Moet ik gratis VPN-diensten vermijden?

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Betternet is een klassieke gratis VPN-dienst

Er zijn ongelofelijk veel mensen die deze gratis diensten gebruiken, en die hier tevreden over lijken te zijn. In dit artikel beschrijven we wat je echt mag verwachten van een gratis VPN-dienst. Op basis hiervan kan je voor jezelf beslissen of je kiest voor een gratis dienst, of dat je liever betaalt voor een betere dienst. Het hangt allemaal af van wat in de eerste plaats het doel is van het gebruik van VPN.

In dit artikel gaan we geen VPN-diensten vergelijken. De uitgebreide vergelijking van gratis VPN-diensten kun je hier lezen.

De belangrijkste verschillen tussen gratis en betaalde VPN-diensten

Er zijn veel verschillen tussen de gratis en de betaalde VPN-diensten. Hier vermelden we de belangrijkste verschillen, waar de betaalde VPN-diensten vaak een stuk beter zijn. Dit zijn slechts algemene uitgangspunten, en soms verschillen deze uitgangspunten natuurlijk ten opzichte van sommige aanbieders. Maar dit zijn alvast de verschillen die het vaakst voorkomen.

Snelheid

Snelheid is één van de gebieden waarop je het grootste verschil ervaart. Dit is een verschil dat een grote impact heeft op de gebruiker. Elk gebruik van het VPN zal de snelheid vertragen, omdat het verkeer door een externe server loopt voordat het naar het netwerk wordt gestuurd.

Bij de beste VPN-diensten is het snelheidsverlies echter zeer laag. Daarom merk je nauwelijks dat je een VPN-dienst gebruikt als je de snelste VPN-diensten gebruikt.

Het probleem met de meeste gratis diensten is dat de snelheid zeer laag is. Dit geldt niet voor alle VPN-diensten. Zo vinden we bijvoorbeeld dat Hotspot Shield, Windscribe, ProtonVPN en Tunnelbear relatief goede snelheid leveren. Maar ook deze diensten hebben andere obstakels, waarop we nog terugkomen.

De meeste gratis VPN-diensten zijn traag omdat ze niet dezelfde capaciteit hebben als de betaalde VPN-diensten. De betaalde diensten verdienen geld via hun leden en kunnen opnieuw investeren in betere en meer servers.

Terwijl NordVPN bijvoorbeeld meer dan 5000 servers in verschillende landen heeft, hebben veel gratis diensten vaak niet meer dan 10 servers. Het is geen wonder dat dit kan leiden tot overbelasting en lagere snelheden.

Dit is een van de meest negatieve dingen van de meeste gratis diensten. Snelheidsimpact is natuurlijk zeer essentieel voor de ervaring van het VPN. Met trage snelheid wordt alles beïnvloed op het internet, en het kan moeilijk zijn om te streamen, te spelen of gewoon webpagina’s te uploaden.

Een ander probleem dat vaak wordt vergeten is dat het zeer belangrijk is om verschillende servers snel te verbinden, om niet te moeten wachten. Dit kan ook lang duren met de gratis diensten, en men kan ook het risico lopen dat de VPN-verbinding uitvalt. Aangezien weinig gratis VPN-diensten een kill-switch hebben, kan dit een probleem zijn, omdat uw IP-adres tijdelijk zichtbaar zal zijn.

Vergeet Netflix met gratis VPN-diensten

Velen gebruiken een VPN om toegang te krijgen tot de Amerikaanse versie van Netflix, of om de inhoud van andere diensten zoals HBO, Hulu en dergelijke te verbeteren. Dit is echter meestal niet mogelijk met een gratis VPN-dienst.

De reden waarom gratis VPN-diensten niet werken met Netflix is omdat Netflix voortdurend werkt aan het blokkeren van servers die verbonden zijn met VPN-servers. Netflix wil niet dat mensen geo-beperkingen vermijden, omdat ze alleen de rechten op de films en series in bepaalde landen hebben verworven.

De meeste gratis VPN-diensten hebben slechts enkele servers en daarom wordt het voor Netflix erg gemakkelijk om deze servers te blokkeren. Aan de andere kant hebben de beste VPN-diensten een ongelofelijk aantal servers die ze voortdurend updaten voor gebruik op Netflix. Dit betekent dat als u naar het Amerikaanse Netflix wilt kijken, u eigenlijk alleen maar hoeft betalen voor een betaalde VPN-dienst.

Minder veiligheid en anonimiteit

Nogmaals, het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet geldt voor alle gratis VPN-diensten, maar het geldt in ieder geval voor veel gratis VPN-diensten. Er is ook een grote verscheidenheid onder de gratis diensten.

De gratis diensten die vaak het beste zijn, zijn meestal degenen die ook een betaalde dienst hebben. Deze hebben meer middelen en geven dus ook meer geld uit aan de gratis dienst. De diensten die volledig gratis zijn werken vaak minder goed, omdat ze weer minder middelen hebben om te investeren. VPN-diensten die zowel gratis als betaalde diensten aanbieden zijn Hotspot Shield, GooseVPN en Windscribe.

Dit verschil is vooral relevant als het gaat om veiligheid en anonimiteit, een van de belangrijkste redenen waarom mensen gebruik maken van VPN-diensten. Veel gratis diensten schieten op dit punt tekort. Terwijl de meeste betaalde VPN-diensten zijn voorzien van AES-encryptie op militair niveau, is de encryptie op de gratis diensten vaak veel minder veilig.

Daarnaast komt het vaak voor dat de dienst uitvalt, zodat je IP-adres tijdelijk zichtbaar is. Dit kan voorkomen worden door gebruik te maken van een kill-switch, maar helaas hebben maar weinig gratis diensten dit.

Het belangrijkste veiligheidsprobleem is misschien wel dat verschillende gratis VPN-diensten ervan beschuldigd worden hun gebruikersinformatie aan derden te verkopen. Dit is natuurlijk een schandaal, want VPN is alleen bedoeld om de veiligheid en anonimiteit te verbeteren, niet om deze te schenden. De gratis diensten moeten hun geld op de een of andere manier verdienen, dus dan is het misschien niet zo ondenkbaar dat ze het op deze manier doen. Voorbeelden van dergelijke beschuldigingen zijn HolaVPN, dat in het verleden in zwaar weer verkeerde.

Als je de gebruiksvoorwaarden van veel van de gratis diensten bekijkt, zal je zien dat velen zich het recht voorbehouden om informatie over hun gebruikers met derden te delen. Als je dit leest, raden wij je echt aan om een andere dienst te gebruiken.

De beste gratis diensten zijn meestal beperkt

We hebben eerder geschreven dat er ook een groot verschil is tussen de gratis diensten. De beste gratis VPN-diensten zijn zeker niet nutteloos en kunnen vaak beter zijn dan een van de goedkopere betaalde diensten. Het probleem is dat deze diensten meestal wat beperkt zijn in termen van gegevensverbruik.

Enkele van de gratis diensten waarvan wij denken dat ze het uiteindelijk wel goed doen zijn Hotspot Shield Free VPN, Tunnelbear, Windscribe, ProtonVPN en Surfeasy. Dit zijn gratis diensten die een verscheidenheid aan servers over de hele wereld bieden, met goede beveiligingsprotocollen en een relatief goede snelheid.

Dit zijn absoluut gratis diensten die u kunt overwegen, maar u moet zich ervan bewust zijn dat elk gebruik van gratis diensten een verkooptruc kan zijn. Bij deze diensten is het internetgebruik meestal beperkt.

Meestal kan u slechts een bepaalde hoeveelheid GB per dag of per maand gebruiken. Dit betekent dat deze VPN-diensten niet ideaal zijn als u het VPN gaat gebruiken voor streaming of altijd wanneer u online bent. In deze gevallen is het onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid gegevens voldoende is.

Houd er rekening mee dat het doel van deze VPN-diensten is om u te voorzien van zo weinig gegevens dat u uiteindelijk de betaalde dienst moet kopen om toegang te krijgen tot meer gegevensgebruik.

Als alternatief kunt u zich natuurlijk ook abonneren op veel verschillende gratis VPN-diensten, zodat u meer GB krijgt. Aan de andere kant kan dit ook heel omslachtig zijn. Een ander punt is dat de apps voor iPhone en iPad vaak niet goed zijn, en hetzelfde geldt voor de apps voor Android en dergelijke.

De prijs is niet zo verschillend

Het is belangrijk om te benadrukken dat betaalde VPN-diensten niet erg duur zijn. Als u weet dat u het VPN voor een lange periode gaat gebruiken, kunt u zich binden voor een langere periode en betaalt u ongeveer € 3 per maand. Voor Nederlanders is dit een relatief klein bedrag om te betalen, in verhouding tot de stress en ergernis die een slechte gratis dienst vaak met zich meebrengt.

Bijna alle betaalde VPN-diensten hebben ook een 30 dagen geld-terug-garantie, wat betekent dat u uw geld binnen 30 dagen onvoorwaardelijk terug kunt krijgen als u niet tevreden bent met de dienst. Als u slechts 30 dagen gebruik wilt maken van VPN is dit natuurlijk ook een optie.

Dus wat raden we aan?

Ons advies aan de meeste mensen is om voor een betaalde VPN-service te kiezen. De reden hiervoor is dat de betaalde VPN-diensten (meestal) zoveel beter zijn dan de gratis diensten, en dat ze behoorlijk goedkoop zijn. Het kost slechts hetzelfde als een bakje friet voor een maand gebruik.

Dit advies is echter niet onvoorwaardelijk. Als u bijvoorbeeld slechts voor een beperkte hoeveelheid GB per dag of maand gebruik gaat maken van VPN, kan het een optie zijn om gebruik te maken van een van de VPN-diensten die we in dit artikel hebben genoemd. Als u dat doet, zorg er dan voor om uw veiligheid en anonimiteit te handhaven.

Dit is het voor deze keer. Maak een algemene beoordeling op basis van waarvoor u de VPN-diensten gaat gebruiken en hoe belangrijk VPN voor u is. Een mogelijkheid is natuurlijk om zowel een gratis als een betaalde dienst uit te testen om te vergelijken en eventueel het geld terug te vragen als u niet tevreden bent. De beste Nederlandse VPN-diensten kunt u hier vinden.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo