VPN-netwerkarchitectuur

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

VPN, of Virtual Private Network, is een technologie die veilige en privé-webbrowsing mogelijk maakt over onbeveiligde netwerken. Deze technologie maakt gebruik van veilige tunnelprotocollen om gegevensinbreuken te voorkomen. Laten we eens dieper ingaan op de VPN-netwerkontwerp-elementen.

This image has an empty alt attribute; its file name is VPN-netwerkarchitectuur-1024x585.png
Deze beelden zijn gemaakt met de hulp van DALL·E

Tunnelprotocollen en hun rol

Tunnelprotocollen zoals PPTP, L2TP en IPsec spelen een cruciale rol in VPN-netwerkontwerp. Ze coderen en decoderen gegevens die via het VPN-netwerk worden verzonden, waardoor een veilige verbinding wordt gecreëerd voor de eindgebruiker.

 • PPTP: Het point-to-point tunnelprotocol is een eenvoudige methode om netwerken te verbinden en biedt voldoende beveiliging voor alledaagse taken.

 • L2TP: Layer 2 tunnelprotocol heeft betere beveiliging dan PPTP en wordt vaak gecombineerd met IPsec voor extra codering.

 • IPsec: Dit is vaak de standaard tunneltechniek voor VPN’s omdat het secure network-layer connectivity biedt.

Beveiligingstechnieken van VPN

VPN’s maken gebruik van geavanceerde encryptieprotocols om gebruikersdata veilig te houden. De meest voorkomende zijn:

 • Symmetrische encryptie: hierbij worden dezelfde keys gebruikt om data te coderen en decoderen. Voorbeelden zijn DES, 3DES en AES.
 • Asymmetrische encryptie: hierbij worden verschillende keys gebruikt voor het coderen en decoderen van data, dit verhoogt de veiligheid.

Authentificatietechnieken

Authenticatie is een cruciaal onderdeel van VPN-netwerkdesign. Het bepaalt of een gebruiker of device toegang heeft tot het netwerk. Dit kan gebeuren door middel van wachtwoorden, digitale certificaten of two-factor authenticatie.

VPN Topologieën

Er zijn drie hoofdtypen VPN-topologieën – op afstand toegankelijke VPN’s, Intranet en Extranet VPN’s. Elk komt nog eens met unique security considerations and benefits.

Hoe VPN’s functioneren

Om te functioneren, integreert een VPN verschillende elementen zoals VPN-gateways, VPN-clients, tunnelprotocollen, encryptie en authenticatie. Een client maakt verbinding met een VPN-gateway via een ISP die vervolgens een veilige tunnel creëert. De gegevens die helemaal door de tunnel gaan, worden gecodeerd en gedecodeerd aan beide einden door de VPN-software.

Conclusie

Een VPN-netwerk biedt een veilige manier om te browsen, data te delen en een stabiele en veilige internetverbinding te houden over onbebeveiligde netwerken. Door de werking van de architectuur van een VPN te begrijpen, kan men de beste service kiezen om aan hun specifieke behoeften te voldoen.

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo