Hoe verander je je IP-adres?

Laatst bijgewerkt: 06/01/2021

In dit artikel leggen we je uit hoe je je IP-adres kunt veranderen of verbergen. Maar eerst, een korte samenvatting van wat je in dit artikel gaat lezen. We vertellen je onder andere over de basisprincipes van een IP-adres, wat een IP-adres is, hoe je eenvoudig het IP-adres van een VPN-aanbieder kunt veranderen en welke aanbieder je het best kunt kiezen.

Wat ga ik in dit artikel lezen?

Geen tijd om het hele artikel door te lezen? In principe gaan we dieper in op hoe je je IP-adres met behulp van een VPN-aanbieder kunt veranderen. VPN-software creëert een veilige, gecodeerde tunnel tussen je pc (of een ander apparaat) en een externe server.

Al je verkeer loopt vervolgens via deze externe server voordat het het internet bereikt. Je IP-adres wordt zo verborgen gehouden, terwijl anderen op het internet denken dat het IP-adres van de externe server van jou is. Via deze methode kun je overal ter wereld een IP-adres krijgen, handig geoblocking vermijden en surf je 100% anoniem en veilig online.

Dit zijn de top 5 VPN-services die we momenteel aanbevelen om je IP-adres te wijzigen:

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een identificatienummer dat is toegewezen aan een apparaat, zoals een pc of een printer in een computernetwerk.

Zoals Wikipedia schrijft, is een IP-adres ongeveer hetzelfde als een telefoonnummer. Aangezien alle telefoons een telefoonnummer moeten hebben om andere telefoons te kunnen bellen, moeten alle apparaten een pc hebben om met anderen op het internet te kunnen communiceren.

Tegenwoordig worden IP-adressen geschreven als 4 gehele getallen. Deze worden gescheiden door een punt. Dit kunnen bijvoorbeeld de nummers 181.0.23.40 zijn. Elk van deze 4 gehele getallen kunnen een waarde van 0 tot 255 hebben.

Het gevaar van een IP-adres

Door je IP-adres te verbergen, kun je voorkomen dat je wordt gehackt.

Het gevaar van een IP-adres is dat anderen je gegevensverkeer kunnen volgen. Dit klinkt voor de gewone persoon als een onmogelijke klus, maar is voor experts met de juiste tools relatief eenvoudig. Wanneer het gelukt is, kunnen hackers een persoon met behulp van het IP-adres online volgen en in de gaten houden.

Door de bewegingen van iemand anders op internet te volgen, kan een hacker veel over de ander te weten komen. Ten eerste kan men dingen te weten komen die de andere persoon liever niet publiekelijk toegeeft, bijvoorbeeld dat degene vaak op erotische websites te vinden is. Het achterhalen van dit soort geheimen kan leiden tot bijvoorbeeld afpersing.

Een algemenere zorg voor velen zijn persoonlijke gegevens, zoals bankgegevens. Een hacker kan via je IP-adres de mogelijkheid hebben om je bankrekening te legen.

Velen willen online niet worden gecontroleerd, helemaal nu onze privacy steeds meer afneemt. De gedachte dat een vreemd persoon je kan volgen en kan zien wat je precies doet is allesbehalve fijn. Wanneer een hacker je IP-adres heeft is dit voor hem of haar in principe mogelijk, mocht diegene dat willen.

In Nederland is een dergelijke monitoring van IP-adressen niet zo problematisch omdat de autoriteiten geen strikte controle hanteren. Maar in andere landen, zoals bijvoorbeeld China, Rusland, Indonesië, wordt het IP-adres van burgers strikt bewaakt. In dit soort gevallen is het uiterst verleidelijk om een VPN te gebruiken om je IP-adres te wijzigen, zodat het moeilijk wordt om het IP-adres te volgen.

We leggen je nu uit hoe je je IP-adres kunt verbergen.

De eenvoudigste manier om je IP-adres te veranderen

De eenvoudigste manier om je IP-adres te veranderen is via een VPN. Voordat we je kunnen uitleggen hoe je je IP-adres via een VPN kunt veranderen, leggen we je eerst uit wat een VPN is.

Een VPN is een veilige verbinding tussen je apparaat (pc, mobiel of vergelijkbaar) en een externe server in hetzelfde land of elders ter wereld. Er wordt een soort tunnel gemaakt tussen je apparaat en deze server, zodat het volledige verkeer via deze server verloopt voordat deze het internet bereikt.

Omdat al het verkeer via deze server gaat, wordt een leuk effect gecreëerd (wat de reden is dat we dit artikel schrijven). Andere internetgebruikers zullen door deze truc namelijk denken dat het verkeer afkomstig is van een specifieke server, terwijl je je helemaal niet in dat land bevindt.

Je IP-adres is dus verborgen, omdat alleen het IP-adres van de server zichtbaar is. Op die manier kun je je IP-adres effectief veranderen via een VPN-service.

Als je eenmaal bent verbonden met een VPN-service, ben je volledig anoniem en kunnen anderen je niet volgen, dit is een van de grote voordelen van een VPN-service.

De meeste VPN-services hebben ook een zogenaamde kill-switch. Het probleem met sommige services is dat de verbinding plotseling kan uitvallen. Wanneer dit het geval is, wordt je echte IP-adres bekendgemaakt aan anderen op het internet. Het doel van een kill-switch is om je internettoegang automatisch uit te schakelen als je de verbinding met de externe server verliest. Op deze manier blijft je echte IP-adres verborgen en geef je geen geheimen prijs.

Via een VPN kun je ieder gewenst IP-adres krijgen, omdat VPN-services in verschillende landen servers hebben verspreid. Zo kun je in Nederland bijvoorbeeld een connectie maken met een ander Nederlands IP-adres, maar ook een Zweeds IP-adres, Amerikaans IP-adres of Duits IP-adres. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Andere voordelen die je krijgt door je IP-adres te veranderen

Een VPN-service creëert een beveiligde tunnel.

Natuurlijk zijn er ook veel andere voordelen verbonden aan het veranderen van je IP-adres dan enkel het verhogen van je internetbeveiliging. Naast anoniem zijn, krijg je ook toegang tot veel geblokkeerde inhoud.

Een probleem met het internet van vandaag is dat veel inhoud geo-geblokkeerd is (denk aan lokale tv-kanalen). Netflix is hier een goed voorbeeld van. Amerikaanse Netflix-kijkers kunnen zich verheugen op een grote selectie en nieuwe releases, maar wij in Nederland moeten het doen met een veel geringer aanbod. De reden hiervoor is dat Netflix de rechten op bepaalde programma’s in verschillende landen moet kopen, en deze zijn vaak duurder op verschillende plekken ter wereld.

Netflix baseert hun selectie op basis van je IP-adres. Als je een Nederlands IP-adres hebt, kun je de Nederlandse Netflix gebruiken en als je in Amerika bent en je een Amerikaans IP-adres gebruikt, word je automatisch verbonden met de Amerikaanse Netflix.

Om Netflix VS te bekijken kun je gebruik maken van een VPN-service. Nadat je je programma hebt geopend, selecteer je een Amerikaanse server en verbind je je computer met een Amerikaans IP-adres. Open dan maar eens je Netflix en zie hoeveel nieuwe series en films erbij zijn gekomen. Het is net magie!

Hetzelfde principe is van toepassing op soortgelijke kanalen als HBO en HULU.

Bovendien kun je een VPN gebruiken om geoblocking te voorkomen als je in landen als China of Rusland bent. In deze landen hebben de autoriteiten grote delen van het internet geblokkeerd. Internetgebruikers daar kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van Facebook of YouTube. De ‘grote firewall van China’ is net zo beroemd als de daadwerkelijke muur. Als je in China bent, kun je via een VPN gelukkig toch verbinding maken met een server buiten het land en deze firewall vermijden.

Dit stelt je ook in staat om met een Nederlands IP-adres verbinding te maken en vanuit een Chinees restaurant de Eredivisie te volgen. Met een VPN is het een koud kunstje om Nederlandse tv in het buitenland te kijken.

Hoe krijg ik een VPN-service?

Iemand die NordVPN op mobiele telefoon gebruikt

Nu je begrijpt hoe gemakkelijk het eigenlijk is om je IP-adres te verbergen met behulp van een VPN-service, is de volgende vraag natuurlijk hoe je een VPN-service kunt bemachtigen.

Het verkrijgen van een VPN-service is relatief eenvoudig, er zijn namelijk honderden verschillende VPN-aanbieders over de hele wereld beschikbaar. Deze zijn webgebaseerd, dus om van de service gebruik te maken hoef je je alleen te registreren en de software te downloaden. Dit proces duurt zelden meer dan 5 minuten. Het is daarom relatief snel om je IP-adres met VPN te veranderen, zelfs als je haast hebt.

We krijgen vaak vragen over welke VPN-service je moet kiezen en of er daadwerkelijk een verschil is tussen een betaalde en gratis service. De waarheid is dat veel gratis VPN-diensten helaas niet erg indrukwekkend zijn.

Het probleem met de gratis VPN-aanbieders is dat ze meestal maar over een paar servers, slechte snelheid en een kleine capaciteit beschikken. Veel aanbieders hebben ook een limiet op het aantal GB-verkeer, wat betekent dat je na bijvoorbeeld 1 GB, de VPN-service niet langer gratis kunt gebruiken. Dit helpt je op de lange termijn niet bepaald om kosten te besparen.

Veel van de gratis services hebben ook een reputatie voor het verspreiden van informatie over hun gebruikers. Een schandaal, want het hoofddoel van een VPN is om de identiteit van de gebruiker te beveiligen, het IP-adres te veranderen en zo anonimiteit op het web te garanderen.

Daarom raden we je liever aan om voor een betaalde VPN-aanbieder te kiezen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de betaalde VPN-aanbieders erg goedkoop zijn. Vaak ben je voor minder dan 10 euro al klaar, en als je je voor een langere periode bindt kunnen de kosten zelfs tot slechts 3 euro per maand dalen. Bijna alle betaalde VPN-aanbieders hebben een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, waarmee je op elk gewenst moment binnen 30 dagen je geld terug kunt krijgen mocht de service toch niet bevallen. Je kunt hier meer lezen over gratis versus betaalde VPN-services.

Als we het hebben over de beste VPN provider, is het moeilijk om concreet advies te geven. Er zijn er eenvoudigweg teveel! Sommigen zijn echter beter dan andere aanbieders (je vindt deze providers boven- en onderaan vernoemd in dit artikel).

De VPN-aanbieders die ons het best bevallen zijn ExpressVPN, NordVPN en CyberGhost. Dit zijn robuuste VPN-services, die allemaal extreem veel servers in veel verschillende landen hebben staan. Ook hanteren ze een geen-logboekenbeleid, hebben ze zeer goede beveiliging en codering, een redelijke prijs, goede klantenservice en vele andere voordelen. Met een van deze aanbieders maak je sowieso een goede keuze! Ga naar dit artikel voor een grotere test van Nederlandse VPN’s.

Is het legaal om mijn IP-adres te veranderen?

Het is volkomen legaal om je IP-adres te veranderen, dus dit is absoluut niet iets waarover je je zorgen hoeft te maken. Sommigen zijn bang om een VPN-service te gebruiken omdat ze hebben gehoord dat dit niet legaal is, maar geloof ons, dit is helemaal niet waar.

In Nederland en de rest van Europa kun je probleemloos je IP-adres veranderen met behulp van een VPN-aanbieder. Let wel op dat we er niet helemaal zeker zijn hoe de regels in bijvoorbeeld China of Rusland zijn. Het klopt dat veel mensen zonder speciale sancties gebruik maken van VPN-aanbieders in deze landen, maar het is nog steeds niet geheel duidelijk of dit legaal is.

Kan ik ook mijn IP-adres verbergen?

Veel mensen vragen zich ook af of ze hun IP-adres kunnen verbergen. Dit is net iets anders dan het veranderen van het IP-adres, hoewel dezelfde principes van toepassing zijn.

Door verbinding te maken met een VPN-aanbieder krijg je een ander IP-adres (het IP-adres van de specifieke server waarmee je verbinding maakt) en verberg je dus je oorspronkelijke IP-adres.

Dus het antwoord op deze vraag is eigenlijk ja.

Houd er echter rekening mee dat je altijd een IP-adres hebt, het enige verschil is dat met een VPN het IP-adres niet tot jouw persoonlijke computer behoort. Dit maakt het veel lastiger om je identiteit te achterhalen.

Werkt een IP-adres verandering voor alle apparaten?

Het antwoord op deze vraag is ja. Het is mogelijk om het IP-adres op alle apparaten te veranderen of te verbergen. Je kunt bijvoorbeeld een VPN-service gebruiken op apparaten zoals pc, Mac, Linux, Apple, Android, Windows en dergelijke.

De meeste VPN-aanbieders hebben ook hun eigen software en apps voor deze verschillende apparaten beschikbaar. Dit maakt het zeer eenvoudig en intuïtief om een VPN op de verschillende apparaten te gebruiken.

Welke VPN-services zijn het best?

Onze voorkeur gaat uit naar ExpressVPN en NordVPN voor het verbergen van IP-adressen. Er zijn tal van goede VPN-services om je IP-adres te verbergen, maar dit zijn de twee die volgens ons het best werken.

De reden dat we juist deze services aanbevelen, is simpelweg dat ze het meest robuust zijn. Hiermee bedoelen we dat beide services een ongeëvenaarde snelheid leveren, zonder dat de verbinding wordt verbroken of er voor jou problemen ontstaan. Ook beschikken ze beiden over extreem veel servers in verschillende landen, wat de opties eindeloos maakt.

Zowel ExpressVPN als NordVPNs kun je op pc en mobiel gebruiken en zijn eenvoudig en intuïtief. NordVPN heeft zelfs een heuse wereldkaart waarop je direct naar je favoriete stad kunt zoeken, erop kunt klikken en vervolgens met een server daar kunt verbinden.

Qua prijs is ExpressVPN de duurste, hoewel het waarschijnlijk de beste is. NordVPN is iets goedkoper, vooral wanneer je een abonnement voor een langere periode afsluit.

Hier lees je meer over de 5 VPN-services die we het beste vinden om je IP-adres te verbergen.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo