Top 7 beste VPN verbinding voor 2024 Is het gratis? Redenen om een VPN-verbinding te gebruiken

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Virtual Private Networks (VPN’s) zijn betaalbaar, eenvoudig te gebruiken en een belangrijk onderdeel van je computer en smartphone. Samen met een firewall en een antivirus/antimalware-oplossing, installeer je best een VPN om elk moment dat je online bent volledig privé te houden.

Deze samenvatting geeft precies aan waarom je gebruik moet maken van een VPN-verbinding. Als je op zoek bent naar een geweldige VPN, dan raden wij deze verschillende VPN-aanbieders aan.

Wat is een VPN-verbinding?

NordVPN op mobiel

Ben je ooit bezorgd over hoe privé je onlineactiviteit wel is? Bezorgd over reclametrackers? Misschien probeer je toegang te krijgen tot webpagina’s die verboden zijn door je internetaanbieder of de overheid? Of misschien wil je gewoon films bekijken op Netflix die niet beschikbaar zijn in je regio.

Het gebruik van een VPN-verbinding heeft veel voordelen, maar wat is een VPN precies?

Er zijn verschillende soorten VPN’s beschikbaar. Het is mogelijk om er thuis een te installeren op twee apparaten, je werkgever kan misschien wel een VPN aanbieden voor werken op afstand. Maar als je jouw privacy wilt verbeteren, censuur wilt vermijden en het volledige aanbod van Netflix wilt bekijken, dan moet je zich abonneren op een VPN-dienst.

Door een versleutelde verbinding tussen je computer en een server die zich op honderden potentiële locaties bevindt, kan je met een VPN-verbinding verschillende locatie gebonden beperkingen omzeilen.

Daarnaast beschermt de versleuteling je activiteit tegen commerciële bewaking van reclametrackers. Bij gebruik via een openbaar draadloos netwerk kan een VPN zelfs je gegevens beschermen tegen cybercriminelen. En omdat je activiteit geanonimiseerd is, kunnen websites je bezoeken meestal niet volgen (tenzij je je aanmeldt met een account).

Hier volgen verschillende redenen waarom je gebruik moet maken van een VPN-verbinding.

1. Surf veilig op het web via openbare wifi-netwerken

Je bent aan het winkelen, stopt ergens voor koffie, of je bent net ingecheckt in een hotel. Je merkt dat er gratis Wi-Fi beschikbaar is. De algemene reactie is om snel online te gaan en te surfen op het web, sociale netwerken, e-mails te controleren… Je weet wel hoe het gaat.

Het probleem is dat dit uiterst riskant is zonder VPN-verbinding. Ten eerste, je surft onversleuteld, en onversleutelde radiogolven kunnen door iedereen worden opgepikt. Ten tweede kan malware van één laptop in het koffiehuis zijn weg vinden naar jouw apparaat via de router. De gratis Wi-Fi die wordt aangeboden, kan ook een valstrik zijn, een nep-internetverbinding die fungeert als het aangename gezicht van phishing.

Houd er ook rekening mee dat legitieme gratis openbare wifi-netwerken steevast persoonsgegevens van je vragen om je te kunnen aanmelden. Dit zijn gegevens die kunnen worden gebruikt om je op te sporen, en dus verre van privé.

Met een VPN-verbinding, overwin je alle drie deze problemen. Kortom, dankzij een VPN op je laptop, tablet of smartphone kan je veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken.

2. Omzeil de onderdrukkende censuur

VPN kan slim zijn in China

Overheden hebben de macht om de toegang te blokkeren tot websites die je mogelijk wilt gebruiken. Misschien leef je in een onderdrukkende staat, waar bepaalde materialen of diensten niet beschikbaar zijn voor jou en je landgenoten.

Misschien moet je met de buitenwereld communiceren, om bijvoorbeeld een boodschap van opstand te verzenden.

Een VPN kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot de materialen en diensten die je nodig hebt zonder dat er een veiligheidsapparaat op de hoogte wordt gesteld. De gegevens zijn versleuteld, wat betekent dat elke onlineactiviteit privé blijft.

Als je gevestigd bent in een onderdrukkend regime, moet je eens kijken naar Streisand, een hulpmiddel dat kan worden gebruikt om een VPN-verbinding te maken, plus instructies, waardoor vrienden en familie toegang hebben tot het web buiten het oog van de censoren.

3. Bekijk geblokkeerde tv-kanalen

Waar ben je in de wereld? Wil je iets zien op Ziggo Go in Frankrijk? Misschien ben je in Engeland en wil je naar de Nederlandse televisie kijken? Of misschien in de VS en wil je de Japanse versie van Amazon Prime bekijken? Of in Griekenland en wil je de Nederlandse zenders KPN, NPO, Uitzending Gemist enzovoort bekijken?

Hoe dan ook, locatie gebonden beperkingen verhinderen dit. Je kunt een browser-gebaseerde proxy tool gebruiken om de dienst voor de gek te houden en te laten denken dat je in een ander land bent, maar dit kan vaak resulteren in trage gegevensstreaming.

In plaats daarvan kan je een VPN gebruiken en een “lokale” server opgeven. De meeste VPN’s hebben meestal tientallen, zo niet honderden servers waarmee je veilig verbinding kunt maken en waarmee je gegevens kunt verzenden. Deze servers zijn geplaatst over de hele wereld, zodat een computer in New York verbinding kan maken met een server in Nederland en de laatste aflevering kan zien van je favoriete serie de avond dat hij wordt uitgebracht via Ziggo Go.

4. Versleutel alles automatisch

Dit lijkt misschien iets uit een film of tv-show met cybercriminaliteit, maar een VPN op je computer of mobiele telefoon kan de gegevens die je uitwisselt met externe websites en servers echt versleutelen.

Inderdaad, elke onlineactiviteit die je uitvoert met een VPN-app die draait en verbonden is met een server wordt versleuteld.

In feite wordt er een veilige, privé-tunnel gecreëerd waar je jouw gegevens doorheen kunt sturen. Op deze manier kan openbare Wi-Fi veilig worden gemaakt en kunnen gegevens en surfactiviteiten voor de ogen van de overheidscensuur worden behoed.

Elke VPN-dienst biedt een app voor de klant. Hiermee kies je de server die je wilt gebruiken en maak je verbinding met de server. Alle internetactiviteiten worden verzonden via de VPN-verbinding, waardoor privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Zelfs als je gegevens worden onderschept, betekent dit niets voor de hacker.

Voor een extra gevoel van veiligheid kan je overwegen om een VPN kill switch te gebruiken.

5. Bespaar wanneer je online winkelt

Hoe verbazingwekkend het ook lijkt, sommige webwinkels zullen verschillende prijzen tonen voor hetzelfde item, gebaseerd op het land waar je vandaan surft. Dit kan van alles zijn, van een handtas, schoenen, nieuwe auto tot zelfs hotelkamers.

Voor de consument is dit onaanvaardbaar. De oplossing is dan ook om zorgvuldig te zoeken naar de laagste prijzen, door methodisch van VPN-server te wisselen bij elke poging, totdat je de laagste prijs vindt!

Het duurt iets langer, maar als je daarmee honderden dollars (zo niet meer) kunt besparen, dan is dat toch de moeite waard, niet?

6. Bespaar op vluchten met een VPN

Krijg goedkope vluchten met VPN

Je kunt niet alleen besparen op accommodatie in andere steden als je gebruik maakt van een VPN-verbinding. Ook vliegtickets kunnen goedkoper zijn als ze in een ander land worden geboekt. Terwijl de vertrek- en aankomstlocaties hetzelfde blijven, kan het land van waaruit je de website van de ticketverkoper bekijkt met behulp van een VPN worden gewijzigd.

In één voorbeeld waren de prijzen voor hetzelfde vliegticket goedkoper via een Zweeds IP-adres dan via een Nederlands IP-adres.

Gezien de kosten van vliegtickets is het de moeite waard om een paar minuten te besteden aan het zoeken naar de laagste prijzen. Zie onze kijk op het besparen van vluchtkosten met een VPN voor meer informatie.

7. Verbeter online game-snelheden

Of je nu een of andere gekke fantasie verkent in een MMORPG, vecht tegen nazi’s in de nieuwste online FPS, of gewoon wacht tot je tegenstander zijn volgende beurt in Civilization online neemt, de kans is groot dat je internetaanbieder de online game-gegevens beperkt.

Het is niet eerlijk en wordt meestal gedaan om een uniforme service te bieden aan alle gebruikers. Maar hoe kun je dit omzeilen? Wel, je kan een VPN-verbinding gebruiken om het feit dat je online spelletjes speelt te verhullen.

Echter, deze tip wordt gegeven met een voorbehoud. Zorg ervoor dat de VPN-server die je gebruikt in de buurt is, en in staat is om de belasting te verwerken. (De meeste VPN-aanbieders zullen laten zien hoe druk je gekozen server op elk gewenst moment is). Anders ontstaan er snelheids- en bandbreedteproblemen, waardoor het een beetje zinloos is!

8. Doe gevoelig onderzoek zonder interferentie

Veel soorten onderzoek kunnen als “gevoelig” worden beschouwd. In het verlengde van eerder vermelde punten, bijvoorbeeld in het geval van een onderdrukkende overheid, kan onderzoek naar hun activiteiten de aandacht trekken. Net zoals het opzoeken van gecensureerd materiaal of films.

Aan de andere kant, als je in het bedrijfsleven staat, en je wilt de kwaliteit van je concurrenten beoordelen, dan kan je hen stoppen terrein te winnen door jouw activiteiten privé te houden.

Met een geïnstalleerde en geactiveerde VPN, kan je jezelf beschermen tegen observatie. Het is de moeite waard om een server te selecteren op een verre, maar veilige locatie. Als je je zorgen maakt over de informatie die een VPN bewaart, zie dan onze kijk op het VPN-logbeleid.

9. Gebruik een VPN-verbinding voor torrents

Hoewel BitTorrent peer-to-peernetwerken wordt gezien als een toonaangevend middel voor softwarepiraterij en diefstal van auteursrechten, is het zo dat BitTorrent-netwerken zo veel worden gebruikt door legitieme diensten dat ze niet kunnen worden verboden.

Online spellen gebruiken P2P-netwerken om updates te downloaden, net als Windows 10. Maar of je nu legitiem torrents download of niet, je moet in staat zijn om dit te doen in privacy en in veiligheid. Hulpmiddelen zoals PeerGuardian worden verondersteld je torrent downloads veilig te houden, maar kunnen een vertragend effect hebben.

Met een geïnstalleerde VPN, kan je jouw torrents privé houden. Verschillende VPN’s hebben hun eigen regels met betrekking tot BitTorrent, en misschien vind je een dienst die specifiek gericht is op BitTorrent-gebruikers meer geschikt dan een algemene VPN.

Dit beschermt je echter niet tegen torrents die wormen en andere malware verbergen. Zorg ervoor dat je een antivirussoftware gebruikt van goede kwaliteit om je hiertegen te beschermen.

10. Vergroot je Netflix-aanbod

US Netflix met VPN

Netflix is een zeer populaire streaming internetbibliotheek, waar je veel verschillende tv-programma’s en films kunt bekijken. Het probleem met Netflix is dat ze veel geld moeten betalen om verschillende films en tv-zenders in elk land te kunnen tonen. Hierdoor is de omvang van de bibliotheek in elk land anders.

Netflix geeft uiteraard prioriteit aan de grootste geo’s. Hierdoor is de inhoud in bijvoorbeeld de VS veel beter dan in Nederland. De mensen die in kleinere landen wonen vinden dit natuurlijk oneerlijk, omdat ze hetzelfde maandelijkse abonnement betalen. Gelukkig is voor ons in kleinere landen een VPN-verbinding erg handig. Je kunt gewoon verbinding maken met een VPN-server in de VS. Netflix zal dan denken dat je in de Verenigde Staten bent, en dan krijg je de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

Houd er echter rekening mee dat Netflix deze VPN-gebruikers actief tegengaat. Netflix verbant voortdurend verschillende VPN-servers. Slechts enkele zeer goede VPN-aanbieders slagen er dagelijks in om Netflix te slim af te zijn. De VPN’s op onze site, zoals ExpressVPN, NordVPN en CyberGhost, zijn Netflix bijna altijd te slim af.

11. Geniet van privé en veilige spraakchat

Wil je dat je online gesprekken worden afgeluisterd? Hoewel sommige chat-apps zijn voorzien van ingebouwde versleuteling (zoals WhatsApp), zijn voice-over-IP (VOIP)-apps over het algemeen niet voorzien van deze functie.

Een VPN-verbinding kan dit echter wel tegengaan. Als je Skype of Google Hangout-chat gebruikt, zorgt het inschakelen van je VPN ervoor dat een online gesprek tussen jou en de andere partij blijft. In het geval je onder een onderdrukkend regime leeft, blijkt dit bijzonder waardevol.

Houd er rekening mee dat elke snelheidsbeperking die door het VPN wordt opgelegd, ertoe kan leiden dat Skypegesprekken die het als “laag” beschouwt, kan stoppen. Dit is mij onlangs overkomen, dus tenzij je het hebt over iets van aanzienlijke gevoeligheid, is het waarschijnlijk het beste om je VPN uit te schakelen voor Skypegesprekken.

12. Volledige privé samenwerking

Cloud drives en chattools voor groepen die worden gebruikt voor samenwerking, zijn vaak het doelwit van hackers, dieven en zelfs instanties die zich bezighouden met industriële spionage. Het is daarom een opluchting dat een VPN kan worden gebruikt om je gegevenscommunicatie te versleutelen en te beschermen tegen deze risico’s.

In termen van samenwerking is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de andere teamleden ook een VPN-verbinding gebruiken!

Dit omvat zelfs de verbinding met je postvak in (versleutelde e-mails) en ook sociale netwerken, zelfs je cloud drives).

Heb je een VPN nodig?

ExpressVPN

Als je ook maar een beetje bezorgd bent over de manier waarop je online gevolgd kunt worden, of als je tv wilt kijken vanuit het buitenland, dan moet je serieus overwegen om een VPN in te schakelen.

Een VPN gaat echter verder dan het beschermen van je online gaming en videostreaming. Het overtreft de torrent-privacy en overstijgt de censuur. Kortom, alles wat je online doet, kan privé worden gemaakt dankzij een VPN-verbinding.

Wanneer je op zoek bent naar een VPN, moet je er zeker een gebruiken die betrouwbaar is. Lees dit artikel over waarom je gratis VPN-aanbieders moet vermijden.

Wat zijn de beste VPN’s?

Er zijn extreem veel VPN-diensten beschikbaar, dus het is moeilijk te zeggen welke VPN-dienst de beste is. Volgens onze schattingen zijn er meer dan 150 verschillende VPN-aanbieders over de hele wereld, misschien wel meer. Er zijn zowel gratis als betaalde VPN-diensten beschikbaar.

Wij raden geen gratis VPN-diensten aan, omdat ze vaak van slechte kwaliteit zijn en een lage snelheid hebben. Daarnaast houden ze ook vaak je verkeer bij om dit aan reclamebedrijven te verkopen. De betaalde VPN-diensten zijn ook zeer goedkoop en geven je meestal een 30 dagen geld-terug-garantie.

Als je kiest voor een betaalde VPN-dienst, raden wij je aan om bijvoorbeeld ExpressVPN, NordVPN of CyberGhost te gebruiken. Dit zijn uiterst stabiele VPN-aanbieders die uitstekende beveiliging, snelheid, service en klantenservice bieden. Je kunt hier een lijst van de beste VPN-servers bekijken:

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo