Hoe verander je je IP-adres? Beste VPNs voor IP omzeilen 2024

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

In dit artikel leggen we je uit hoe je je IP-adres kunt veranderen of verbergen. Maar eerst, een korte samenvatting van wat je in dit artikel gaat lezen. We vertellen je onder andere over de basisprincipes van een IP-adres, wat een IP-adres is, hoe je eenvoudig het IP-adres van een VPN-aanbieder kunt veranderen en welke aanbieder je het best kunt kiezen.

Samenvatting

Om dit artikel heel kort samen te vatten: het is eenvoudig om een IP-adres te wijzigen. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een VPN-dienst. Een VPN-software creëert een veilige, gecodeerde tunnel tussen je PC, mobiel, en andere apparaten en een externe server.

Al je verkeer loopt vervolgens via deze externe server voordat het het internet bereikt. Je IP-adres wordt zo verborgen gehouden, terwijl anderen op het internet denken dat het IP-adres van de externe server van jou is. Via deze methode kun je overal ter wereld een IP-adres krijgen, handig geoblocking vermijden en surf je 100% anoniem en veilig online.

Dit zijn de top 5 VPN-services die we momenteel aanbevelen om je IP-adres te wijzigen:

De eenvoudigste manier om je IP-adres te veranderen

De eenvoudigste manier om je IP-adres te veranderen is via een VPN. Voordat we je kunnen uitleggen hoe je je IP-adres via een VPN kunt veranderen, leggen we je eerst uit wat een VPN is.

Een VPN is een veilige verbinding tussen je apparaat (pc, mobiel of vergelijkbaar) en een externe server in hetzelfde land of elders ter wereld. Er wordt een soort tunnel gemaakt tussen je apparaat en deze server, zodat het volledige verkeer via deze server verloopt voordat deze het internet bereikt.

Omdat al het verkeer via deze server gaat, wordt een leuk effect. Andere internetgebruikers zullen door deze truc namelijk denken dat het verkeer afkomstig is van een specifieke server, terwijl je je helemaal niet in dat land bevindt. De server heeft zijn eigen IP-adres, en dus geloven andere internetgebruikers dat het verkeer afkomstig is van dit IP-adres.

Met een VPN-dienst zoals NordVPN kun je het IP-adres naar elk land in de wereld wijzigen.

Je IP-adres is dus verborgen, omdat alleen het IP-adres van de server zichtbaar is. Op die manier kun je je IP-adres effectief veranderen via een VPN-service.

Als je eenmaal bent verbonden met een VPN-service, ben je volledig anoniem en kunnen anderen je niet volgen, dit is een van de grote voordelen van een VPN-service.

De meeste VPN-services hebben ook een zogenaamde kill-switch. Het probleem met sommige services is dat de verbinding plotseling kan uitvallen. Wanneer dit het geval is, wordt je echte IP-adres bekendgemaakt aan anderen op het internet. Het doel van een kill-switch is om je internettoegang automatisch uit te schakelen als je de verbinding met de externe server verliest. Op deze manier blijft je echte IP-adres verborgen en geef je geen geheimen prijs.

Via een VPN kun je ieder gewenst IP-adres krijgen, omdat VPN-services in verschillende landen servers hebben verspreid. Zo kun je in Nederland bijvoorbeeld een connectie maken met een ander Nederlands IP-adres, maar ook een Zweeds IP-adres, Amerikaans IP-adres of Duits IP-adres. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Beste VPN-dienst voor het veranderen van IP-adres

Zoals gezegd kun je eenvoudig van IP-adres veranderen met behulp van een VPN. Er zijn honderden aanbieders op de markt, wat een eenvoudige vergelijking moeilijk maakt. Wij hebben er een groot aantal getest en er zijn twee aanbieders die als overwinnaar uit de bus komen. Dit zijn ExpressVPN en NordVPN.

ExpressVPN

ExpressVPN
 • Misschien wel de beste VPN-dienst op de markt
 • Snelle servers in 94 landen
 • Zeer goede beveiliging

Velen beschouwen ExpressVPN als de beste VPN-aanbieder, en als je zoekt naar verschillende lijsten van VPN’s, staat ExpressVPN meestal op de eerste plaats. Het bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, zodat ze een dienst kunnen aanbieden buiten de jurisdicties van de EU en de VS. In de praktijk betekent dit dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de dienst informatie over je bijhoudt.

ExpressVPN biedt servers in 94 verschillende landen, die daarnaast ook zeer goed zijn. Onze ervaring tijdens de test van deze dienst was dat alle servers erg snel waren, zelfs in kleinere landen. Je kunt dus surfen, streamen, gamen zoals je dat anders zonder VPN zou doen. Dit ondanks het feit dat je verbinding maakt met een server aan de andere kant van de wereld.

Het belangrijkste doel van een VPN is veiligheid. Met ExpressVPN kun je je veilig voelen online op elk moment. Ten eerste hebben ze een zeer goede versleuteling. Verder hebben ze ook meer geavanceerde beveiligingsfuncties zoals hun eigen gecodeerde DNS, kill switch en nog veel meer. Deze functies zijn in aanvulling op hun zero-logbeleid.

Als het op de prijs aankomt, is ExpressVPN geplaatst in het hogere segment. Dit betekent echter niet dat het veel kost. Een maand kost ongeveer 10 euro, maar deze prijs daalt als je kiest voor een langer lidmaatschap. Als je bijvoorbeeld 12 maanden kiest, kost de dienst slechts ongeveer 7 euro per maand.

NordVPN

 • Een van de beste VPN-diensten op de markt
 • Servers in 59 landen
 • Gebruiksvriendelijke software

In onze test komt, net achter ExpressVPN, NordVPN. Dit is eveneens een solide aanbieder. Het bedrijf is bovendien gevestigd in een land dat buiten de jurisdicties van de EU en de VS valt op het gebied van privacy, namelijk Panama. Dit betekent dat NordVPN nooit gegevens van zijn gebruikers hoeft op te slaan.

NordVPN biedt servers aan in 59 verschillende landen, waaronder de meest populaire landen. Ze bieden ook zeer goede servers aan in Nederland, wat zeer positief is voor Nederlandse gebruikers. Dit komt omdat wanneer je een VPN gebruikt, de snelheid van het internet iets zal afnemen. Merk op dat bij diensten als ExpressVPN en NordVPN dit verschil zo klein is dat het zo goed als niet merkbaar is.

De beveiliging van NordVPN is vrijwel hetzelfde als die van ExpressVPN. Het verschil is dat NordVPN naast de encryptie een ander systeem heeft. Dit wordt een TOR boven VPN genoemd. Met andere woorden, je kunt volledig vertrouwen op de beveiligingsfuncties van NordVPN.

De norm onder VPN-aanbieders is dat de prijs voor een maand rond de 10 euro ligt. Dit is ook het geval bij NordVPN. Maar als je echt tevreden bent met de dienst, kun je kiezen voor een langer lidmaatschap en het goedkoper krijgen. Ze bieden verschillende lidmaatschappen aan tot wel 2 jaar.

SurfShark

 • Goede service met robuuste servers
 • Zeer redelijke prijzen als je je voor een langere periode vastlegt
 • Veel servers wereldwijd

Surfshark is een VPN-dienst die relatief nieuw op de markt is, het werd namelijk pas in 2018 opgericht. De dienst is ontzettend snel gegroeid en vandaag de dag heeft Surfshark meer dan 3200 servers in 65 landen. De dienst heeft ook een aantal servers in Nederland, dus Surfshark is een goede keuze om bijvoorbeeld een Nederlands IP-adres te krijgen.

De servers van Surfshark zijn snel en robuust, en wij ondervonden geen vertraging of internetverlies. Je kan daarnaast ook snel verbinding maken met de verschillende servers. Voor het wijzigen van het IP-adres is Surfshark dus een goede keuze.

De app van Surfshark is zeer gebruiksvriendelijk, of je Surfshark nu gebruikt op Mac, iPhone, iPad, Windows, Android of iets dergelijks – Surfshark maakt het natuurlijk ook mogelijk om met verschillende apparaten tegelijk verbinding te maken.

In termen van prijs is Surfshark een goede keuze omdat de dienst ongelooflijk goedkoop is als je je aanmeldt voor een langere periode. De prijs is dan iets goedkoper dan zowel ExpressVPN als NordVPN. Als je prijsbewust bent, bevelen we Surfshark aan, aangezien het bijna op gelijke voet staat met de andere twee VPN-aanbieders hierboven.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een identificatienummer dat is toegewezen aan een apparaat, zoals een pc of een printer in een computernetwerk.

Zoals Wikipedia schrijft, is een IP-adres ongeveer hetzelfde als een telefoonnummer. Aangezien alle telefoons een telefoonnummer moeten hebben om andere telefoons te kunnen bellen, moeten alle apparaten een pc hebben om met anderen op het internet te kunnen communiceren.

Tegenwoordig worden IP-adressen geschreven als 4 gehele getallen. Deze worden gescheiden door een punt. Dit kunnen bijvoorbeeld de nummers 181.0.23.40 zijn. Elk van deze 4 gehele getallen kunnen een waarde van 0 tot 255 hebben.

Vanuit dit oogpunt is het vrij gemakkelijk te begrijpen wat een IP-adres is. Het kan moeilijker zijn om te begrijpen hoe IP-adressen kunnen worden misbruikt, wat we hieronder uitleggen.

Het gevaar van een IP-adres

Het gevaar van een IP-adres is dat anderen je gegevensverkeer kunnen volgen. Dit klinkt voor de gewone persoon als een onmogelijke klus, maar is voor experts met de juiste tools relatief eenvoudig. Wanneer het gelukt is, kunnen hackers een persoon met behulp van het IP-adres online volgen en in de gaten houden.

Door de bewegingen van iemand anders op internet te volgen, kan een hacker veel over de ander te weten komen. Ten eerste kan men dingen te weten komen die de andere persoon liever niet publiekelijk toegeeft, bijvoorbeeld dat degene vaak op erotische websites te vinden is. Het achterhalen van dit soort geheimen kan leiden tot bijvoorbeeld afpersing.

Een algemenere zorg voor velen zijn persoonlijke gegevens, zoals bankgegevens. Een hacker kan via je IP-adres de mogelijkheid hebben om je bankrekening te legen.

Men wil ook niet afgeluisterd worden. Je zou het ook niet leuk gevonden hebben als een vreemde je thuis en op straat volgde en alles zag wat je deed. Online is het precies hetzelfde, want er is altijd wel iemand bij de autoriteiten die toestemming kan krijgen om je IP-adres te traceren, als ze daar bewijs voor hebben. In dergelijke gevallen is het verleidelijk om je IP-adres te willen veranderen.

In Nederland is een dergelijke monitoring van IP-adressen niet zo problematisch omdat de autoriteiten geen strikte controle hanteren. Maar in andere landen, zoals bijvoorbeeld China, Rusland, Indonesië, wordt het IP-adres van burgers strikt bewaakt. In dit soort gevallen is het uiterst verleidelijk om een VPN te gebruiken om je IP-adres te wijzigen, zodat het moeilijk wordt om het IP-adres te volgen.

Andere voordelen die je krijgt door je IP-adres te veranderen

Natuurlijk zijn er ook veel andere voordelen verbonden aan het veranderen van je IP-adres dan enkel het verhogen van je internetbeveiliging. Naast anoniem zijn, krijg je ook toegang tot veel geblokkeerde inhoud.

Een probleem met het internet van vandaag is dat veel inhoud geo-geblokkeerd is (denk aan lokale tv-kanalen). Netflix is hier een goed voorbeeld van. Amerikaanse Netflix-kijkers kunnen zich verheugen op een grote selectie en nieuwe releases, maar wij in Nederland moeten het doen met een veel geringer aanbod. De reden hiervoor is dat Netflix de rechten op bepaalde programma’s in verschillende landen moet kopen, en deze zijn vaak duurder op verschillende plekken ter wereld. 

Netflix baseert hun selectie op basis van je IP-adres. Als je een Nederlands IP-adres hebt, kun je de Nederlandse Netflix gebruiken en als je in Amerika bent en je een Amerikaans IP-adres gebruikt, word je automatisch verbonden met de Amerikaanse Netflix.

Hier zijn we met Surfshark verbonden met een Amerikaanse server, waardoor we de Amerikaanse Netflix-selectie krijgen.

Hiermee kun je gewoon verbinding maken met een VPN-dienst, een Amerikaanse server selecteren en een Amerikaans IP-adres krijgen, zodat je de Amerikaanse Netflix-versie te zien krijgt. Op die manier verkrijg je een veel betere selectie op Netflix.

Hetzelfde principe is van toepassing op soortgelijke kanalen zoals HBO, HULU en dergelijke.

Bovendien kun je een VPN gebruiken om geo-blokkering te voorkomen als je in landen als China of Rusland bent. In deze landen hebben de autoriteiten grote delen van het internet geblokkeerd. 

Internetgebruikers daar kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van Facebook of YouTube. De ‘grote firewall van China’ is net zo beroemd als de daadwerkelijke muur. Als je in China bent, kun je via een VPN gelukkig toch verbinding maken met een server buiten het land en deze firewall vermijden.

Als je in het buitenland bent, kun je via een VPN ook verbinding maken met een Nederlandse server, en zo een Nederlands IP-adres krijgen. Dit kan een groot voordeel zijn als je naar programma’s als NPO of RTL gaat kijken, want om deze te bekijken moet je je in Nederland bevinden. Met een VPN is het een koud kunstje om Nederlandse tv in het buitenland te kijken. 

Hoe krijg ik een VPN-dienst?

Nu je begrijpt hoe gemakkelijk het eigenlijk is om je IP-adres te verbergen met behulp van een VPN-service, is de volgende vraag natuurlijk hoe je een VPN-service kunt bemachtigen.

Het verkrijgen van een VPN-service is relatief eenvoudig, er zijn namelijk honderden verschillende VPN-aanbieders over de hele wereld beschikbaar. Deze zijn webgebaseerd, dus om van de service gebruik te maken hoef je je alleen te registreren en de software te downloaden. Dit proces duurt zelden meer dan 5 minuten. Het is daarom relatief snel om je IP-adres met VPN te veranderen, zelfs als je haast hebt.

Als je een VPN-dienst wil kopen, ga dan gewoon naar de website van de aanbieder.

We krijgen vaak vragen over welke VPN-service je moet kiezen en of er daadwerkelijk een verschil is tussen een betaalde en gratis service. De waarheid is dat veel gratis VPN-diensten helaas niet erg indrukwekkend zijn.

Het probleem met de gratis VPN-aanbieders is dat ze meestal maar over een paar servers, slechte snelheid en een kleine capaciteit beschikken. Veel aanbieders hebben ook een limiet op het aantal GB-verkeer, wat betekent dat je na bijvoorbeeld 1 GB, de VPN-service niet langer gratis kunt gebruiken. Dit helpt je op de lange termijn niet bepaald om kosten te besparen. 

Veel van de gratis services hebben ook een reputatie voor het verspreiden van informatie over hun gebruikers. Een schandaal, want het hoofddoel van een VPN is om de identiteit van de gebruiker te beveiligen, het IP-adres te veranderen en zo anonimiteit op het web te garanderen.

Daarom raden we je liever aan om voor een betaalde VPN-aanbieder te kiezen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de betaalde VPN-aanbieders erg goedkoop zijn. Vaak ben je voor minder dan 10 euro al klaar, en als je je voor een langere periode bindt kunnen de kosten zelfs tot slechts 3 euro per maand dalen. Bijna alle betaalde VPN-aanbieders hebben een 30-dagen geld-terug-garantie, waarmee je op elk gewenst moment binnen 30 dagen je geld terug kunt krijgen mocht de service toch niet bevallen. Je kunt hier meer lezen over gratis versus betaalde VPN-services.

Als we het hebben over de beste VPN-aanbieder, is het moeilijk om concreet advies te geven. Er zijn er eenvoudigweg te veel! Sommigen zijn echter beter dan andere aanbieders, en deze hebben we boven en onder aan de pagina opgesomd. 

De VPN-aanbieders die ons het beste bevallen zijn ExpressVPN, NordVPN en CyberGhost. Dit zijn robuuste VPN-diensten die allemaal extreem veel servers in veel verschillende landen hebben, een zero-logbeleid, extreem goede beveiliging en encryptie, redelijke prijs, goede klantenservice enzovoort. Dit zijn dus VPN-diensten waarvan je zeker weet dat je een goede keuze hebt gemaakt. Als je een grotere test van Nederlandse VPN’s wilt zien, kun je meer lezen in dit artikel.

Is het legaal om mijn IP-adres te veranderen?

Het is volkomen legaal om je IP-adres te veranderen, dus dit is absoluut niet iets waarover je je zorgen hoeft te maken. Sommigen zijn bang om een VPN-service te gebruiken omdat ze hebben gehoord dat dit niet legaal is, maar geloof ons, dit is helemaal niet waar.

In Nederland en de rest van Europa kun je probleemloos je IP-adres veranderen met behulp van een VPN-aanbieder. Let wel op dat we er niet helemaal zeker zijn hoe de regels in bijvoorbeeld China of Rusland zijn. Het klopt dat veel mensen zonder speciale sancties gebruik maken van VPN-aanbieders in deze landen, maar het is nog steeds niet geheel duidelijk of dit legaal is. 

Kan ik mijn IP-adres verbergen?

Veel mensen vragen zich ook af of ze hun IP-adres kunnen verbergen. Dit is net iets anders dan het veranderen van het IP-adres, hoewel dezelfde principes van toepassing zijn.

Door verbinding te maken met een VPN-aanbieder krijg je een ander IP-adres (het IP-adres van de specifieke server waarmee je verbinding maakt) en verberg je dus je oorspronkelijke IP-adres. 

Houd er echter rekening mee dat je altijd een IP-adres hebt, het enige verschil is dat met een VPN het IP-adres niet tot jouw persoonlijke computer behoort. Dit maakt het veel lastiger om je identiteit te achterhalen.

Geldt dit voor alle apparaten?

Het antwoord op deze vraag is ja. Het is mogelijk om het IP-adres op alle apparaten te wijzigen of te verbergen. Je kunt bijvoorbeeld een VPN-dienst gebruiken op apparaten als PC, Mac, Linux, Apple, Android, Windows en dergelijke.

De meeste VPN-aanbieders hebben ook hun eigen software en apps voor deze verschillende apparaten beschikbaar. Dit maakt het zeer eenvoudig en intuïtief om een VPN op de verschillende apparaten te gebruiken.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo