Hoe kan ik mijn IP-adres verbergen?

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Elke keer als je een website bezoekt, laat je een spoor achter, namelijk je IP-adres. Dit kan op vele manieren nuttig zijn, bijvoorbeeld bij een bezoek aan een internationale website krijg je automatisch de website in het Nederlands te zien. Of in een online winkel worden de producten automatisch gefilterd op producten beschikbaar in Nederland.

Toch zorgt het feit dat je IP-adres overal te zien is vaak voor meer frustratie dan voor gemak. Gebrek aan privacy is iets waar de meesten vandaag de dag schrik voor hebben. En dat je IP-adres wordt bijgehouden helpt daar natuurlijk niet bij. Ook willen veel mensen geo-blokkering omzeilen om zo de hoeveelheid content op bijvoorbeeld Netflix te verhogen.

Het is echter mogelijk om je IP-adres te verbergen en dit kan via een zogenaamd VPN. In het Nederlands staat deze afkorting voor Virtueel Privénetwerk (Virtual Private Network in het Engels). Maar wat is een VPN precies en hoe verbergt deze technologie je IP-adres?

Zo werkt een VPN in de praktijk

Je kan je IP-adres verbergen in slechts enkele minuten. Je hoeft alleen een VPN-dienst te downloaden en verbinding te maken met een IP-adres dat door de dienst wordt verstrekt. Je verkeer wordt dan eenvoudigweg gerouteerd via een andere server ergens in de wereld.

Een VPN-dienst zorgt ervoor dat je je IP-adres gemakkelijk kunt verbergen voor derden. Dit wordt gedaan door het tunnelen van je verkeer, een technologie die een stap verder gaat dan de standaard proxyservers. Hierdoor lijkt het alsof je verkeer loopt via een ander IP-adres.

In de praktijk kan je het vergelijken als het bellen met een telefoon van iemand anders. Als je bijvoorbeeld een site zoals Netflix bezoekt, waar de Amerikaanse inhoud wordt geblokkeerd voor Nederlandse gebruikers, maar met een Amerikaans IP-adres is verbonden, dan krijg je toegang tot de inhoud die je wilt zien. Zo duurt het dus slechts een paar minuten om een IP-adres te verbergen en een nieuw adres te verkrijgen.

De beste VPN’s om het IP-adres te verbergen

Alle VPN-diensten kunnen je IP-adres verbergen. Toch is het de moeite waard om op te merken dat sommige VPN-diensten je activiteiten registreren. Daarom is het belangrijk om je VPN zorgvuldig te kiezen, en we hebben hieronder een aantal van de beste VPN’s weergegeven. Hier zijn de top VPN-services voor Nederland:

ExpressVPN

 • Verberg je IP-adres
 • Meer dan 3.000 servers
 • Versleuteling van militaire klasse

Met ExpressVPN kan je je IP-adres verbergen via een van de meest erkende toepassingen in de sector. Hun service verbergt niet alleen je IP-adres, maar stelt je ook in staat om verbinding te maken met meer dan 3.000 servers in 94 verschillende landen. Hierdoor kan je kiezen tussen de plaats van je IP-adres, zodat je makkelijk gebruik kunt maken van de talloze mogelijkheden van het internet.

ExpressVPN staat onder andere bekend om het omzeilen van de geo-blokkering van Netlfix. Op die manier kan je Netflix bekijken in de VS en alle andere landen waar de dienst veel meer inhoud biedt dan in Nederland.

Daarnaast kan je al je surf-, streaming-, gaming- en andere online activiteiten volledig veilig uitvoeren. ExpressVPN biedt 256-bit versleuteling voor al het verkeer via hun servers. Dit is een versleutelingspercentage dat het Pentagon goed genoeg vindt voor zijn documenten, dus dat zal ook wel voldoende zijn voor jouw gebruik.

Met een redelijke prijs, gezien wat je ervoor krijgt, is ExpressVPN een goede optie als je je IP-adres wilt verbergen. Tegelijkertijd heb je toegang tot zoveel servers dat je kan kiezen met welk IP-adres je verbinding wilt maken.

NordVPN

 • Verberg je sporen
 • Servers in 59 landen
 • 30-dagen geld-terug-garantie

NordVPN is ook een goede optie voor diegenen die hun IP-adres willen verbergen. De service heeft zeer goede voorwaarden. Niet alleen kan je je IP-adres verbergen, maar je kan ook verbinding maken met de verbazingwekkende 5.000 servers in 59 landen.

Met andere woorden, je krijgt toegang tot de meeste inhoud en websites die anders in Nederland geblokkeerd zouden zijn. NordVPN staat bekend om het kunnen omzeilen van de geo-blokkeringen van Netflix. Daarnaast kunnen ook andere belangrijke streamingdiensten worden bekeken door het gebruik van hun servers.

Houd jezelf extra veilig met NordVPN’s versleuteling. Naast dezelfde encryptiegraad als ExpressVPN, namelijk 256-bit, biedt NordVPN ook zogenaamde dubbele encryptie. Door je verkeer via twee verschillende externe servers te versturen, in plaats van slechts één, wordt het nog moeilijker om je te kunnen volgen op het internet.

NordVPN biedt ook een 30-dagen geld-terug-garantie. Je kan kiezen uit 4 verschillende abonnementsperiodes, en bij elk abonnement kan je binnen de periode van 30 dagen je abonnement opzeggen met een volledige terugbetaling. NordVPN is dus een goede en risicoloze optie voor het verbergen van je IP-adres.

SurfShark

 • Bereik hoge snelheden
 • Log in met verschillende apparaten tegelijk
 • Meer dan 1.000 servers

SurfShark heeft niet zo veel servers als de bovengenoemde concurrenten. Toch zijn hun iets meer dan 1.000 servers in 61 landen van zeer goede kwaliteit, en niet in de laatste plaats kan je hun dienst op net zoveel apparaten gebruiken als je wilt binnen de familie.

De dienst hecht veel waarde aan beveiliging en naast een hoge mate van versleuteling, krijg je ook functies zoals Kill Switch en CleanWeb. De eerste beveiligt je als een server stopt met werken, terwijl de tweede je beschermt tegen virussen en malware wanneer je op het web surft.

Het hoge beveiligingsniveau en de vele functies doen echter op geen enkele wijze afbreuk aan onder andere de snelheid van de servers. SurfSharkVPN biedt haar gebruikers kwaliteitsservers, dus het streamen van Netflix in HD, het uploaden van grote bestanden en het gamen gaat soepel.

Het is ook vermeldenswaard dat SurfSharkVPN zeker een van de favorieten is als het gaat over de prijs. Als je kiest voor een 2-jarig abonnement, betaal je een prijs die vele malen goedkoper per maand is dan andere alternatieven in de VPN-industrie.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat je computer met het internet kan communiceren zonder verward te worden met alle andere apparaten die er zijn. De term is Engels en staat voor Internet Protocol. Dit is een protocol, en elk apparaat dat met het internet is verbonden, krijgt een eigen uniek IP-adres.

Zo is het ook relatief eenvoudig om te achterhalen wie er wie is op het internet. Het is namelijk je internetprovider die IP-adressen “toekent” aan apparaten, zodat ze op elk moment kunnen nagaan wie bijvoorbeeld een bepaalde website heeft bezocht. De websites kunnen ook het IP-adres van de bezoekers zien.

Het is grotendeels positief dat IP-adressen op deze manier werken. Zo krijg je bijvoorbeeld meteen toegang tot de Nederlandse taal wanneer je een website bezoekt vanuit Nederland. IP-adressen brengen echter ook nadelen met zich mee, en niet alleen met betrekking tot de privacy. Zo wordt bijvoorbeeld veel inhoud via het web geblokkeerd, zoals de Amerikaanse versie van Netflix.

Een IP-adres is als een telefoonnummer van je apparaat, en het schijnt door van waar je websites bezoekt en autoriteiten kunnen precies weten wie je bent. Daarom is het voor velen een doel geworden om hun IP-adres en daarmee hun identiteit op het web te verbergen.

Stap voor stap handleiding om het IP-adres te verbergen

Toen het internet voor het eerst opkwam, was het verbergen van het IP-adres een ingewikkelde klus die via een Proxy-netwerk moest worden geklaard. Zoals zoveel uit die tijd hebben verschillende diensten het verbergen van je IP-adres gemakkelijker gemaakt. We zullen je hier door de stappen leiden om je IP-adres te verbergen.

Eerst en vooral moet je een VPN-dienst en abonnement kiezen. Zoals eerder vermeld, kan elke VPN-dienst je IP-adres verbergen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze je activiteiten niet registreren, want dan zouden ze de informatie over je activiteit kunnen delen met eender wie moesten ze dat willen.

Installeer daarna het VPN op je apparaat. Er is meestal geen configuratie vereist. De overgrote meerderheid van de VPN-diensten lijken sterk op elkaar in hun gebruikersinterface, en ofwel moet je servers kiezen uit een lijst, ofwel moet je inloggen via een wereldkaart. Hoe dan ook, klik op het gewenste IP-adres voor de verbinding.

In een paar seconden ben je verbonden met de server. Nu heb je een gloednieuw IP-adres en het oude IP-adres wordt verborgen voor iedereen die je op het web ziet surfen. De VPN-dienst weet niet eens wie je bent, en als je kiest voor een dienst met een zero-logbeleid, dan zal niemand het ooit weten.

 1. Kies een VPN-dienst en selecteer een abonnement
 2. Installeer de dienst op je apparaat
 3. Zoek een geschikte server, zoals de VS, of een volledig willekeurige server.
 4. Klik om verbinding te maken met de server
 5. Wacht een paar seconden en surf veilig op het web.

Voordelen van het verbergen van het IP-adres

Het verbergen van je IP-adres heeft verschillende voordelen. Veel mensen denken dat moderne reclame een onaangenaam concept is. Dit betekent dat diensten zoals Google en Facebook je informatie opslaan en verkopen aan derden. Als je een VPN gebruikt, vermijd je deze vorm van marketing. Je kunt dan ook je activiteit verbergen voor je internetprovider, die ook toegang heeft tot je informatie.

Als je zoekt naar gevoelige onderwerpen, is het ook verstandig om je IP-adres te verbergen. Dit geldt ook als je gewoon online privacy wilt. Merk op dat acties die normaal illegaal zijn, nog steeds illegaal zijn, zelfs als je een VPN gebruikt.

Als je een buitenlands IP-adres gebruikt, kan dit ook op andere manieren nieuwe deuren openen. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot aanzienlijk meer inhoud op de Amerikaanse versies van Netflix en Amazon Prime Video. Dit geldt ook als je in het buitenland bent en naar bijvoorbeeld NPO, RTL of Ziggo GO wilt kijken.

Is het legaal om het IP-adres te verbergen?

Aangezien men volledig anoniem online is en dit vaak in verband wordt gebracht met criminaliteit, is het vanzelfsprekend dat je je afvraagt of het verbergen van je IP-adres legaal is. Het antwoord is vrij kort, namelijk dat het legaal is. Zolang je de VPN-dienst niet gebruikt voor iets dat in principe illegaal is, val je binnen de grenzen van de wet.

Het verbergen en ruilen van IP-adressen is niet illegaal in Nederland, noch is het gebruik van VPN verboden. Slechts in een handvol autoritaire landen is het gebruik van VPN beperkt of illegaal. Hiermee wordt natuurlijk niet gezegd dat het verbergen van een IP-adres betekent dat alle activiteiten die men op het internet onderneemt, legaal zijn.

Veel mensen downloaden bijvoorbeeld illegale torrentbestanden of surfen op het dark web door hun IP-adres te verbergen. We kunnen niet vermijden dat criminelen voortdurend gebruik maken van dergelijke technologie. Aan de andere kant maakt dit van iemand die zijn IP-adres verbergt geen crimineel.

Dus wat je doet is hetgeen dat telt, en als je bijvoorbeeld VPN-diensten gebruikt om Netflix in de Verenigde Staten te bekijken, dan is dit legaal. Zelfs als je websites manipuleert door je IP-adres te verbergen, is dit nog steeds volkomen legaal, aangezien de wet zich daar niet tegen uitspreekt. VPN-diensten zijn dus ook in Nederland volledig legaal.

Samenvatting: Eenvoudig om je IP-adres te verbergen

Als je vandaag anoniem en veilig online wilt surfen, is het verbergen van je IP-adres een prioriteit. Door een nieuw IP-adres toe te wijzen, zoals van een Amerikaanse server, heb je ook toegang tot een geheel nieuwe wereld van inhoud op streamingdiensten zoals Netflix.

Je denkt misschien dat het verbergen van je IP-adres vandaag de dag omslachtig en moeilijk is, maar dat is niet het geval. Het enige wat je hoeft te doen is een VPN-dienst te downloaden en verbinding te maken met een van hun servers. Daarna wordt al je verkeer door hun servers geleid en wordt je oorspronkelijke IP-adres verborgen gehouden.

Er zijn geen geavanceerde instellingen nodig, en het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je IP-adres te verbergen tijdens het surfen op het net.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo