NordVPN vs. ProtonVPN 2024 Welke VPN is de beste?

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

NordVPN en ProtonVPN zijn beide solide VPN-diensten. NordVPN is samen met ExpressVPN een van de twee meest bekende aanbieders. ProtonVPN is niet zo bekend als NordVPN, maar hoe verschillen ze van elkaar? In dit artikel vergelijken we de twee diensten, van het aantal servers tot gebruiksgemak. Tot slot sluiten we af met welke dienst we aanbevelen.

Kort over NordVPN 

NordVPN is in 2012 voor het eerst op de markt gekomen. Net als veel andere VPN-diensten hebben zij ervoor gekozen zich te vestigen in een land dat buiten de EU en de VS ligt, namelijk Panama. De dienst is een van de grootste op de markt en je kunt er zeker van zijn dat NordVPN op de meeste VPN-lijsten staat. Ze bieden namelijk een zeer goede service tegen een zeer goede prijs.

De startpagina van NordVPN

Tegenwoordig hebben ze meer dan 5000 servers in 59 verschillende landen. Ze hebben ook een gebruiksvriendelijke dienst die op bijna alle platforms werkt. Beveiliging is ook een van hun belangrijkste aandachtspunten, waar we later in het artikel meer in detail op ingaan.

Kort over ProtonVPN 

De startpagina van ProtonVPN

ProtonVPN is iets jonger dan NordVPN en is in 2014 gelanceerd. Sindsdien hebben ze een enorme groei doorgemaakt en zijn ze uitgegroeid tot een van de grootste VPN-diensten. Het bedrijf is gevestigd in Zwitserland, een land dat ook buiten de EU en de Amerikaanse jurisdictie ligt. Aanvankelijk was ProtonVPN gericht op de zakelijke markt, maar later is de dienst ook voor particulieren gelanceerd. Dit is een groot succes.

ProtonVPN biedt meer dan 1.000 servers in 51 verschillende landen. Ook deze dienst houdt zich vooral bezig met beveiliging, wat ProtonVPN zo populair heeft gemaakt.

NordVPN vs. ProtonVPN in termen van servers en snelheid 

Ongeacht welke VPN-dienst je gebruikt, het heeft een effect op de snelheid van je netwerk. Dit komt omdat het verkeer via een VPN-tunnel verloopt. Bij de allerbeste diensten is dit verschil zo klein dat je het nauwelijks merkt.

Zoals gezegd heeft NordVPN meer dan 5.000 servers in 59 landen. Dit is eigenlijk een van de aanbieders met de meeste servers op de markt. Dat gezegd hebbende, kan een dienst zoveel servers hebben als ze willen, maar het aantal is niet alles. Ook de kwaliteit is belangrijk. De servers moeten hoge snelheden kunnen bieden en mogen niet geblokkeerd worden door bijvoorbeeld Netflix.

NordVPN heeft servers over de hele wereld, en een praktische app.

ProtonVPN heeft iets meer dan 1.000 servers in 51 verschillende landen. Dit klinkt misschien weinig in verhouding tot NordVPN, maar het is moeilijk om dit precies te vergelijken. NordVPN heeft een ongebruikelijk aantal servers in vergelijking met andere diensten. 1.000 servers is niet veel, maar het is ook niet weinig. ProtonVPN scoort dus in het midden als het gaat om het aantal servers. Zoals gezegd is het ook zo dat de kwaliteit van de servers veel belangrijker is dan het aantal servers.

Het is misschien wel duidelijk dat NordVPN extreem snelle servers heeft. Zo snel dat je niet eens zult merken dat je een VPN gebruikt. Dit geldt zowel voor het streamen van video’s, het downloaden van bestanden als voor gamen. Bijna alle geteste servers hadden een snelheid net zo hoog als zonder VPN. Op sommige servers kan het 10-15 seconden duren om verbinding te maken, hoewel dit niet doorslaggevend is.

ProtonVPN heeft ook servers over de hele wereld.

Het voordeel van veel servers is dat je meer kans hebt om een extreem snelle server te vinden. Dit is iets waar je met ProtonVPN niet aan hoeft te denken. Vergeleken met de allerbeste spelers staan ze volledig op gelijke voet. Je kunt zonder problemen tot 4K streamen en gamen.

Er is dus een groter gevoel van veiligheid als het gaat om snelheid als je voor NordVPN kiest. Maar dat gezegd hebbende, kun je er absoluut zeker van zijn dat ProtonVPN snelheden biedt die volledig in lijn zijn met de beste spelers. Als het op snelheid aankomt, gaat de overwinning nog steeds naar NordVPN, aangezien zij meer dan 5 keer zoveel servers hebben.

NordVPN vs. ProtonVPN in termen van beveiliging

Als veiligheid en privacy voor jou een prioriteit zijn bij het kiezen van een VPN, dan ben je veilig met zowel NordVPN als ProtonVPN. Bij het kiezen van een VPN-dienst, zijn er een aantal beveiligingsfuncties die de aanbieder moet bieden. Wij kunnen je vertellen dat beide leveranciers op alle vlakken scoren als het gaat om beveiliging.

Het eerste waar je aan moet denken is dat de aanbieder gevestigd is buiten de EU en VS jurisdictie inzake privacy. NordVPN is gevestigd in Panama, wat betekent dat ze geen informatie hoeven op te slaan over hun gebruikers, en dit doen ze natuurlijk ook niet. Bovendien gebruiken ze een AES-256-codering. 256 betekent dat je 2 ^ 256 verschillende combinaties moet testen om de sleutel te vinden. Met andere woorden, er is geen technologie die dit kan doen zonder miljarden jaren te spenderen.

NordVPN heeft veel geavanceerde beveiligingsfuncties.

NordVPN heeft ook een dubbel VPN. Dit betekent dat je naast de versleuteling extra bescherming hebt. Een andere functie die je krijgt is een kill switch. Dit betekent dat als de verbinding met de server die je gebruikt verloren gaat, je niet tijdelijk wordt blootgesteld. We moeten ook vermelden dat je bijna nooit de verbinding verliest, maar het is een mooie extra beveiliging. NordVPN heeft een beveiliging die in lijn is met wat het Amerikaanse leger gebruikt, zodat je veilig kunt zijn bij het gebruik van de dienst.

ProtonVPN heeft vrijwel dezelfde functies als NordVPN. Ten eerste zijn ze gevestigd in Zwitserland. Dit stelt hen in staat om een zero logbeleid te hanteren, wat een groot pluspunt is. In feite verkopen de VPN-diensten die dit niet doen vaak je informatie aan derden, iets wat je natuurlijk wilt vermijden. Ze gebruiken dezelfde encryptie als NordVPN, namelijk een AES-256. Daarnaast bieden ze een kill switch functie aan.

ProtonVPN biedt veel verschillende beveiligingsfuncties.

Vermeldenswaard is dat beide VPN-aanbieders ook verschillende beveiligingsfuncties hebben. Deze zijn kleiner en zeer technisch, en daarom hebben we ze in dit artikel niet genoemd. Desondanks kunnen we zeggen dat beide aanbieders echt aan alles hebben gedacht als het gaat om veiligheid. De conclusie is dat het niet uitmaakt welke dienst je gebruikt, je hoeft nooit bang te zijn om online niet veilig te zijn.

NordVPN vs. ProtonVPN in termen van prijs 

De norm voor VPN-aanbieders is om verschillende pakketten aan te bieden. In de regel zijn de verschillende pakketten precies hetzelfde, maar de prijs is afhankelijk van de duur van het lidmaatschap. Sommige diensten geven je bijvoorbeeld meer dan 90% korting op de langstdurende abonnementen. ProtonVPN heeft ervoor gekozen om deze norm te doorbreken en biedt verschillende soorten overeenkomsten aan tegen verschillende prijzen.

Het eerste lidmaatschap van ProtonVPN is volledig gratis. Dit is eigenlijk een van de weinige VPN-diensten die een gratis versie aanbieden. Maar zoals bij alles wat gratis is, zijn er ook hier beperkingen. Je kunt slechts één apparaat tegelijk gebruiken. Je hebt ook maar toegang tot 3 servers en de snelheid is gemiddeld. Het is nog steeds een geweldige optie als je de software wilt uitproberen.

ProtonVPN biedt een gratis proefversie, naar onze mening een van de beste in de branche.

Je kunt ook het basispakket selecteren. Dit kost 4 euro per maand en geeft je meer mogelijkheden. Je hebt toegang tot al hun servers en je kunt twee apparaten tegelijk gebruiken. De snelheid is ook hoog en je krijgt P2P / BitTorrent ondersteuning.

Het volgende pakket heet “plus” en is hun meest populaire optie. In aanvulling op wat je krijgt met het basispakket, kun je ook tot 5 apparaten tegelijk gebruiken. Je krijgt ook de hoogste snelheid en de hoogste veiligheid die ze bieden. Daarnaast kun je ook kijken naar geblokkeerde content die je anders niet zou kunnen zien zonder een VPN. Dit pakket kost 8 euro per maand.

De laatste optie die je hebt is ProtonVPN “visionair”. Met dit pakket krijg je dezelfde functies als met “plus”, maar dan met maximaal 10 apparaten tegelijk. Daarnaast krijg je ook een “ProtonMail Visionary Account”. Dit is een veilig e-mailsysteem dat door miljoenen mensen wordt gebruikt om e-mail te beveiligen. Dit kost 24 euro per maand.

NordVPN heeft ervoor gekozen om een meer standaard prijsstelling te hanteren voor hun dienst. De prijzen variëren op basis van hoe lang je je wilt abonneren. Alle verschillende aanbiedingen geven je precies dezelfde mogelijkheden.

NordVPN is vrij goedkoop.

Als je NordVPN maar voor één maand wilt, kost dat ongeveer € 10. je kunt ook kiezen voor een 6-maanden durend lidmaatschap voor € 8 per maand. De beste deal is ook de langste waarbij je je voor slechts € 4 per maand kunt aanmelden voor 12 maanden. NordVPN biedt ook een 30-dagen geld terug garantie als je niet tevreden bent met de service.

Er is dus heel weinig dat de twee leveranciers onderscheidt als het gaat om de prijs van de korte lidmaatschappen. Aan de andere kant is er wel een groot verschil als je kiest voor het langste lidmaatschap van NordVPN. Iets meer dan € 4 per maand voor zo’n goede VPN-service is bijna ongezien. Als je kiest voor ProtonVPN, raden wij je aan het plus-lidmaatschap te kiezen, omdat je dan toegang hebt tot de belangrijkste functies.

NordVPN vs. ProtonVPN in termen van gebruiksgemak en verschillende apparaten

NordVPN staat bekend om zijn wereldkaartfunctie. Hierdoor kun je eenvoudig servers selecteren door te klikken op het land waarmee je verbinding wilt maken. Dit is iets wat we erg leuk vinden, want het is veel gemakkelijker dan het scrollen door een lange lijst van tientallen verschillende landen. Wanneer je een land selecteert, selecteert NordVPN ook automatisch de beste server. Natuurlijk kun je ook op land zoeken als je dat wilt.

De software zelf is zeer eenvoudig te gebruiken. Het is zo ontworpen dat het gemakkelijk te begrijpen is, zelfs voor mensen met weinig technisch inzicht. Je kunt eenvoudig instellingen wijzigen en contact opnemen met de klantenservice. Ze hebben ook een extensie voor browsers die nog eenvoudiger is. Merk op dat je een aantal belangrijke functies verliest als je alleen de extensie selecteert, maar het is een eenvoudige manier om bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix te gebruiken.

NordVPN is een goede keuze voor het bekijken van Amerikaanse Netflix.

Je kunt de app ook downloaden voor zowel iPhone als Android. Dit kan eenvoudig worden gedownload in de App Store of Google Play Store. De app is vergelijkbaar met de software en zeer eenvoudig te gebruiken. Je hebt ook toegang tot de wereldkaartfunctie.

ProtonVPN heeft ook een zeer goede gebruiksvriendelijkheid. De software zelf is iets ingewikkelder dan die van NordVPN, maar het is geen probleem voor de gemiddelde gebruiker. Je hebt ook een kaart die het mogelijk maakt om eenvoudig verbinding te maken met een gewenste server. Je krijgt ook een goed overzicht van welke servers het beste zijn, en je kunt deze selecteren als je ze later wilt gebruiken.

De app van ProtonVPN is ook te downloaden in de App Store en de Google Play Store, welke zeer eenvoudig te gebruiken is. Vergeet niet dat het net zo belangrijk is om een VPN te gebruiken op een mobiele telefoon als op een PC. Je bevindt je vaker op openbare netwerken met je mobiele telefoon, wat het voor hackers gemakkelijker maakt om toegang te krijgen tot je informatie.

Foto van ProtonVPN op app store.

In het algemeen geloven we dat beide diensten gebruiksvriendelijke toepassingen hebben voor zowel desktop als mobiel. Het is nog steeds zo dat NordVPN als winnaar uit de bus komt. De software zelf is zo eenvoudig te gebruiken dat je niet eens hoeft te zoeken naar de mogelijkheden. Aan de andere kant betekent dit niet dat ProtonVPN niet goed bruikbaar is, maar ze voldoen niet helemaal aan de normen van NordVPN.

Conclusie

Er is weinig onderscheid tussen alle grote VPN-diensten. Dat is ook hier het geval. Beide aanbieders bieden uitstekende diensten aan die meer dan goed genoeg zijn voor een reguliere gebruiker. Wij geloven echter nog steeds dat NordVPN de winnende aanbieder is. Je kunt de dienst voor slechts € 4 per maand krijgen. Dit is een zeer concurrerende prijs in vergelijking met hun concurrenten. Ze hebben ook meer servers en meer consistente hoge snelheden.

Vergelijking

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo