Wat is een Kill Switch VPN?

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Wat is een VPN Kill Switch?

Kill Switch is een generieke naam voor elke vorm van technologie die ervoor zorgt dat een systeem tijdens een noodsituatie niet meer werkt, vooral als beveiligings- of veiligheidsmaatregel. Kill Switches zijn in vele soorten apparaten te vinden. Dit artikel gaat echter vooral over de Kill Switch die op het internet wordt gebruikt, met name VPN Kill Switches.

VPN Kill Switches zijn opgenomen in de oorspronkelijke toepassing en voorkomen dat de online informatie van een internetgebruiker – locatie of IP-adres, in het geval van een VPN, tijdelijk wordt losgekoppeld van de externe server. Een fractie van een seconde van VPN inactiviteit is genoeg om je anonimiteit te verbreken.

Hoe werkt een Kill Switch?

Je kunt de Kill Switch software vergelijken met een waakhond. Als er niets alarmerend of vreemd is, is het schijnbaar aan het “snoozen”, maar als er eenmaal een connectie uitvalt of er onregelmatige connectie activiteiten zijn, begint het te werken. Een VPN-toepassing kan om vele redenen een time-out hebben, wat in de volgende sectie zal worden benadrukt.

Wanneer de VPN-service wordt onderbroken op een apparaat dat is aangesloten op het internet, valt je geleende “onzichtbaarheidsmantel” eraf. Het apparaat keert terug naar zijn eigenlijke identiteit – IP-adres en locatie. Echter, voor een VPN-applicatie die wordt geleverd met een Kill Switch, zou een soortgelijk VPN-verbrekingsscenario ervoor zorgen dat de verbinding van de computer, de router of de mobiele telefoon met het internet automatisch wordt verbroken.

Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van de werking van Kill Switches:

 • De gebruiker surft op het internet via een actieve VPN-verbinding
 • Datapakketten en persoonlijke informatie worden gecodeerd en geanonimiseerd
 • Tijdens een storing verliest het VPN de verbinding met de externe server.
 • De Kill Switch komt in actie en beëindigt onmiddellijk de internetverbinding van het apparaat
 • De gebruiker wordt gewaarschuwd of ziet dat de internetverbinding is verbroken
 • De gebruiker verhelpt de initiële oorzaak van het verlies van de VPN-verbinding
 • Vervolgens maakt hij opnieuw verbinding met de vorige of een andere beschikbare server voordat hij de internetverbinding initialiseert

Is een Kill Switch nodig?

De Kill Switch functie wordt niet geleverd met alle VPN-diensten die beschikbaar zijn voor commercieel gebruik. Alle betrouwbare VPN-serviceproviders nemen de Kill Switch-functie op in hun toepassingen; het is in feite een van de belangrijke factoren die ervoor zorgen dat VPN-diensten een positieve beoordeling krijgen.

Om de vraag over de noodzaak van VPN Kill Switches te beantwoorden, zijn ze nodig als een onfeilbare oplossing voor de gevolgen van een VPN die plotseling de verbinding met de externe server verbreekt. De VPN-app is praktisch nutteloos zonder de verbinding met de remote server. Het verliezen van de verbinding met de VPN-server heeft dus dezelfde implicatie als het niet hebben van een VPN-applicatie in de eerste plaats. De Kill Switch is daarom noodzakelijk om dezelfde redenen waarom het VPN zelf nodig is. 

Hier zijn enkele scenario’s die kunnen leiden tot een mogelijke verbreking van de VPN-verbinding: 

 1. Verouderde software

Verwaarlozing over het installeren van beveiligingspatches en software-updates voor de VPN-applicatie, of zelfs stuurprogramma’s voor apparaten, kan af en toe leiden tot een time-out van de VPN-verbinding.

 1. Zwakke signaalsterkte of belasting in het netwerkverkeer

Apparaten met internettoegang pingen herhaaldelijk hun netwerkcollega’s om de consistentie van de bi-directionele pakketoverdracht vast te stellen. Maar wanneer de communicatie time out is – het ontbreekt aan actieve feedback, gaan bronnen die afhankelijk zijn van de netwerkverbinding offline en verliezen ze hun mogelijkheden.

Lage of onstabiele Wi-Fi-signalen of een snelle maar drukke internetverbinding kunnen ertoe leiden dat geïnstalleerde VPN’s de verbinding met de externe server verbreken. Het fantastische van dergelijke verbrekingen is: gebruikers van VPN-diensten zonder een Kill Switch zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van dergelijke verbrekingen, omdat dergelijke verbindingen meestal automatisch worden hersteld. Gebruikers van VPN’s zonder de Kill Switch-functie kunnen hun privacy in gevaar brengen zonder dat ze zich dat realiseren.

 1. Lokale beveiligingsconflicten

Programma’s die zorgen voor lokale beveiliging op apparaten – zoals firewall, antivirus en antispyware – kunnen de VPN-applicatie verwarren met kwaadaardige software.

Deze beveiligingsprogramma’s kunnen de VPN-dienst automatisch uitschakelen als daarvoor in eerste instantie standaardpermissies zijn verleend. Een dergelijk conflict kan worden gecorrigeerd door de geïnstalleerde VPN op te nemen in de lijst van toepassingen die door de lokale beveiligingsprogramma’s zijn vrijgesteld van censuur.

 1. VPN-serveruitvaltijd

De eerdergenoemde oorzaken van VPN-verstoring zijn allemaal afkomstig van de gebruiker; serveronderbreking is een verklarend teken van slechte dienstverlening door de serviceprovider.

Test de effectiviteit van een VPN Kill Switch

Om te testen of de Kill Switch functie van je VPN actief is, volg de onderstaande stappen:

 1. Open de VPN-applicatie op je apparaat
 2. Sluit de VPN-applicatie aan op een van de externe servers
 3. Maak verbinding met het internet en bezoek een website via een anonieme verbinding
 4. Verbreek de verbinding met de VPN-server handmatig. 
 5. Als de internetverbinding van het apparaat plotseling wegvalt, is de Kill Switch actief.

Maar als de internetverbinding actief blijft, controleer dan de VPN-instellingen om er zeker van te zijn dat de Kill Switch is ingeschakeld.

Conclusie

Om de continuïteit van je online privacy te waarborgen, raden wij je aan om te kiezen voor VPN-diensten die worden geleverd met de Kill Switch-functie; dit is een teken van betrouwbaarheid. Als je momenteel geabonneerd bent op een VPN-dienst die niet is voorzien van een Kill Switch-functie, hoeft je dit VPN niet meteen op te zeggen. Verschillende standalone Kill Switch apps werken goed met VPN-diensten die deze functie niet hebben.  

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo