De 5 veiligste webbrowsers
Laatst bijgewerkt: 05/01/2024
Hoewel veel van de reguliere browsers de snelste en meest uitgebreide zoekdiensten bieden die er zijn, schieten sommige ervan tekort als het gaat om privacy en veiligheid. In dit artikel hebben we het over browsers die misschien niet zo bekend zijn, maar die dit goedmaken met de beste bescherming.
Firefox
Firefox is misschien wel bekend bij de meesten die al sinds het midden van de jaren 2000 op het internet surfen, maar veel post-millennials hebben waarschijnlijk in geen enkele relevante context gehoord van deze browser. Firefox heeft een niveau van beveiliging dat vergelijkbaar is met dat van Chrome, vooral met de introductie van de nieuwe kwantummotor.
Opgericht door de non-profit organisatie Mozilla, biedt Firefox een duidelijk verschil met Chrome in die zin dat het geen gebruik maakt van internetgeschiedenis om geld te verdienen door je te bombarderen met aangepaste advertenties. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar het vermindert ook het aantal advertenties op je scherm.
Canvas fingerprinting wordt voornamelijk gebruikt als alternatief voor cookies, en het identificeert niet specifiek individuele gebruikers, maar richt zich op de browser en het besturingssysteem. Deze fingerprinting, die het meest wordt gebruikt, wordt sterk belemmerd door de kant-en-klare beveiligingssystemen van Firefox. Dit maakt Firefox een zeer gewilde vervanging voor je huidige hoofdbrowser.
Tor Browser
De Tor Browser heeft een paar overeenkomsten met Firefox. Het gebruikt namelijk enkele basislijnveiligheidseigenschappen die Firefox heeft gebruikt om zich met succes van de mainstream webbrowsers te onderscheiden en wil de meer tech-savvy en veiligheidsbewuste online menigte bereiken. Toch zijn er echter enkele verschillen.
Een van de belangrijkste kenmerken van Tor Browser is het gebruik van HTTPS Everywhere, dat eigenlijk is gemaakt door The Tor Project in samenwerking met de Electronic Frontier Foundation. Dit was om de beperkte mogelijkheid om HTTPS te versleutelen, die andere sites boden, te overwinnen, waardoor Tor Browser bekender werd.
Een andere onderscheidende functie die Tor Browser te bieden heeft is de integratie van Disconnect.me als hun basis zoekmachine, die onderscheidingen verdiende van vele experts op dit gebied. Dit alles en nog veel meer maakt Tor Browser een goede concurrent waar onze gebruikelijke browsers mee te maken zullen krijgen.
Waterfox
Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt Waterfox de basisprincipes van Firefox en biedt het een relatief eenvoudige, maar ook gestroomlijnde, browser. Sinds de release van de 56.0.4 versie in februari 2018 zijn er geen verdere updates geweest en worden er geen updates meer verwacht voor de nabije toekomst.
Dit betekent dat de browser dus compatibel is met alle add-ons, of het nu gaat om traditionele Firefox of gloednieuwe add-ons. Er zijn veel mensen die voor eenvoud gaan en die kiezen voor de wat vintage versie zolang ze maar geen computerwetenschapsdiploma nodig hebben om op het internet te kunnen surfen.
Sommige mensen hebben Waterfox geprezen voor zijn vermogen om eventuele Firefox-beveiligingsgaten op te lossen, vooral gezien de beperkte aard van de personele middelen. Waterfox is geschikt voor Android, Mac, Linux en Windows-besturingssystemen.
Brave
Brave is heel anders dan de andere vier op onze lijst, in die zin dat het de enige is die niet op Firefox lijkt. In plaats daarvan haalt het de meeste inspiratie uit Chrome.
Dit betekent dat in principe alle regelmatige gebruikers van de Chrome-browser zich min of meer thuis zullen voelen bij het gebruik van Brave, simpelweg omdat de opzet zeer gelijkaardig is. Ad blocker, script blocker, en tracking protection zijn allemaal inbegrepen bij het gebruik van Brave als je browser, die zeer nuttig kan zijn voor degenen onder ons die echt niet van gedoe houden.
Net als Tor Browser, neemt Brave HTTPS overal in zijn diensten op. Een kenmerkende eigenschap van Brave is dat het gebruikers lekbescherming biedt, wat erg handig kan zijn in het zeldzame geval dat je VPN even uitvalt.
Pale Moon
Net als de eerste drie browsers is Pale Moon een tak van Firefox, maar het is heel anders dan deze in die zin dat de code niet volledig gescheiden is van die van Firefox. Pale Moon is relatief eenvoudig van opzet, waardoor er meer maatwerk mogelijk is voor de detailgeoriënteerde internetbrowser.
Het is waar dat Pale Moon geen ondersteuning biedt voor een aantal van de nieuwe add-ons die uit Firefox komen, maar wat ook waar is, is dat Pale Moon een aanzienlijk aantal add-ons die uniek zijn voor Pale Moon heeft uitgewerkt om dit tekort meer dan goed te maken.
Pale Moon is compatibel met de Windows en Linux-besturingssystemen en zou die lijst in de nabije toekomst kunnen uitbreiden. Pale Moon is zeer geschikt voor diegenen die een minimalistische opzet van hun computer willen, om zichzelf niet te belasten met lange insteltijden.
Een geweldige set opties
Online gebruikers hebben een enorme hoeveelheid opties op het gebied van veilige webbrowsers. Hopelijk zullen de gebruikelijke browsers binnen de branche dit zien als een teken van pushback van de consument en hun beveiliging aanpassen. Tot die tijd is één van de 5 bovengenoemde browsers de beste optie voor online veiligheid.