Introductie
PrivateVPN is een relatief nieuwe VPN-aanbieder in vergelijking met veel andere VPN-aanbieders en bevindt zich in Zweden. Ondanks dat PrivateVPN nieuw op de markt is, zijn ze zeer snel gegroeid. PrivateVPN is vooral populair in de Scandinavische landen, omdat de aanbieder zich in Zweden bevindt.
PrivateVPN heeft momenteel meer dan 100 servers in meer dan 59 landen, wat veel is als je kijkt naar hoe lang de VPN-aanbieder pas op de markt is. Je hebt zeker niet altijd meer dan één server in elk land nodig, maar het kan vaak een groot voordeel zijn als je de VPN-aanbieder voor verschillende doeleinden moet gebruiken. PrivateVPN heeft met zijn servers een vrij optimaal aanbod en werkt goed.
Ook over de gebruiksvriendelijkheid van PrivateVPN zijn we erg te spreken. Het is eenvoudig en intuïtief om door de menu’s te bladeren.
De prijzen van PrivateVPN zijn zeer betaalbaar en dit is een van de sterkste punten van de VPN. De VPN-aanbieder is waarschijnlijk een van de goedkoopste in vergelijking met wat de service levert. Dit maakt PrivateVPN een goede keuze wanneer je een VPN zoekt die relatief goed werkt tegen een goedkope prijs.
Snelheid
Als het gaat om VPN-services, is de snelheid altijd een van de belangrijkste factoren. Bij gebruik van een VPN wordt de snelheid langzamer omdat al het internetverkeer moet worden verbonden met een externe server voordat het wordt doorgestuurd.
Bij PrivateVPN wordt de snelheid echter niet veel langzamer. De aanbieder voldeed niet volledig aan de snelheid van andere providers in de tests, zoals NordVPN of ExpressVPN, maar het werkte prima. Het streamen van films of games van HD-kwaliteit kan eenvoudig zonder pauzes worden gedaan.
PrivateVPN geeft je precies wat je nodig hebt qua snelheid, maar niet veel meer.
Veel Nederlandse gebruikers die in het buitenland wonen, willen Nederlandse tv-zenders in het buitenland bekijken. Dit gaat prima met PrivateVPN, want de snelheid is meer dan goed genoeg.
Om enkele concrete voorbeelden van snelheid te geven, zullen we kijken naar hoe PrivateVPN werkte op servers in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, het vasteland van Europa en Australië.
We gebruikten hier in Nederland een 70 Mbps-verbinding en toen we het verkeer door Britse servers routeren, lag de gemiddelde snelheid rond de 50 Mbps. Dit is een daling van ongeveer 20 Mbps. De snelheid varieerde afhankelijk van de gekozen server, maar er waren geen grote verschillen tussen de verschillende Britse servers. De snelheid op het vasteland van Europa was relatief vergelijkbaar met die in het Verenigd Koninkrijk, met een gemiddelde snelheid van iets minder dan 50 Mbps. In de VS en Australië was de snelheid echter aanzienlijk lager. Wanneer we verbinding maakten met Amerikaanse servers, lagen we meestal rond de 30 Mbps, maar de snelheid daalde soms zo laag tot onder de 20 Mbps. In Australië, dat ver weg ligt, was de snelheid gedaald tot 10 Mbps.
Voor iemand die niet bekend is met websnelheden klinkt deze snelheidsvermindering misschien dramatisch, maar de realiteit is dat het dataverkeer minder snel zal verlopen bij het routeren van het dataverkeer via een server, en vooral wanneer het ver weg is. Hoewel bijvoorbeeld de snelheid in de Verenigde Staten gemiddeld rond de 30 Mbps lag, werkte het bijvoorbeeld goed om op Amerikaanse servers naar YouTube te kijken. Het is belangrijk dat men PrivateVPN veilig moet kunnen gebruiken voor dit soort diensten. Ook al hebben we snellere VPN-aanbieders getest, PrivateVPN werkte prima.
In termen van prijs, kunnen we zeggen dat je niet zo veel bespaart met PrivateVPN in vergelijking met andere VPN-diensten zoals NordVPN of CyberGhost. Deze zijn ook zeer goedkoop, vooral als je je voor een langere periode bindt. Onze ervaring is dan dat het echt het beste is om een van deze iets betere diensten te gebruiken. Ze zijn immers een stuk beter, en dan is het niet zo belangrijk om € 2 per maand meer te betalen.
Beveiliging en privacy
Wanneer we naar de veiligheid en privacy kijken is PrivateVPN vergelijkbaar met de allerbeste VPN-aanbieders in onze test. De aanbieder slaat geen logbestanden op, wat betekent dat niemand kan zien wat je online doet. Dit is natuurlijk cruciaal bij het kiezen van een VPN-aanbieder.
Als het gaat om versleuteling, gebruikt PrivateVPN hetzelfde als concurrenten als NordVPN en CyberGhost, namelijk een codering op militair niveau met 256-bit. PrivateVPN heeft ook een aantal andere beveiligingsopties, zoals een kill-switch en IPv6-lekbescherming. Al met al zijn we zeer tevreden over de beveiliging van PrivateVPN.
Servers in verschillende landen
PrivateVPN biedt 100 servers in 59 landen. Het aantal servers is waarschijnlijk het enige waarin PrivateVPN erg verschilt van andere aanbieders. Vergeleken met bijvoorbeeld NordVPN met meer dan 5000 servers en CyberGhost met meer dan 3000 servers, is het aanbod van slechts 100 servers erg weinig.
Nu heb je niet altijd zoveel servers nodig, maar er kunnen altijd gevallen voorkomen waarin dit nuttig kan zijn. Als je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix of andere streamingdiensten wilt bekijken, is het goed om zoveel mogelijk serveropties te hebben, omdat sommige streamingservices vaak VPN-servers blokkeren. Hoe meer VPN-servers de aanbieder heeft, hoe groter de kans dat een van deze servers niet wordt geblokkeerd.
PrivateVPN is misschien goed voor sommige doeleinden, maar is mogelijk niet voor andere doeleinden.
Als het daarentegen gaat om het aantal landen, scoort PrivateVPN goed en kan deze opboksen tegen andere aanbieders zoals ExpressVPN en NordVPN.
Prijs
PrivateVPN is een zeer goedkope VPN-aanbieder in vergelijking met vele andere betaalde VPN-services. Hier scoort de aanbieder de meeste punten. De prijs varieert afhankelijk van welk pakket je kiest, maar het prijsniveau is over het algemeen iets lager dan de meest prominente VPN’s zoals NordVPN, ExpressVPN en CyberGhost.
PrivateVPN biedt ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie, wat betekent dat je op elk moment binnen 30 dagen na aankoop contact kunt opnemen met de klantenservice en je geld terug kunt vragen. Dit zorgt ervoor dat je de service op je gemak zonder verplichtingen kunt testen. De garantie is een gangbare praktijk in de VPN omgeving.
Gebruiksvriendelijkheid
De gebruiksvriendelijkheid van PrivateVPN is relatief goed. Het platform is waarschijnlijk niet het beste dat we hebben gezien, maar over het algemeen gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken.
Het downloaden en installeren van het programma is simpel en ook het navigeren als je het eenmaal op je pc hebt gedownload is een koud kunstje. Het design is geschikt voor zowel beginners als meer ervaren VPN gebruikers.
Enkele voor- en nadelen
Als het gaat om pc-software, is het zeldzaam om producten tegen te komen die ofwel goed of gewoon slecht zijn. PrivateVPN is hier geen uitzondering op. We zullen nu enkele van de voor- en nadelen van PrivateVPN bekijken.
Twee duidelijke voordelen van PrivateVPN zijn dat ze servers hebben in 56 landen, evenals de mogelijkheid van 6 gelijktijdige verbindingen. Dit betekent dat je 6 verschillende apparaten tegelijkertijd kunt aansluiten op het VPN, bijvoorbeeld een iPad, een computer, een smartphone, en nog drie andere apparaten. Naast deze voordelen gebruikt PrivateVPN, zoals eerder vermeld, encryptie op militair niveau. Dit zijn ongetwijfeld factoren die kunnen helpen om de privacy en veiligheid te waarborgen bij het surfen op het web. Bovendien werkt PrivateVNP op alle belangrijke besturingssystemen, daarnaast heeft het geen bandbreedtebeperking. Onbeperkte bandbreedte betekent een hoge snelheid.
Een ander voordeel van PrivateVPN is dat je toegang krijgt tot veelgebruikte diensten online, wat voor velen de motivatie kan zijn om een VPN-service te downloaden. Enkele voorbeelden zijn Amerikaanse YouTube en Netflix. Hoewel de meeste andere VPN-aanbieders die we hebben getest (in elk geval de serieuzere aanbieders) ook toegang tot deze diensten garanderen, is het prettig om dit te weten voordat je beslist om PrivateVPN te downloaden.
Een nadeel van PrivateVPN is gerelateerd aan de proefversie van dit VPN. In het verleden heeft PrivateVPN in feite geen enkele proefversie aangeboden, maar gelukkig is dit veranderd. De wijzigingen zijn echter niet ideaal. Terwijl sommige VPN-aanbieders een proefperiode van een volle maand aanbieden, biedt PrivateVPN een proefperiode van slechts 7 dagen. Dit betekent dat je de eerste 7 dagen echt tijd moet besteden aan het testen van PrivateVPN als je niets wilt betalen. In een hectisch dagelijks leven is dit niet altijd even eenvoudig.
Een ander nadeel van PrivateVPN is deze VPN geen extensies heeft op Google Chrome en Firefox kunt vinden. Extensies op een webbrowser maken het meestal gemakkelijker om software te beheren dan wanneer het programma afzonderlijk moet worden geopend. Dit is geen groot probleem, maar toch een minpuntje van PrivateVPN.
Hoewel PrivateVPN servers heeft in 56 landen, hebben ze relatief weinig servers in totaal. Het aantal is iets meer dan honderd, wat voor sommigen misschien veel klinkt, maar de grootste aanbieders hebben duizenden servers. In principe kan men zeggen dat hoe meer servers een VPN-service gebruikt, hoe veiliger het is als het gaat om anoniem browsen.
Samenvatting
PrivateVPN is een populaire VPN-aanbieder in Nederland, en dat is niet zonder reden. PrivateVPN is onderworpen aan het Zweedse recht. Zoals gezegd, houdt dit een zero-logbeleid in van gegevens. Dit is iets wat belangrijk is bij het bepalen van het VPN waarvoor je kiest. Een van de belangrijkste doelen van het gebruik van een VPN is juist het anoniem surfen op het web. Een VPN die absoluut alles wat je online doet registreert, werkt dus direct tegen dit doel in. Dit is een pluspunt van PrivateVPN.
Qua snelheid zijn er snellere en stabielere VPN-aanbieders te vinden, maar Private VPN werkt goed voor alledaagse taken. Als je een gevorderde gebruiker bent, kan je echter je toevlucht nemen tot een VPN met een hogere snelheid. Er is veel dataverbruik dat extreem hoge snelheid vereist, en het hebben van een VPN die de snelheid vertraagt kan dan fataal zijn. Aan de andere kant, als je gewoon een VPN wilt om een beetje Netflix en YouTube te streamen, kan PrivateVPN de juiste keuze zijn. PrivateVPN is eenvoudig te gebruiken, en de prijs voor het VPN is relatief laag in vergelijking met vele andere.
Iets wat we uiteindelijk willen vermelden, en wat PrivateVPN echt aantrekkelijk maakt, is de kwaliteit van hun klantenservice. De problemen die we met dit VPN hebben gehad, zijn snel opgelost door professionele en vriendelijke medewerkers van de klantenservice. Een van de vervelendste dingen ter wereld is het hebben van gedownloade software, maar zonder de mogelijkheid om hulp te krijgen als er problemen met de software ontstaan, en dat is zeker niet het geval bij PrivateVPN.
Een minpuntje van dit VPN is dat ze relatief weinig servers hebben. Het hangt natuurlijk af van het beoogde gebruik, maar het feit dat sommige aanbieders duizenden servers aanbieden, terwijl PrivateVPN er iets meer dan 100 biedt, is iets dat PrivateVPN naar beneden haalt. Dit betekent echter niet dat we aanraden om weg te blijven van PrivateVPN, het betekent gewoon dat je een inschatting moet maken van de prijs en wat je van een VPN-service verwacht.