelijks meer data kunt verzamelen.

3. GooseVPN

Dierennamen zijn populair in de VPN-wereld, hier is de gans voor GooseVPN

Toegegeven, GooseVPN is niet helemaal een gratis dienst. De service biedt echter wel een gratis proefperiode van 30 dagen. Dat betekent dat je de dienst 30 dagen kunt gebruiken zonder hiervoor je creditcard uit je zak te moeten halen. Hierna moet je echter wel betalen.

In dit geval verschilt GooseVPN niet veel van de andere betaalde VPN-aanbieders en kun je ook bij deze provider binnen 30 dagen je geld terugkrijgen wanneer je niet tevreden bent met de aangeboden service. Op die manier hoef je technisch gezien dus ook voor GooseVPN niet te betalen.

Conclusie

Samengevat kunnen we zeggen dat de gratis VPN-services eigenlijk vrijwel niet kunnen opboksen tegen de voordelen van de best betaalde VPN-services. Wij raden daarom ook aan om voor een betaalde service te kiezen. Ze zijn relatief gunstig geprijsd (voor minder dan 10 euro per maand ben je al klaar) en je bespaart jezelf een hoop ergernis. Daarnaast hoef je je ook minder zorgen te maken over de gegevensbescherming.

Daarnaast is het het vermelden waard dat alle gratis VPN-services zo zijn ontworpen om uiteindelijk toch geld van je te vragen. Zo bieden veel gratis VPN-services slechts gelimiteerd dataverbruik en moet je extra betalen voor meer data. Hierdoor zijn ze uiteindelijk ondergeschikt aan net zo dure betaalde VPN-services.

Let hier dus op bij het kiezen van je nieuwe VPN, maar wat je ook kiest, we wensen je veel succes met je keuze!

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo