Beste proxyservers

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Proxy is een Engels woord dat steeds meer in opkomst is. Hoewel we in principe geen correct alternatief woord hebben in het Nederlands, is een proxy als een tussenstation. Een proxyserver is een server die als tussenstation dient tussen jouw server en een andere.

Een proxyserver kan bijvoorbeeld handig zijn om je je online te verbergen, geo-blokkering te omzeilen, of gewoon om een extra laag beveiliging te hebben tegen bijvoorbeeld hackers. Proxyservers behoren misschien wel tot de meest gewilde programma’s om te downloaden.

Wat is een proxyserver?

Proxyservers hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, en wel om vele redenen. Online beveiliging en privacy zijn echt op de proef gesteld en steeds meer mensen zijn op zoek naar versleutelde oplossingen voor een veiligere online-ervaring. Het omleiden van hun verkeer via een proxyserver maakt het moeilijker om hun verkeer te volgen.

Wanneer je op het web surft, kan je via je IP-adres op vele manieren worden geïdentificeerd, zowel door de websites die je bezoekt, maar ook door derden met verkeerde bedoelingen. Daarnaast wordt ook je activiteit bijgehouden zodat degenen die toegang willen hebben dit kunnen aanvragen.

Het idee van een proxyserver is dat het IP-adres dat wordt verstrekt heel anders is dan het adres dat je daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt het moeilijker om je te traceren, en je kunt bijvoorbeeld verbinding maken met een IP-adres in een ander land dat je in staat stelt om zogenaamde geo-blokkering te omzeilen – waar inhoud wordt geblokkeerd op basis van geografie.

Toch is het geen proxyserver, maar een vorm van een proxyserver, namelijk een VPN, dat de meeste aandacht van de gebruikers krijgt. Deze vorm van proxyserver heeft een aantal extra functies die van pas komen bij het veilig surfen op het web. Dit zijn de beste VPN-proxyservers op de markt vandaag:

VPN in vergelijking met een proxyserver

Zoals gezegd is het VPN (Virtueel Privénetwerk) een vorm van proxyserver. Het is eigenlijk een uitbreiding van een proxyserver. Een proxyserver verbergt alleen je IP-adres, en het doet dit alleen voor het surfen en het downloaden en uploaden van torrents.

Een VPN verbergt niet alleen het IP-adres voor alle online-activiteiten, het heeft ook tunnel-encryptie die voor de hoogste mate van versleuteling zorgt. De meeste VPN-diensten bieden tegenwoordig een versleutelingsniveau aan als dat van het Amerikaanse leger, dus je bent volledig veilig online.

Waar een proxyserver alleen volledige encryptie biedt in de browser en bij het downloaden en uploaden van torrents, biedt een VPN dit voor alle toepassingen op je PC. Als je bijvoorbeeld anoniem wilt browsen in Spotify, kan dit niet met een proxyserver, maar wel met een VPN.

Stabiliteit en snelheid zijn nog twee andere belangrijke factoren waar VPN ongetwijfeld sterker uitkomt dan reguliere proxyservers. Een VPN kan namelijk een geminimaliseerd snelheidsverlies bieden, zodat je het nauwelijks merkt. Bovendien heb je ook 100% gegarandeerde uptime en een kill switch-functie die ervoor zorgt dat je IP-adres nooit zichtbaar is.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een VPN?

Er bestaat dus geen twijfel dat een VPN het soort proxyserver is dat je moet kiezen wanneer je je webactiviteit wilt versleutelen en geo-blokkering wilt omzeilen. Maar waarom zou je kiezen om een VPN wel of niet te gebruiken?

Versleutelingsniveau: De meeste mensen gebruiken een VPN voor versleuteling en om verborgen te blijven online. Daarom is het ongetwijfeld belangrijk dat de VPN-dienst een soort proxyserver aanbiedt die een hoge versleutelingsgraad heeft. De meeste grote diensten op de markt beweren dat ze een niveau van versleuteling hebben dat vergelijkbaar is met dat van het Amerikaanse leger.

Wees er ook zeker van dat de VPN-dienst zelf je activiteit niet verder registreert of verkoopt. Er zijn diensten in Europa en de Verenigde Staten die dat wel doen. Als je een VPN-dienst met proxyservers buiten deze rechtsgebieden vindt, dan is dat waarschijnlijk het beste voor jou.

Streamingkwaliteit: Een VPN kan worden gebruikt om meer te doen dan alleen maar veilig online te surfen. Het wordt vaak gebruikt om geo-blokkering te omzeilen en buitenlandse inhoud te streamen. Je kunt bijvoorbeeld een VPN gebruiken om de Amerikaanse Netflix in Nederland te bekijken. Dan is het belangrijk om een goede selectie van IP-adressen en een goede snelheid te hebben.

Dit is precies waar een VPN beter scoort dan traditionele proxyservers. Het bereik van IP-adressen is bij veel diensten zeer goed, en vooral voor de Verenigde Staten is dit zeer belangrijk, want de Amerikaanse Netflix is vaak beveiligd. Ook is de snelheid van een VPN meestal zo goed dat je de reductie niet opmerkt en je dus zonder problemen in HD kunt streamen.

Gebruiksgemak: Termen zoals proxyservers, VPN’s, IP-adressen en dergelijke zijn voor de meeste Nederlanders niet echt veelvoorkomend. Daarom is het des te belangrijker dat VPN-diensten een eenvoudige taal en gebruiksgemak bieden waarmee je gemakkelijk kan vinden wat je zoekt.

De diensten hebben vaak geavanceerde functies voor degenen die daarnaar op zoek zijn, maar aangezien de meeste mensen gewoon anoniem willen zijn, moet de weg naar dit eenvoudig zijn. Ook moet het mogelijk zijn om de VPN-dienst net zo gemakkelijk te gebruiken op mobiele telefoons, tablets en spelconsoles als op de PC.

Aanbevolen VPN-diensten

Op basis van bovenstaande factoren vallen sommige VPN-diensten op. Op basis van bovenstaande factoren vallen sommige Proxy-diensten op. Er zijn veel goede mogelijkheden als je op zoek bent naar een proxyserver. Toch doen sommige diensten het beter dan andere. ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN en CyberGhost zijn allemaal goede opties.

1. ExpressVPN

ExpressVPN
 • Werkt zeer goed als proxyserver
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Servers in 94 landen.

ExpressVPN is een dienst die in verschillende VPN-tests steeds weer lijkt te overtuigen. Dit is een proxyserver met het extra dat de moderne internetgebruiker nodig heeft. Centraal in hun succes is dat ze geen zwakke punten hebben en dat ze hoog scoren op alle factoren.

Het bedrijf is gevestigd in de Britse Maagdeneilanden, wat de gebruikers ervan verzekert dat het registreren en verkopen van activiteiteninformatie op geen enkele manier gebeurt. ExpressVPN bevindt zich buiten de EU en de VS, wat de gebruikers meer veiligheid biedt.

ExpressVPN behoort ook tot de snelste op de markt. Wanneer je hun proxyserver gebruikt, zal je de snelheidsvermindering nauwelijks opmerken. Deze vermindering is onvermijdelijk voor een VPN, maar ExpressVPN minimaliseert de snelheid zoveel mogelijk.

ExpressVPN biedt een breed scala aan proxyservers over de hele wereld, en je kunt verbinding maken met PC, mobiel, tablet en spelconsoles. Als je de dienst wilt uitproberen om de kwaliteit zelf te ondervinden, biedt ExpressVPN ook alle nieuwe gebruikers een 30 dagen geld-terug-garantie.

2. NordVPN

 • Verberg je IP
 • Nederlandse servers
 • Zeer goede versleuteling

NordVPN wedijvert met ExpressVPN om de eerste plaats in VPN-testen, maar deze keer kwam NordVPN op de tweede plaats. NordVPN biedt ook enkele zeer goede voorwaarden en daarvan is hun versleuteling waarschijnlijk het belangrijkste.

NordVPN onderscheidt zich namelijk zeer positief op dit specifieke gebied. Deze dienst leidt niet alleen het verkeer om via een proxyserver, maar het is ook dubbel gecodeerd. In de praktijk betekent dit dat het verkeer via twee servers loopt, wat je veiligheid nog verder verhoogt.

Bovendien biedt NordVPN zeer goede voorwaarden voor Nederlanders in het buitenland die Nederlandse inhoud willen bekijken. Ze bieden een zeer goede kwaliteit en snelheid. NordVPN is momenteel gevestigd in Panama, dus je veiligheid is gewaarborgd.

Zoals gezegd volgt NordVPN kort op ExpressVPN. NordVPN scoort wel beter in termen van prijs. Deze dienst is iets goedkoper, en zeker als je kiest voor een abonnement voor een langere periode. Voor het overige zijn de twee zeer vergelijkbaar in kwaliteit, en het gaat in principe om smaak en plezier.

3. SurfShark

 • Goedkoop alternatief
 • Groeiende service
 • Goede beveiliging

Surfshark is een dienst die in populariteit blijft stijgen sinds de lancering in 2018. Sindsdien hebben ze zich gekenmerkt als een solide uitdager van de marktleiders ExpressVPN en NordVPN. Op het moment van schrijven bieden ze meer dan 1700 servers aan in 63 verschillende landen.

Voor elke VPN is beveiliging erg belangrijk. Surfshark heeft ten eerste een zeer goede versleuteling. Verder bieden ze solide beveiligingsfuncties zoals een zero-logbeleid, kill switch en ga zo maar door. Dit is een dienst waar je vertrouwen in kunt hebben.

Surfshark kan ook op alle soorten apparaten worden gebruikt. Er zijn extensies voor browsers, apps en standaard software. Je kunt de dienst ook gebruiken met zoveel apparaten als je wilt. Dit is wat maar weinig andere spelers bieden. Als je Surfshark test en tevreden bent met de dienst, heb je ook de mogelijkheid om de dienst heel goedkoop te verkrijgen. Dit is als je kiest voor een lidmaatschap over langere periodes.

4. UltraVPN

 • Werkt voor de meeste apparaten
 • Goede snelheden
 • Gebruiksvriendelijke mobiele en pc-app

UltraVPN bevindt zich net buiten het hoogste niveau, waar ExpressVPN en NordVPN voortdurend wedijveren om de eerste plaats. Deze dienst is nog jong, maar biedt een goede selectie van servers, een redelijke prijs en snelheden die zeer goed presteren volgens het gemiddelde.

In tegenstelling tot de bovenstaande diensten is UltraVPN gevestigd in Europa, meer bepaald in het Verenigd Koninkrijk. Toch garanderen ze een zero logbeleid en geen doorverkoop van activiteiten. Er zijn geen dergelijke gevallen gemeld en UltraVPN lijkt op dit moment zeer ernstig en professioneel te zijn.

Zoals gezegd is de hoge snelheid een groot voordeel van UltraVPN. De dienst verlaagt de snelheid slechts met 10 tot 15%, terwijl de meeste andere VPN-diensten de snelheid aanzienlijk meer verlagen. Of je UltraVPN nu gebruikt voor 4k-streaming of voor games die veel capaciteit en snelheid vereisen, je zal nauwelijks merken dat het verkeer via UltraVPN wordt geleid.

Naast de PC en gameconsoles voor gaming, kan de dienst ook gebruikt worden op de mobiele telefoon. Hier heeft de dienst weinig functies, maar het is immers zo dat men niet zoveel opties nodig heeft op mobiele telefoons. Dit maakt het organiseren en navigeren echter gemakkelijker voor nieuwe gebruikers.

5. CyberGhost

 • Meer dan 3.000 proxyservers
 • Servers in meer dan 60 verschillende landen
 • Krachtige 256-bit encryptie

Waar ExpressVPN en NordVPN een klasse apart zijn, staan UltraVPN en CyberGhost vaak op de 3e, 4e of 5e plaats bij de alternatieven. De laatste twee zijn relatief vergelijkbaar qua kwaliteit, maar UltraVPN is iets sneller gegroeid dan CyberGhost dat eigenlijk een veel ouder bedrijf is.

Hoewel CyberGhost een oude VPN-dienst is, hebben ze alleen al in 2018 150% meer servers toegevoegd! Dit betekent dat je nu in totaal meer dan 3.000 proxyservers in meer dan 60 verschillende landen hebt. CyberGhost heeft dan niet de meeste servers, maar ze zijn op weg om een van de grootste te worden op dit moment.

Volgens de encryptie is al het verkeer via een CyberGhost proxyserver onderworpen aan 256-bit encryptie. Dit is een versleuteling die op gelijke voet staat met het Amerikaanse leger, en zoals eerder vermeld, kies je een VPN-dienst boven een gewone proxyserver om deze mate van versleuteling te krijgen.

Met CyberGhost kan je ook tot 7 verbindingen tegelijk maken. Hierdoor kan je de dienst bijvoorbeeld op de PC, mobiel, tablet en spelconsole tegelijkertijd gebruiken, zonder dat je hoeft uit te loggen op een van de apparaten om de dienst op een ander apparaat te gebruiken.

Zijn gratis proxy- of VPN-diensten aan te bevelen?

Een selectie van VPN-diensten zijn volledig gratis en bieden geen betaalde versie aan. Maar zoals met alles wat te mooi is om waar te zijn, is dit ook hier het geval. Het spreekt voor zich dat er financieel kapitaal nodig is om een dienst te onderhouden en verder te ontwikkelen. Zeker wanneer er zoveel concurrentie op de markt is.

Een gratis VPN-dienst heeft verschillende nadelen. Ten eerste is het erg moeilijk om servers te vinden die echt werken. En als je dit doet, is het bijna onmogelijk om servers te vinden die je snelheid niet beperken. Aangezien diensten zoals hierboven je snelheid niet significant verminderen, kunnen andere diensten in het ergste geval meer dan 90% verminderen.

Het is ook zo dat elk bedrijf geld moet verdienen om te kunnen overleven. Er zijn twee manieren waarop een gratis VPN geld verdient. De eerste is om reclame naar zijn gebruikers te sturen en de tweede is om informatie van gebruikers aan derden te verkopen. Dit is iets dat ingaat tegen ons recht op privacy en vaak de belangrijkste reden waarom we gebruikmaken van een VPN.

Samenvatting

Onder de beste proxyservers vinden we dus de VPN-diensten ExpressVPN, NordVPN, SurfShark, UltraVPN en CyberGhost. Onder de beste proxyservers vinden we dus de VPN-diensten ExpressVPN, NordVPN, UltraVPN en CyberGhost. Deze geven je volledige versleuteling, goede snelheden, goede selectie van proxyserver/IP-adressen, en nog veel meer. Gebruik vandaag nog een VPN-dienst voor de beste resultaten!

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo