Is een VPN legaal?
Laatst bijgewerkt: 05/01/2024
Is het gebruik van een VPN legaal of illegaal? Het korte antwoord hierop is “ja”. Het gebruik van een VPN is volledig legaal in Nederland, en je hoeft je geen zorgen te maken dat je een boete krijgt of in de gevangenis belandt als je een VPN gebruikt. Echter, als je een VPN gebruikt voor illegale activiteiten, zoals het downloaden van illegale bestanden, dan is dat natuurlijk wel illegaal. Het is echter niet het gebruik van een VPN dat illegaal is, maar waar je het VPN in dit geval voor gebruikt. In principe is een VPN volledig legaal.
Het gebruik van een VPN is legaal in Nederland en vele andere landen over de hele wereld. Toch zijn er enkele landen waar het gebruik van het VPN illegaal is. Landen als China en Rusland zijn misschien wel de meest prominente op deze lijst, maar er staan andere autoritaire regimes bovenaan deze lijst.
In feite werd een VPN in de eerste jaren gebruikt door bedrijven die zich wilden beschermen tegen online aanvallen van hackers. Tegenwoordig wordt een VPN ook veel gebruikt door particulieren, en wordt het vaak geassocieerd met criminele of verdachte handelingen. Hoewel het grootste deel van het gebruik van een VPN voor andere doeleinden is, is deze associatie daarom zelden correct.
Veel mensen die een VPN willen gebruiken vragen zich af of het gebruik van een VPN legaal is. Het antwoord is, zoals gezegd, ja, zolang men iets doet dat in principe niet illegaal is. Bijvoorbeeld, het verkopen van drugs zou illegaal zijn, terwijl het kijken naar Netflix in een ander land legaal zou zijn.
Een VPN is legaal in Nederland
In landen als Nederland, de Verenigde Staten, Engeland en Canada is het gebruik van een VPN volledig legaal. Zoals hierboven vermeld maken veel mensen echter gebruik van VPN-diensten voor zowel illegale als verdachte activiteiten. De reputatie van een VPN in Nederland heeft ongeveer hetzelfde karakter als het gebruik van cryptomunten.
Toch is het gebruik van VPN ook gekoppeld aan vele andere legitieme motieven. Veel Nederlanders gebruiken bijvoorbeeld VPN-diensten om zichzelf beter te beschermen via het internet. De mate van versleuteling die zo’n dienst biedt zorgt ervoor dat niemand in de huidige markt nog kan concurreren met een dergelijke dienst.
De beste volledig legale VPN-diensten
In principe zijn alle VPN-diensten legaal, maar dat betekent niet dat iedereen de ethische richtlijnen volgt. Er is slechts een kleine selectie van legitieme VPN-diensten die hun concurrenten altijd een stapje voor blijven. Hier zijn de top 5 VPN-services voor Nederland:
ExpressVPN
- 100% legale dienst
- Stream de Amerikaanse versie van Netflix
- Kijk Nederlandse TV in het buitenland
ExpressVPN is een wettelijke VPN-dienst die alle Nederlanders kunnen gebruiken, zolang het voor legitieme doeleinden wordt gebruikt natuurlijk. Je kan onder andere gebruik maken van een van de vele Amerikaanse servers om Netflix in de VS te bekijken. ExpressVPN heeft in totaal meer dan 3.000 servers in 94 verschillende landen, die het internet helpen open te stellen.
Niet alleen krijg je onovertroffen toegang tot inhoud die je wilt zien, maar ExpressVPN levert het ook veilig. Door middel van 256-bits versleuteling biedt ExpressVPN je een versleutelingspercentage dat op hetzelfde niveau ligt als dat van het Amerikaanse leger.
Dit tart de snelheid niet, en ExpressVPN is misschien wel de snelste VPN-service die er is. De vermindering van de verbindingssnelheid nadat je verkeer is gerouteerd via de externe server merk je amper op.
De dienst heeft daarnaast een zeer redelijke prijs in vergelijking met het aanbod, en je krijgt ook goede kortingen als je kiest voor een abonnement voor een langere periode. Over het geheel genomen is ExpressVPN een veilige keuze wanneer je een VPN wilt gebruiken, wat je doel ook is.
NordVPN
- Servers in meer dan 59 landen
- Stream je favoriete programma in full HD
- Zeer gebruiksvriendelijk
NordVPN is een VPN-dienst in Panama. Zij bieden een volledig legale VPN-service waar veel Nederlanders de voorkeur aan geven. De meer dan 5.000 servers zijn van goede kwaliteit, en worden aangeboden in 59 landen over de hele wereld. Onder de landen zijn enkele van de meest populaire en gewilde opties.
Net als ExpressVPN biedt NordVPN niet alleen een legitieme VPN-dienst aan, maar ook een dienst die je veilig houdt wanneer je op het web surft. Je profiteert van dubbele encryptie, en het versleutelingspercentage is 256-bit. Dit is, zoals bekend, het niveau waarmee het Amerikaanse leger opereert.
De hoge beveiliging doet echter geen afbreuk aan de kwaliteit, en omdat de servers zo snel zijn, kan je onder andere zonder problemen in HD streamen. Als je een hoge snelheidsverbinding nodig hebt, is NordVPN een van de geprefereerde diensten.
NordVPN levert voortdurend een aantal van de beste deals in de markt, dus dit is waar je gebruik moet van maken. Ze hebben een abonnement van 3 jaar, waarbij je enorme kortingen krijgt op de maandelijkse prijs. De geld-terug-garantie van 30 dagen is ook verleidelijk.
SurfShark
- Onbeperkt aantal apparaten tegelijk
- Kill switch en CleanWeb functie
- Behoorlijke dienst
SurfShark onderscheidt zich met iets van de andere topspelers. Namelijk dat je het VPN op een onbeperkt aantal apparaten tegelijk kan gebruiken. Op deze manier kan het hele gezin altijd profiteren van het totaal van meer dan 1.000 servers verspreid over 61 landen over de hele wereld.
De dienst wordt geleverd met functies zoals Kill Switch en CleanWeb voor meer veiligheid. De eerste functie helpt om de verbinding te verbreken als de VPN-server stopt met werken, zodat je niet wordt blootgesteld. CleanWeb ruimt op zijn beurt onder andere malware op.
SurfShark heeft met zijn 1.000 servers meer dan genoeg te bieden, maar de oplettende lezer ziet waarschijnlijk dat dit er niet zo veel zijn als zijn concurrenten. Toch ligt de kwaliteit absoluut op hetzelfde niveau, en als je films en series bekijkt, of zelfs aan het gamen bent, dan is dat hetgeen dat telt.
Ondanks alle voordelen is SurfShark de goedkoopste van de beste legale VPN-diensten in de huidige markt. Je kan je voor 2 jaar abonneren tegen een zeer lage prijs. Je krijgt ook een 30-dagen geld-terug-garantie op deze aankoop.
Legale voorbeelden van het gebruik van een VPN
De voorbeelden van gevallen waarin het gebruik van een VPN volledig legaal is niet eindeloos:
- Tegenwoordig maken bedrijven gebruik van VPN-diensten, zowel op de werkplek, maar ook voor het thuiswerken. Natuurlijk heeft een thuisnetwerk niet dezelfde beveiliging als het bedrijf, maar door het gebruik van een VPN is beveiliging wel weer goed genoeg.
- Privacybescherming voor individuen is een ander belangrijk aspect van VPN-diensten. Juist dit gebied heeft in de loop der jaren een flinke klap gekregen. Ook al is de AVG verplicht en worden er maatregelen genomen, velen vrezen nog steeds de voortdurende tracking, voornamelijk door derden.
- Als je op vakantie bent, maak je vaak verbinding met openbare wifi-netwerken, maar deze zijn helaas een tikkende bom wat betreft je veiligheid. Om ervoor te zorgen dat je niet wordt bestolen door bijvoorbeeld transacties die op openbare wifi-netwerken worden uitgevoerd, is een extra beveiligingslaag met een VPN erg handig.
- Tenslotte gebruiken velen VPN-diensten om geo-beperkingen te omzeilen. Immers, als je evenveel betaalt als een Amerikaan, dan wil je toch verbinding kunnen maken met een IP-adres in de VS en hun selectie op Netflix bekijken alsof je daar woont – en dat is volkomen legaal!
In welke gevallen is VPN illegaal?
VPN is in principe volkomen legaal in Nederland. Dit geldt ook voor de meeste andere westerse landen. Toch beschermt dit niet tegen illegale activiteiten. Wat zonder VPN in principe illegaal zou zijn, is ook illegaal bij het gebruik van VPN. Het is dus alleen het gebruik van VPN zelf dat legaal is, en het zegt niets over de actie die wordt ondernomen.
Een populaire activiteit met VPN is bijvoorbeeld het illegaal downloaden van bestanden. Dit was erg populair in Nederland, totdat de regering toesloeg met zware boetes. Het is illegaal om films, tv-shows en muziek te downloaden via torrentbestanden. Het gebruik van VPN maakt dit op geen enkele manier legaal, maar het maakt het zeker moeilijker om bij te houden wie je bent.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat hacking of andere activiteiten waarbij een poging om de computer van anderen aan te vallen ook illegaal is via VPN. Je kan een VPN gebruiken om naar Amerikaanse Netflix te kijken, games te kopen in geografische zones waar ze goedkoper zijn, en een aantal andere verstandige manieren, maar niet om te hacken. Dit is en blijft illegaal, hoe je het ook draait en keert.
Helaas wordt een VPN soms ook gebruikt voor het dark web, onder andere voor netwerken die misbruikmateriaal delen. Daarnaast worden de diensten ook gebruikt om activiteiten te verbergen in markten waar drugs worden gekocht en verkocht. Andere illegale producten en diensten kunnen ook worden gekocht op het dark web, en het gebruik van VPN maakt de activiteit niet minder illegaal.
Velen gebruiken het VPN meestal om illegale activiteiten online uit te voeren. Aan de andere kant is het belangrijk op te merken dat het VPN op zich volledig legaal is, en dat de diensten als gevolg van privacyrechten helaas geen illegale activiteiten kunnen blokkeren. Als je je VPN-service gebruikt voor iets dat aanvankelijk legaal was, dan ben je binnen de veilige zone.
In welke landen is een VPN illegaal?
VPN is in principe een legale dienst op zich, maar er zijn natuurlijk verschillende illegale activiteiten die mogelijk verborgen kunnen worden door het gebruik van de dienst. Daarnaast stelt de dienst zijn activiteiten open voor de mogelijkheid om een autoritair regime te trotseren, zonder dat het regime hier inzicht in kan krijgen. VPN is in sommige landen illegaal is.
Het mag duidelijk zijn dat landen als China, Rusland en Noord-Korea op deze lijst staan. Deze drie landen zijn de afgelopen decennia sterk betrokken geweest in de media voor hun autoritaire regimes. Met de vooruitgang van het internet waren deze landen tegen de publieke toegang, uit angst voor propaganda tegen het regime.
Nog groter was de angst toen de VPN-diensten zich begonnen te verspreiden. De problemen van deze staten met VPN-diensten zijn puur politiek van aard. In China en Rusland is het vermeldenswaard dat VPN-diensten legaal zijn, zolang de regering ze maar heeft geaccepteerd. Noord-Korea heeft alle vormen van VPN-diensten absoluut verboden en het regime van Noord-Korea zal in de nabije toekomst nauwelijks een dienst accepteren.
Er zijn verschillende andere landen die de praktijk van Noord-Korea volgen, waaronder Turkmenistan en Wit-Rusland. Beide hebben politieke motieven, omdat ze willen voorkomen dat tegenstanders van de regering propaganda verspreiden op onder andere de sociale media. De meeste buitenlandse websites zijn in principe geblokkeerd en gebruik van VPN-diensten kan hier ernstige gevolgen hebben.
Sommige blokkades van VPN-diensten zijn echter iets begrijpelijker, zoals in bijvoorbeeld Irak. VPN-diensten werden hier zelfs geblokkeerd omdat IS deze onder andere gebruikt om vrij te communiceren via sociale media. De overheid maakt momenteel gebruik van haar blokkade van VPN-diensten om inzicht te krijgen in wat de terroristen precies van plan zijn in het binnenland.
Sommige staten in het Midden-Oosten hebben ook een blokkade van VPN-diensten ingevoerd. Dat komt omdat ze opereren als een morele politie, waar de bevolking beschermd moet worden tegen onder andere gokken en naaktheid. Landen als Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman hebben daarom hard gewerkt aan het VPN. Hetzelfde geldt voor Turkije, dat ook politieke belangen probeert te beschermen.
Samenvatting: VPN is in principe legaal in Nederland
VPN-diensten zijn ongetwijfeld een hot topic over de hele wereld. Sommige landen zijn zo ver gegaan dat ze de diensten volledig hebben geblokkeerd. De meeste zijn autoritaire regimes waar de regering bang is dat de burgers in opstand zullen komen tegen netwerken met verborgen identiteiten. In de meeste westerse landen is dit echter geen punt van zorg.
Nederland bevindt zich in de veilige zone, en hier is het gebruik van een VPN volledig legaal. Toch moet worden opgemerkt dat de dienst soms voor illegale doeleinden wordt gebruikt, maar in deze gevallen zijn het de acties en niet het gebruik van VPN zelf die illegaal zijn. Het is dus legaal om een VPN-dienst te gebruiken in Nederland, maar nog steeds illegaal om torrentbestanden te downloaden, of je nu een VPN-dienst gebruikt of niet.
Als je dus veilig online wilt zijn of meer inhoud wilt zien op streamingdiensten, dan ben je volledig veilig met een VPN. Als je aan de goede kant van de wet blijft bij het gebruik van VPN, zal je geen problemen ondervinden en kan je genieten van alle voordelen die het met zich meebrengt.