VPN Protocollen

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

VPN’s, of Virtual Private Networks, zijn essentiële instrumenten voor het handhaven van uw internetprivacy. Maar welke protocollen moet je overwegen? Hier is een kort overzicht van de top 5.

1. OpenVPN

 • OpenVPN is een open-source VPN-protocol dat bekend staat om zijn hoge niveau van veiligheid en stabiliteit. Het is makkelijk te configureren en is ontworpen om te werken over zowel TCP- en UDP-verbindingen, waardoor het zowel snel als betrouwbaar is.

2. IPsec/IKEv2

 • IPsec, in combinatie met IKEv2, biedt een zeer beveiligd VPN-protocol met flexibele mogelijkheden. Het is ideaal voor mobiele gebruikers, dankzij zijn vermogen om verbindingen snel te herstellen na netwerkuitval.

3. SSTP

 • Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) is voorzien van krachtige AES-vergrendeling en wordt standaard meegeleverd op Windows-machines. Het is vooral nuttig voor het uit de weg gaan van geografische beperkingen en censuur.

4. L2TP/IPSec

 • Hoewel een stapje terug van OpenVPN, blijft Layer 2 Tunnel Protocol (L2TP) in combinatie met IPsec een solide keuze. Het is eenvoudig te implementeren en is beschikbaar op een reeks van platformen.

5. PPTP

 • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) mag de oudste in deze lijst zijn, maar behoudt zijn relevantie door zijn snelheid en gemak van gebruik. Het is echter minder veilig dan de andere genoemde protocollen, en wordt meestal aanbevolen voor snelle, niet-gevoelige verbindingen.

Dit is slechts een snapshot van de veelheid aan VPN-protocollen die beschikbaar zijn. Vergeet niet dat de juiste keuze sterk afhankelijk is van uw individuele behoeften en specifieke gebruiksscenario’s.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo