Wat is een VPN en hoe gebruik je het? Alles wat je moet weten over VPN in 2024

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Een VPN versleutelt al het internetverkeer via een externe server.
Een VPN versleutelt al het internetverkeer via een externe server.

Het gebruik van een VPN-dienst wordt steeds populairder. Dit heeft verschillende redenen, want het gebruik van VPN heeft veel voordelen. Ten eerste versleutelt een VPN je verkeer en helpt het om je privacy online te beschermen. Dit is nuttig in een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van onze privacy, als gevolg van vele externe bedreigingen.

Een andere goede reden om een VPN te gebruiken is om geblokkeerde inhoud toch te kunnen bekijken. Dit gaat meestal over video-inhoud van streamingdiensten. Zo is het op dit moment niet mogelijk om NPO en RTL buiten Nederland te bekijken, maar met een VPN kan je de geo-blokkeringen omzeilen en zo toch Nederlandse tv-kanalen in het buitenland zien. Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix-versie ontgrendelen waardoor je toegang hebt tot veel meer inhoud.

Een andere reden waarom veel mensen een VPN gebruiken is omdat ze zich willen beschermen op publieke WIFI-netwerken, bijvoorbeeld tegen hackers. Velen gebruiken een VPN ook om overheidstoezicht te vermijden zoals censuur in streng gereguleerde landen en dergelijke. Als je bijvoorbeeld in China bent, kan je een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot Facebook, Twitter, Wikipedia en soortgelijke websites.

In dit artikel vind je gedetailleerde informatie over hoe een VPN-dienst werkt en waarvoor je een VPN kan gebruiken. We geven eerst een kort overzicht van onze favoriete VPN-diensten, voor degenen die op zoek zijn naar een goede VPN-verbinding. Hieronder zie je de 5 beste VPN-diensten.

Wat is een VPN-dienst?

VPN staat voor een virtueel privénetwerk. Kortom, een VPN-verbinding is een versleutelde dataverbinding. Deze versleuteling vindt plaats tussen je apparaat en de VPN-server waarmee je verbonden bent. Wanneer je verbonden bent met een server van een VPN-applicatie, loopt al je verkeer door die server voordat het het internet bereikt. Bovendien wordt het verkeer gecodeerd, je IP-adres verandert en ben je anoniem online.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is eigenlijk niet zo. Om het beter te begrijpen leggen we het uit aan de hand van een foto:

Het verkeer dat via een externe server loopt, heeft een aantal gevolgen die ook aanleiding geven tot een aantal verschillende VPN-toepassingen.

Aanvankelijk waren dergelijke beveiligde verbindingen ontworpen om externe apparaten verbinding te laten maken met lokale netwerken. Deze lokale netwerken zijn meestal grotere Pc-netwerken, bijvoorbeeld binnen een organisatie. Als je bijvoorbeeld verbinding maakt met het VPN van UvA, heb je toegang tot een aantal dissertaties en publicaties, IT-diensten enzovoort.

Voor particulieren heeft je verkeer dat via een externe server wordt verstuurd echter nog een aantal andere positieve voordelen. Dit hangt nauw samen met het feit dat je door het versturen van je verkeer via een externe server je IP-adres zowel verbergt als wijzigt. Zie hieronder voor de voordelen met VPN.


Hoe maak ik verbinding met een VPN?

Er zijn verschillende manieren waarop je een VPN-verbinding kunt maken, maar de eenvoudigste manier om een VPN-verbinding te verkrijgen is door een VPN-programma te downloaden van een bedrijf dat het verkoopt.

Er zijn zeer veel VPN-bedrijven die verschillende servers over de hele wereld hebben. Je kan deze gebruiken om, onder andere, je verkeer te versleutelen en veiliger online te zijn en/of geblokkeerde inhoud te bekijken. Het enige wat je hoeft te doen is een VPN-dienst te downloaden en verbinding te maken met de VPN-server die je nodig hebt.

Er is echter een groot verschil tussen hoe goed deze VPN-diensten zijn, zowel in termen van veiligheid, snelheid en stabiliteit van de servers. Hieronder vind je een kort overzicht van drie VPN-diensten die momenteel de beste op de markt zijn. Daarna schrijven we meer in het algemeen over VPN. Als je een test wilt zien van verschillende VPN-diensten voor gebruik in Nederland, kan je hier meer lezen.

ExpressVPN

 • Extreem goede prijs-kwaliteitverhouding
 • 3000 servers in 94 landen
 • AES 256 encryptie

ExpressVPN is een iets duurdere VPN-dienst in vergelijking met andere VPN-diensten. In ruil daarvoor krijg je echter zeer veel waar voor je geld. ExpressVPN is dan ook de testwinnaar van onze test. De dienst heeft meer dan 3.000 servers in 94 landen. De servers van ExpressVPN bevinden zich op een zeer hoog niveau. De snelheid wordt door andere diensten niet geëvenaard, en dit geldt ook voor de stabiliteit van de verbinding. De dienst valt zo goed als nooit uit.

De beveiliging van ExpressVPN is ook zeer goed, en de dienst hanteert een zero-logbeleid en een versleutelingsniveau dat net zo goed is als dat van het Amerikaanse leger, de zogenaamde AES 256-bit encryptie. Daarnaast biedt ExpressVPN functies als kill switch, DNS-lekbescherming, PTP-servers en dergelijke. De servers van ExpressVPN in Nederland presteren ook zeer goed in onze tests, en samen met een gebruikersmenu in het Nederlands is deze dienst een goede keuze voor Nederlandse gebruikers.

Het gebruikersmenu van ExpressVPN is ook eenvoudig en intuïtief te gebruiken. Zie hier een afbeelding van het hoofdmenu op de computer. Download de dienst en maak verbinding met een geselecteerde server. Daarnaast heeft de dienst zeer goede platformen en apps voor apparaten zoals iPhone, Android, PC, Mac, Windows en dergelijke. ExpressVPN’s extensies op Chrome, Firefox en soortgelijke browsers werken ook goed.

NordVPN

 • 6000 servers in meer dan 60 landen
 • 70 servers in Nederland
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding

NordVPN is een klassieker binnen de VPN-diensten, en doet al een lange tijd mee. Dit wordt ook weerspiegeld in de service die het bedrijf biedt. NordVPN heeft meer dan 6.000 servers in meer dan 60 landen. Vergeleken met andere diensten is dit extreem hoog, en hier is NordVPN duidelijk de beste in zijn klasse. NordVPN heeft maar liefst 70 servers in Nederland, wat extreem veel is. NordVPN is zeker een van de beste VPN-diensten die je kan kiezen.

De verbinding met NordVPN blijkt ook stabiel en veilig. In tegenstelling tot veel gratis diensten, valt de verbinding niet uit, maar blijf je te allen tijde verbonden. Mocht dit toch gebeuren, dan biedt NordVPN een kill switch-functie, wat betekent dat je internetverbinding wordt onderbroken zodat je identiteit niet tijdelijk op het internet wordt weergegeven. NordVPN heeft ook een beveiligde AES 256-bit encryptie.

De veiligheid van NordVPN is door velen geprezen, en daarom wordt de dienst door velen gebruikt die het programma willen gebruiken voor torrenting en dergelijke. VPN biedt ook Tor over VPN en VPN over VPN, de zogenaamde dubbele VPN. De dienst is gevestigd in Panama, waardoor het ver van de jurisdictie van de EU en de VS ligt. Het gebruikersmenu is waarschijnlijk het meest praktische dat we hebben gezien, zie hier de afbeelding. In termen van prijs, krijg je veel waar voor je geld. Het kost ongeveer € 3,5 per maand.

SurfShark

 • 500 servers in meer dan 50 landen
 • Zeer snelle en stabiele verbinding
 • Gemakkelijk te gebruiken

SurfShark is een relatief nieuwe VPN-dienst die zeer snel is gegroeid en in korte tijd een van de allerbeste VPN-diensten is geworden. SurfShark heeft momenteel meer dan 500 servers in meer dan 50 landen, waarvan een groot deel in Nederland. In onze tests hebben deze servers bewezen zeer snel en stabiel te zijn. Bovendien werken ze voor alles, van het streamen van films tot het omzeilen van geo-blokkeringen in landen met uitgebreide censuur.

SurfShark heeft een zeer eenvoudig en intuïtief gebruikersmenu. Zie hiernaast de afbeelding van het menu. Download de dienst en maak verbinding met de server die je wilt. SurfShark heeft zijn eigen software voor apparaten zoals iPhone, Android, iPad, Windows, Mac, Linux en dergelijke, en ook goede extensies voor browsers zoals Chrome en Firefox.

SurfShark biedt goede encryptie op de VPN-verbindingen zodat je er zeker van kan zijn dat je beveiliging up-to-date is. Daarnaast hanteert SurfShark een zero-logbeleid, en heeft het een kill switch-functie. In termen van veiligheid ligt SurfShark op hetzelfde niveau als ExpressVPN en NordVPN. In termen van prijs onderscheidt SurfShark zich zeer positief, omdat je SurfShark kan krijgen voor slechts € 1,99 per maand. In andere woorden, een zeer goedkope dienst. Daarnaast biedt SurfShark een 30-dagen geld-terug-garantie.


Waarvoor kan je een VPN gebruiken?

Nu we hebben proberen uit te leggen wat een VPN-programma is, kunnen we uitleggen waarvoor je het kan gebruiken. De uitleg hierboven was vrij technisch, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je er niet zoveel van begrijpt. Je hebt echt niet veel nodig om het te kunnen gebruiken. We leggen nu uit waarvoor je een VPN-programma kan gebruiken:

1) Verberg je IP-adres en je identiteit

Wanneer je verbonden bent met een VPN-server, zal niemand anders de gegevens die je via je internetverbinding verstuurt of ontvangt, kunnen zien. Dit is omdat je je IP-adres wijzigt terwijl je verkeer via de VPN-server op afstand verloopt. Anderen op het web zullen alleen het IP-adres van de server zien, niet het originele IP-adres dat je zelf gebruikt.

Dit heeft een aantal voordelen. Je ISP zal onder andere niet langer kunnen bijhouden welke pagina’s je bezoekt of welke internetdiensten je gebruikt. Daarnaast zijn reclamebedrijven ook niet in staat om gegevens over je te traceren met bijvoorbeeld cookies, en kunnen dus geen persoonlijk profiel opstellen dat ze later kunnen gebruiken voor gerichte marketing.

2) Veiligheid online

Omdat alle gegevens tussen je apparaat en de VPN-server versleuteld zijn, kunnen hackers de gegevens die je verzendt en ontvangt niet bekijken of gebruiken. Wifi-netwerken zijn meestal zeer eenvoudig op te sporen en dit risico wordt vermeden door gebruik te maken van een VPN-verbinding. Een VPN zorgt er dus voor dat je veiliger online bent.

De allerbeste VPN-diensten, zoals deze weergegeven op deze website, hebben een zeer krachtige versleuteling. ExpressVPN, NordVPN en SurfShark hebben encryptie op militair niveau, genaamd AES 265-bit encryptie. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor hackers om door te dringen.

3) Geo-blokkeringen omzeilen

Veel mensen die een VPN gebruiken willen zogenaamde geo-blokkering omzeilen. Veel diensten zijn slechts in bepaalde landen beschikbaar. Als je bijvoorbeeld Ziggo.go wilt zien, moet je je in Nederland bevinden, en als je naar de BBC iPlayer wilt kijken, moet je meestal in het Verenigd Koninkrijk zijn. Dit komt omdat de diensten alleen in sommige landen de rechten hebben gekocht om de programma’s uit te zenden.

Het enige wat je hoeft te doen om dergelijke geo-beperkingen te omzeilen is een VPN-dienst te downloaden en verbinding te maken met het land van waaruit je de inhoud wilt bekijken. Als je in Thailand bent en Ziggo.go wilt zien, download dan bijvoorbeeld NordVPN en maak verbinding met een Nederlandse server. Dan heb je een Nederlands IP-adres en kan je Ziggo.go onbeperkt streamen.

4) Bekijk geblokkeerde webpagina’s

Gelukkig is er in Nederland geen strenge censuur op de inhoud van het internet en kunnen we bijna alles doen wat we willen binnen de grenzen van de wet. Dat is echter niet in alle landen het geval. In veel landen worden inhoud zoals nieuwsdiensten, Facebook, Twitter en dergelijke gecensureerd. Dit heeft meestal te maken met een sterke controle door de overheid en bestaat in China, Rusland, Iran, Noord-Korea en soortgelijke landen.

Als je in een dergelijk land woont of naar een dergelijk land reist, kan een VPN je verder helpen omdat je verbinding kunt maken met een VPN-server buiten het land en dus vrij toegang hebt tot inhoud die anders door de overheid geblokkeerd zou worden. Typisch, zal de overheid meestal proberen om VPN-diensten ook te blokkeren, maar de beste VPN-diensten kunnen deze controle omzeilen.

5) Vermijd toezicht

Het is geen geheim dat er veel toezicht op het net is. Of het nu de autoriteiten zijn die je controleren, websites die je volgen via het gebruik van cookies, je internetprovider of hackers om je verkeer te controleren, het is zeker dat bijna iedereen altijd weet wat je online doet.

Daarom is een VPN een zeer goede manier om je privacy te beschermen. Het is net als een zwart laken over een videocamera die zich in je huis bevindt. Met een VPN kan je je verkeer versleutelen en het voor anderen veel moeilijker maken om bij te houden wat je online doet.

6) Vind betere prijzen

VPN’s kunnen niet alleen worden gebruikt om geo-blokkering te omzeilen of om je veiligheid online te verhogen. Je kan een VPN onder andere ook gebruiken om te besparen. De reden hiervoor is dat diensten vaak verschillend geprijsd zijn, afhankelijk van in welke landen je je bevindt. Als je in India woont, bijvoorbeeld, kan je meestal dingen goedkoper krijgen dan wanneer je in Nederland woont.

Een klassiek voorbeeld waar je veel geld kunt besparen is meestal bij het kopen van vliegtickets. Vliegtickets zijn vaak duur, en zijn ook verschillend geprijsd op basis van waar je de dienst koopt, zelfs als je precies dezelfde tickets koopt. Daarom kan het downloaden van een VPN-dienst en het kiezen van een land als bijvoorbeeld India ervoor zorgen dat je geld kan besparen.


Hoe werkt een VPN-dienst?

Voor het opzetten van een virtueel privé-netwerk zijn een server en een klant nodig. In de meeste gevallen ben je een klant op een VPN-netwerk. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je verbinding wilt maken met het netwerk van je bedrijf of bijvoorbeeld een universiteit. Wanneer je een betaalde VPN-dienst gebruikt, is de server natuurlijk al beschikbaar.

Als klant moet je inloggen op de server. Dit zorgt ervoor dat alleen de juiste personen gebruik mogen maken van de VPN-verbinding. Hoe je inlogt zal variëren afhankelijk van wat de beheerder wil. Meestal heb je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Als je correct bent ingelogd, wordt er een beveiligde tunnel gecreëerd. Deze tunnel zorgt ervoor dat alle verzonden en ontvangen gegevens worden versleuteld. Op deze manier kunnen alleen de verzender en ontvanger zien wat er verzonden is. Dit wordt ook wel een VPN-tunnel genoemd.

Als je zelf een VPN-server wilt installeren, is dit relatief eenvoudig. Een VPN-verbinding kan op veel verschillende apparaten worden geïnstalleerd, zoals iPhone, Android, Windows, Mac en dergelijke.

Verschillende VPN-protocollen

VPN-verbindingen worden meestal opgezet via een virtuele point-to-point verbinding. Dit wordt gedaan met behulp van een virtuele beveiligde tunnel, en in de meeste protocollen zal de data die wordt verzonden versleuteld zijn. Er zijn verschillende manieren waarop deze tunnel kan worden opgezet. We leggen hieronder de meest gebruikte methodes uit.

1) OpenVPN

OpenVPN is een open source VPN-oplossing. Vandaar de naam open source VPN-netwerk. Deze methode is gebaseerd op OpenSSL. Dit betekent dat alle versleutelingsopties die OpenSSL biedt ook gebruikt kunnen worden via een OpenVPN-verbinding. Deze AES-verbinding wordt vaak als de meest veilige beschouwd.

Om zo’n verbinding tot stand te brengen, moet je gebruik maken van certificaten. Op die manier weten zowel de VPN-server als de klant hoe de gegevens moeten worden versleuteld en ontsleuteld. Dit wordt “versleuteling”, ook wel encryption genoemd en “ontsleuteling”, ook wel decryption genoemd bij een VPN-verbinding.

OpenVPN staat bekend als de meest veilige VPN-verbinding. Bovendien maakt de broncodering het zelf beschikbaar op verschillende platformen. Dit betekent dat wij deze verbinding meestal aanbevelen.

2) IPSek/L2TP

Dit is eigenlijk een combinatie van twee protocollen. IPsec zorgt voor de versleuteling terwijl L2TP zorgt voor de tunnel die moet worden opgezet. Dit is ook de reden waarom de protocollen vaak in combinatie met elkaar worden gebruikt.

IPSek gebruikt altijd de UDP-poort 500. Dit betekent dat het gemakkelijk te blokkeren is. IPsec is een relatief goede VPN-oplossing. De reden hiervoor is dat de versleutelingsmethode relatief goed is. Bovendien kan het gemakkelijk op veel apparaten worden geïnstalleerd, waardoor het een veelgebruikt protocol is.

3) PPTP

PPTP is een protocol dat vrij vaak wordt gebruikt. Naar onze mening is dit protocol niet erg goed omdat het niet de beste beveiliging heeft. De afkorting staat voor wat men noemt “Point-to-Point Tunneling”. Dit is ook eigenlijk het enige wat het doet; een tunnel opzetten. Ten eerste is de encryptie op deze verbinding slecht en makkelijk te doorbreken, en ten tweede is de tunnel zelf vaak ook van slechte kwaliteit.

4) Softether

Softether is een relatief nieuw VPN-protocol. Net als OpenVPN is dit een open source protocol, en dus vrij om te gebruiken en aan te passen aan je eigen behoeften. Het voordeel van Softether ten opzichte van OpenVPN is dat het vaak sneller en stabieler is. Dit is een relatief nieuw protocol en moet meer testen ondergaan voordat men met zekerheid kan concluderen hoe goed het is. Voorlopig ziet het er echter relatief veelbelovend uit.

5) Wireguard

Wireguard is ook een open source protocol. De technologie is relatief nieuw en nog niet volledig klaar voor commerciële VPN-diensten. Het wordt nog steeds beschouwd als een van de meest veilige VPN-protocollen en heeft een groot potentieel. De voordelen van Wireguard zijn onder andere dat de code veel korter is dan standaardprotocollen. Dit betekent dat bij gebruik van Wireguard, vooral op mobiel, de batterij langer meegaat dan bij andere protocollen. Dit is een protocol waar je in de toekomst meer van kunt verwachten, maar dat op dit moment nog niet volledig is ontwikkeld.


Een gratis of betaalde VPN-dienst?

Wanneer je een VPN-dienst gaat aanschaffen, sta je eigenlijk voor twee keuzes, namelijk een betaalde VPN-dienst of een gratis VPN-dienst.

Natuurlijk willen de meesten een gratis programma, hoe minder we moeten betalen, hoe beter natuurlijk. Maar dit is vaak geen goed idee omdat de meeste gratis diensten niet goed zijn. Dit wordt keer op keer bewezen.

De gratis diensten zijn meestal niet goed genoeg omdat ze simpelweg niet de middelen hebben om de diensten te optimaliseren. De betaalde VPN-bedrijven kunnen wat klanten betalen herinvesteren om een nog betere service te creëren. Dit kunnen de gratis diensten in veel mindere mate.

Dit zijn de belangrijkste nadelen van de gratis diensten ten opzichte van de betaalde VPN-diensten:

1. Trage snelheid en onstabiele servers: Over het algemeen zijn de meeste gratis diensten die we hebben geprobeerd te traag, en bovendien hebben ze een te instabiele verbinding om efficiënt gebruikt te kunnen worden. De snelheid van de servers die de VPN-dienst biedt is ongelooflijk belangrijk, omdat al het verkeer door deze servers lopen. Als de server onstabiel of overbelast is, zal het gebruik van dit VPN tot veel frustratie leiden. Weinig VPN-aanbieders bieden goede snelheden, en de paar die dat wel doen (zoals Tunnelbear) hebben een beperkte gratis versie.

Het probleem is dat de weinige gratis diensten die werken beperkt zijn, zoals hier Tunnelbear.

2. Onbetrouwbaar logbeleid: In onze ervaring hebben de meeste gratis diensten ook een twijfelachtig logbeleid voor gebruikers. De gratis diensten moeten natuurlijk ook geld verdienen, en in het verleden is het gebleken dat sommige gratis diensten dit doen door informatie over hun gebruikers te verkopen aan derden. Dit is natuurlijk niet wenselijk, en is op zich al een reden om gratis diensten te vermijden. Hiervoor moet je elk VPN individueel bekijken. Het is natuurlijk mogelijk om een gratis dienst te vinden die een fatsoenlijk logbeleid hanteert, maar houd je ogen open!

3. Weinig servers: De gratis diensten hebben meestal ook veel minder servers beschikbaar dan de betaalde diensten, en de aangeboden landen zijn ook zeer beperkt. Dit is belangrijk voor Nederlandse burgers, die vaak verbinding willen maken met servers in Nederland als je bijvoorbeeld Nederlandse tv wilt kijken in het buitenland. De gratis diensten hebben weinig servers in Nederland, maar hebben eerder servers in grotere landen zoals de VS, Duitsland, Canada enzovoort.

protonvpn prijzen
De gratis dienst van ProtonVPN heeft veel minder servers dan de betaalde VPN-diensten, namelijk slechts in 3 landen.

De veiligste manier is om een betaalde VPN-dienst te kiezen. Vergeet niet dat deze ook niet zo duur zijn, en dat de overgrote meerderheid van de betaalde VPN-diensten een 30-dagen geld-terug-garantie hebben.

Zwakke punten van een VPN

Hoewel je uit een VPN veel positiefs kunt halen, heeft het zoals met alle technologie enkele zwakke punten. Dit zijn geen rode vlaggen, maar wees wel bewust van deze punten.

 • De internetsnelheid wordt trager
  Dit klinkt misschien een groter probleem dan het in werkelijkheid is. Dit komt omdat al je verkeer versleuteld door een VPN-tunnel wordt gestuurd. Met andere woorden, de gegevens reizen een beetje verder wanneer je een VPN gebruikt, wat verder gaat dan hoe snel inhoud laadt. Dat gezegd hebbende, de beste diensten hebben zulke goede servers dat dit verschil niet merkbaar zal zijn.
 • VPN-servers kunnen worden geblokkeerd
  Een voorbeeld van iemand die niet blij is met VPN-gebruikers zijn de eigenaren van de rechten op films en series. Streamingdiensten betalen voor de rechten om de inhoud in verschillende landen (meestal de Verenigde Staten) te bekijken. Daarom gebruiken veel mensen VPN’s bij het streamen van bijvoorbeeld Netflix. Dit heeft ertoe geleid dat VPN-servers worden geblokkeerd. Dit is echter zelden iets wat je merkt, omdat de geblokkeerde servers snel worden vervangen door nieuwe.
 • Geen bescherming tegen cookies of 100% beveiliging
  Een VPN kan geen cookies blokkeren. Cookies kan je echter handmatig van je apparaat verwijderen of uitschakelen, of je kan gebruikmaken van een beveiligde browser in combinatie met een VPN. Zelfs als een VPN alle online gevaren blokkeert, is er nog steeds een actor die je activiteiten kan zien, namelijk de VPN-aanbieder. Met andere woorden, kies een VPN-aanbieder die je kan vertrouwen.

Veelgestelde vragen

1. Wat is een VPN zero-logbeleid? Dit is vaak wat als eerste wordt genoemd in de beoordeling van een VPN-beveiliging. Een zero-logbeleid betekent simpelweg dat de provider geen informatie over jou opslaat. Dit betekent dat zodra je iets op het internet doet dat normaal sporen achterlaat, dit niet wordt bijgehouden door de aanbieder.

De gratis of zeer goedkope VPN-diensten houden tegenwoordig je gegevens bij.

De reden dat dit zo belangrijk is, is dat er diensten zijn die je gegevens verkopen. Het kan ook ongemakkelijk aanvoelen als je weet dat de dienst al je gegevens opslaat. Verschillende landen hebben hier verschillende wetten over. Net daarom zijn de beste diensten gevestigd in privacy-vriendelijke landen zoals Panama, de Britse Maagdeneilanden en dergelijke.

2. Kan ik een VPN op alle apparaten gebruiken? Het eenvoudige antwoord is ja. De meeste VPN-diensten hebben hun eigen applicaties op zo goed als alle apparaten. Voorbeelden zijn PC, Mac, iPhone, Android en ga zo maar door.

Wil je een VPN gebruiken om te streamen op bijvoorbeeld Apple TV of Samsung Smart TV, dan zijn er aparte manieren om dit te doen. De beste manier is meestal via je router, maar er zijn meerdere opties. Wat ook erg fijn is als je meerdere apparaten hebt, is dat bijna alle diensten je toestaan om deze tegelijkertijd te gebruiken. Bij sommige diensten kun je zelfs zo veel apparaten tegelijk gebruiken als je wilt.

3. Wat doet een VPN kill switch? Ook dit is een functie die opvalt in de beoordeling van een VPN. Deze functie geeft je extra beveiliging naast alle ingestelde beveiligingsfuncties. Als je plotseling de verbinding met een server verliest, ben je niet langer verbonden met de server van je netwerk. Als dit wel zou gebeuren, dan ben tijdelijk blootgesteld en is je informatie niet langer veilig.

De meeste VPN-diensten bieden tegenwoordig een Kill Switch aan – hier NordVPN.

Met een kill switch verlies je de verbinding met het netwerk volledig wanneer de verbinding met de server uitvalt. Hierdoor kan je zonder zorgen surfen, want je bent zelfs beschermd als je de verbinding met de VPN-server verliest.

4. Wat is het verschil tussen een dynamisch en een statisch IP-adres? Een IP-adres is eenvoudig uit te leggen als je elektronische straatadres. Elk apparaat heeft zijn eigen IP-adres. Een statisch IP-adres blijft hetzelfde, terwijl een dynamisch IP-adres na verloop van tijd verandert. Iedereen krijgt een dynamisch IP-adres, en als je een statisch IP-adres wilt, dan ken je dit kopen. Dit is meestal wat bedrijven doen.

5. Wat is AES 256-bit encryptie? Deze versleutelingsgraad is de graad die de meeste diensten die we hebben beschreven, gebruiken. Dit is een versleutelingsgraad waar tot op heden geen technologie voor bestaat die dit kan doorbreken.

Dit werkt als een sleutel met verschillende aantal combinaties. Een 256-bit biedt 1,1 x 10 ^ 77 verschillende combinaties. Je kunt het zelf proberen uit te rekenen op een contextrekenmachine. Simpel gezegd, het zal de krachtigste computers ter wereld miljarden jaren kosten om dit type encryptie te ontsleutelen.

6. Wat betekent dual VPN? Wanneer je een VPN gebruikt, worden alle gegevens die je gebruikt door een VPN-tunnel gestuurd en versleuteld. Dit proces beveiligt je gegevens tegen mogelijke gegevensaanvallen en andere online bedreigingen. Een dual VPN betekent simpelweg dat dit proces twee keer gebeurt.

De dubbele VPN-functie van NordVPN.

Aangezien de meeste spelers alleen AES 256-bit encryptie gebruiken, willen andere diensten extra beveiliging. Een voorbeeld van een provider die gebruik maakt van dual VPN is NordVPN. Een dual VPN wordt gebruikt door mensen die extra beveiliging nodig hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld politieke activisten zijn of mensen die staatstoezicht willen vermijden.

7. Hoe anoniem worden op het internet met een VPN? Veel mensen die een VPN gebruiken hebben een grotere behoefte om anoniemer te zijn op het internet. Alleen al het feit dat veel advertentienetwerken voortdurend actief proberen een profiel van je op te bouwen op basis van je internetverkeer is voor veel mensen al voldoende om te kiezen voor een VPN-dienst. Het gebruik van een VPN-dienst maakt dit onmogelijk aangezien je je IP-adres verbergt.

Daarnaast hebben velen ook de behoefte om te voorkomen dat de autoriteiten en andere internetgebruikers inzicht hebben in je gegevens. Commerciële VPN-oplossingen zijn hiervoor een goede oplossing. Met een VPN ben je simpelweg onzichtbaar en ben je moeilijk te controleren.

Verschillende VPN-toepassingen

VPN-programma’s worden meestal voor verschillende doeleinden gebruikt. Hieronder leggen we uit voor welke gevallen de meesten VPN-programma’s gebruiken.

1) Bedrijven en andere instellingen

Voor veel bedrijven is het wenselijk dat werknemers gebruik kunnen maken van het interne bedrijfsnetwerk, zelfs als ze niet fysiek op kantoor aanwezig zijn. Op die manier zijn bijvoorbeeld belangrijke bestanden die op het bedrijfsnetwerk zijn opgeslagen, altijd beschikbaar voor de werknemers. Dan kan een VPN zeer nuttig zijn. De VPN-verbinding zorgt er ook voor dat deze verbinding veilig is, en dat er geen hackers het bedrijfsnetwerk kunnen binnendringen.

Een VPN-verbinding wordt ook vaak opgezet tussen universiteiten en andere onderwijsinstellingen om efficiënt informatie uit te wisselen. Op die manier kunnen studenten en professoren efficiënt en veilig informatie uitwisselen. De UvA, bijvoorbeeld, heeft een eigen VPN-verbinding.

2) Veiligheid op openbare netwerken

Eenmaal ingelogd op een openbaar Wifi-netwerk wordt het hacken van je apparaten relatief eenvoudig. Met een VPN-verbinding bestaat dit risico zo goed als niet meer. Dit komt omdat alle informatie die je verstuurt en ontvangt versleuteld is. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld gevoelige gegevens verstuurt op een openbaar netwerk.

Daarnaast is het gebruik van een VPN ook zeer effectief tegen algemene surveillance. Het is geen geheim dat ons onlineverkeer steeds minder anoniem wordt, terwijl factoren zoals de browser, de autoriteiten, website-eigenaars en dergelijke op elk moment informatie over je kunnen opslaan en gebruiken om onder andere gerichte reclame voor je te plaatsen, of in het ergste geval de informatie gebruiken om je te chanteren of dergelijke.

3) Omzeilen van geo-beperkingen

Wanneer je een VPN-verbinding gebruikt, denken andere internetgebruikers dat je rechtstreeks verbonden bent met de VPN-server. Dit betekent dat de websites die je bezoekt geloven dat je van hetzelfde IP-adres komt. Op die manier kun je andere internetgebruikers laten geloven dat je in de Verenigde Staten bent, terwijl je in werkelijkheid in Nederland bent.

Als je je pc, telefoon of tablet verbindt met een server in de VS, zal iedereen denken dat je je daar bevindt. Dit is de klassieke methode die je kunt gebruiken om geo-beperking van inhoud te omzeilen, bijvoorbeeld door naar NPO of RTL te kijken door verbinding te maken met een Nederlandse server, zelfs als je in het buitenland bent.

Veel Nederlanders gebruiken deze methode ook om de inhoud van streamingdiensten zoals Netflix en HBO te vergroten. De Amerikaanse Netflix-inhoud is namelijk veel beter dan de Nederlandse versie.


Wat is een VPN-aanbieder?

Hoewel het mogelijk is om je eigen VPN-verbinding te maken, is dit geen oplossing die voor de meeste mensen effectief is. Dit vereist relatief goede ervaring en duurt ook lang. Als je een beginner bent in de IT, heeft het bijna geen zin om dit te proberen.

Er zijn namelijk een aantal VPN-bedrijven die het werk al voor je hebben gedaan. De toegenomen behoefte aan VPN-diensten heeft de laatste tijd geleid tot de oprichting van een aantal VPN-bedrijven, waarvan er veel grote internationale spelers zijn, zoals diegene die we hierboven al hebben genoemd.

De reden waarom deze zijn opgericht is natuurlijk omdat iemand geld wil verdienen. Daarom zijn deze VPN-diensten ook betalend. Dit betekent dat je een beetje moet betalen om ze te gebruiken. Gelukkig is het bedrag niet erg hoog, slechts ongeveer € 5 per maand. Het is ook beduidend goedkoper als je je abonneert voor een langere periode.

Er zijn vele redenen om gebruik te maken van een betaald VPN-programma. Ten eerste kan je je online veiligheid en anonimiteit veel beter beveiligen. Ten tweede kan je eenvoudig inhoud bekijken die in Nederland geblokkeerd is, zoals de BBC en het Amerikaanse Netflix. Bovendien kan je een VPN gebruiken als je bijvoorbeeld naar het buitenland reist.

Is een VPN legaal?

Een actuele vraag die veel Nederlanders zich stellen is of een VPN legaal of illegaal is. Als het illegaal is, heeft het natuurlijk geen zin om het te gebruiken, omdat het risico dan groter is dan de beloning. Gelukkig is het gebruik van een VPN legaal. Hierdoor kun je een VPN volledig vrij gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over het overtreden van een wet.

Vergeet echter niet dat wanneer je een VPN gebruikt voor illegale activiteiten, die activiteit illegaal blijft. Soms gebruiken mensen een VPN voor activiteiten die illegaal zijn, en dan overtreed je een wet – maar het is niet het gebruik van een VPN dat het illegaal maakte. Klassieke voorbeelden zijn wanneer je illegale bestanden downloadt en tegelijkertijd een VPN gebruikt om anoniem te blijven, of iets doet dat verboden is op het dark web.

VPN’s zijn illegaal in sommige landen, zoals China, Rusland, Iran en Noord-Korea. Daar zou anders de strenge censuur zo goed als zinloos zijn. Maar veel mensen gebruiken een VPN in deze landen toch.

Samenvatting: een VPN biedt veel voordelen

Kortom, het is relatief eenvoudig om een VPN te verkrijgen. Je hoeft alleen maar een VPN-dienst te vinden, deze te downloaden en vervolgens verbinding te maken met een server van je keuze. je hoeft dus niet zelf een VPN-verbinding te maken. Er zijn een aantal goede VPN-diensten die je voor een redelijke prijs kan gebruiken.

Een VPN heeft veel voordelen, of je nu het verkeer wilt versleutelen of veilig wilt zijn voor hackers, je IP-adres wilt verbergen om anoniem te blijven voor je ISP, de overheid of de algemene tracking, je IP-adres wilt veranderen om geo-blokkering te omzeilen, of iets dergelijks, een VPN is hiervoor een goede manier. Mocht je meer vragen hebben over VPN, neem dan contact met ons op.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo