Hoe combineer je Tor en VPN voor extra veiligheid

Laatst bijgewerkt: 05/01/2024

Als je geïnteresseerd bent in online veiligheid en privacy, leer dan hoe je Tor en VPN kunt combineren voor extra veiligheid. In dit artikel nemen we de twee oplossingen afzonderlijk onder de loep, evenals de voordelen van het combineren van de tools. Je krijgt ook goede tips over hoe je ze kunt combineren voor maximale snelheid en veiligheid.

Steeds meer mensen ontdekken hoe nuttig en belangrijk het is om jezelf online te beschermen, en het is belangrijk om de juiste oplossingen te kiezen voor jouw behoeften. VPN geeft je toegang tot geblokkeerde websites en diensten, maar ook de mogelijkheid om je online aanwezigheid te verbergen.

Er zijn veel geweldige hulpmiddelen beschikbaar, of je nu tv-programma’s wilt streamen waartoe je anders geen toegang zou hebben, je privacy wilt beschermen, of Facebook wilt checken terwijl je in China bent. Hier zullen we kijken naar twee zeer populaire oplossingen, namelijk Tor en VPN.

Wat is Tor precies?

Het eerste wat we moeten verduidelijken is wat Tor is en waarom je het zou moeten gebruiken. Tor is een open netwerk met een hoog beveiligingsniveau waarmee je volledig anoniem op het internet kunt surfen. Het bestaat uit servers over de hele wereld die zijn ontworpen om gebruikers in staat te stellen privé te communiceren. Tor is een afkorting voor “The Onion Router”. Het kan zowel met als zonder VPN worden gebruikt.

Je stuurt de data door het netwerk. Het voordeel is anonimiteit, maar het nadeel is dat het proces vrij traag kan zijn. Je moet er wel van uitgaan dat delen van het netwerk onder toezicht kunnen staan. Tor slaat geen logs op, maar met enkele uitzonderingen: kwaadaardige Tor ‘nodes’ hebben beperkte mogelijkheden om een deel van de informatie op te slaan.

Tor blokkeert de mogelijkheid om je online te traceren en te monitoren, en je kunt in volledige anonimiteit browsen en dingen downloaden. Het doel van Tor is om alle gebruikers er hetzelfde uit te laten zien. Je vermijdt dat je “vingerafdrukken” online achterlaat, d.w.z. vingerafdrukken gebaseerd op je apparaat en browser. Al het dataverkeer wordt drie keer versleuteld als het door het netwerk wordt gestuurd.

Wat is VPN precies voor iets?

VPN staat voor virtueel privé-netwerk. Dit zijn tunnels met geavanceerde versleuteling en hoge beveiligingsniveaus. VPN is een betrouwbare en veilige oplossing die je IP-adres verbergt en je toegang geeft tot servers over de hele wereld. Dit betekent dat je toegang hebt tot diensten en websites over de hele wereld die anders via je echte IP-adres worden geblokkeerd.

Je kunt kiezen tussen gratis VPN en betaalde versies. Het voordeel van gratis VPN is dat je de oplossing kunt uitproberen zonder te hoeven betalen, maar de diensten kunnen traag (traag) zijn. Je moet je er ook van bewust zijn dat dienstverleners op de een of andere manier geld moeten verdienen, en daarom misschien niet zo veilig zijn als wanneer je een betaalde dienst gebruikt.

Betaalde VPN daarentegen geeft je volledige functionaliteit, snelheid en betrouwbaarheid. Wij raden het gebruik van een betaalde dienst aan als je VPN vaak wilt gebruiken. Het maakt niet uit welke oplossing je uiteindelijk kiest, je hoeft Tor niet te gebruiken. Er kunnen echter goede redenen zijn om ze te combineren.

Waarom en hoe combineer je Tor en VPN voor extra veiligheid

Het eerste wat je moet doen is Tor installeren en toegang krijgen tot een VPN-service. We raden aan om eerst verbinding te maken met een VPN voordat je Tor gebruikt. Het is veel moeilijker om een tunnel door het Tor netwerk te maken om verbinding te maken met je VPN-service. Je verliest ook anonimiteit en krijgt alleen een langzamere verbinding.

Je zult eerst met VPN moeten verbinden voordat je met Tor verbindt voor volledige anonimiteit en een snellere verbinding. Bovendien is het niet langer mogelijk voor kwaadaardige Tor ‘nodes’ om je IP-adres te zien, wat je anders riskeert als je Tor gebruikt zonder een VPN.

Je vermijdt ook het risico dat je thuisnetwerk opmerkt dat je Tor gebruikt. Hoewel het legaal is om Tor te gebruiken, gebeuren er veel illegale dingen. Je internetprovider of overheid kan achterdochtig worden als je alleen al inlogt. Je vermijdt dat door Tor te combineren met VPN. Het enige wat het netwerk zal zien is dat versleuteld dataverkeer naar je VPN-service wordt gestuurd.

Je kunt ook toegang krijgen tot het Tor netwerk op plaatsen waar Tor anders geblokkeerd is door Tor over VPN te gebruiken. Bijvoorbeeld, Tor is geblokkeerd in sommige landen, evenals school- en bedrijfsnetwerken. Je zult ook beschermd zijn tegen eventuele fouten en kwetsbaarheden in het Tor netwerk door eerst verbinding te maken met een VPN-service.

Het is heel gemakkelijk om Tor via VPN te gebruiken. Start gewoon je VPN-service op, verbind met je gewenste VPN-server, en start tenslotte Tor op. Nu kun je beginnen met online browsen en downloaden met extra bescherming.

Hoe te beginnen met Tor

Tor is zeer gebruiksvriendelijk omdat het werkt als een webbrowser. Je downloadt de browser gewoon van de officiële website en installeert hem door de instructies te volgen die op het scherm verschijnen. Je kunt de browser gebruiken op besturingssystemen als Linux, Windows en macOS. Er is ook een aparte versie voor Android.

Je krijgt de optie om verbinding te maken met het Tor-netwerk de eerste keer dat je de browser opent. Je kunt je Tor-browser ook configureren voor je eigen verbinding. Het is meestal voldoende om gewoon op de verbindingsknop te drukken als je het Tor-netwerk wilt gebruiken.

Hoe te beginnen met VPN

Je moet een VPN-dienst kiezen waar je tevreden mee bent en die perfect aansluit op je behoeften om met VPN te beginnen. De dienst wordt gebruikt door bedrijven die extra beveiliging nodig hebben en mensen die gratis toegang willen tot entertainmentplatforms over de hele wereld. VPN’s worden ook gebruikt door mensen die zich bewust zijn van privacy.

Er zijn nogal wat dienstverleners op de markt, en we raden je aan om verschillende aanbiedingen te vergelijken voordat je beslist. Zoek gerust naar beoordelingen van andere gebruikers om te controleren hoe stabiel en betrouwbaar de dienst is. Het proces van het installeren van VPN verloopt meestal in de volgende drie stappen:

 1. Download een VPN app
 2. De VPN-dienst instellen
 3. Verbinding maken met een VPN-server

De meeste serieuze VPN-diensten bieden een enorme diversiteit aan servers wereldwijd, en het zou vrij eenvoudig moeten zijn om de service te configureren. Volg de instructies en neem contact op met je serviceprovider als je in de problemen komt of verdere begeleiding nodig hebt. Je kunt VPN krijgen voor de meeste besturingssystemen en apparaten, inclusief mobiel en tablet.

Nadelen van het gebruik van Tor

Het belangrijkste nadeel van het gebruik van Tor is de snelheid. Het dataverkeer loopt via meerdere ‘nodes’, waardoor audio en video erg traag gaan. Tor is in veel opzichten als een multi-gelaagde proxyserver die je verkeer in alle mogelijke richtingen online stuurt voordat het zijn bestemming bereikt. Het zijn juist deze teams die maken dat Tor echt “The Onion Router” wordt genoemd:

 • Input ‘node’: Deze ‘node’ kent je IP-adres. Het is volledig onvermijdelijk zonder een VPN.
 • Middelste ‘node’: Deze ‘nodes’ worden ook wel ‘forwarding nodes’ genoemd, en zij zijn verantwoordelijk voor het verzenden van dataverkeer “over wilde wegen.” Het doel is om voor de output ‘node’ te verbergen waar de gegevens eigenlijk vandaan komen.
 • Output ‘node’: De output ‘node’ weet niet wie je bent en waar je vandaan komt, zelfs niet als het weet met welke site je verbinding maakt.

Hoewel het dit proces is dat Tor zo veilig maakt, is het ook dit proces dat Tor langzaam in gebruik maakt. Je moet je er ook van bewust zijn dat Tor alleen je browser gegevens beveiligt en niet andere diensten die tegelijkertijd draaien. Je moet andere applicaties apart configureren om dezelfde bescherming te krijgen.

Samenvatting: Combineer Tor en VPN voor meer veiligheid

Als je Tor wilt gebruiken, raden we aan om eerst verbinding te maken met VPN om de veiligheid verder te verhogen. Zowel Tor als VPN zijn afzonderlijk uitstekende privacy tools, en samen krijg je eersteklas beveiliging. Houd er alleen rekening mee dat prestaties en snelheid verminderd kunnen zijn en dat je eerst verbinding moet maken met VPN voordat je Tor opent. Daarna wens ik je veel surfplezier!

Over adverteren op de website

Inhoudstafelexpand_more

  Beste VPN-services

  Express Icon

  Beste VPN in onze test

  Probeer ExpressVPN
  NordVPN Icon

  Tweede plaats

  Probeer NordVPN
  Over adverteren op de websiteinfo